Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πέφτουν οι υπογραφές για τα πρώτα έργα της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας
Πέφτουν οι υπογραφές για τα πρώτα έργα της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας

Πέφτουν οι υπογραφές για τα πρώτα έργα της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεκινούν προσεχώς οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες, για το αποχετευτικό σύστημα, που θα καλύψει τις περιοχές δυτικά του αερολιμένα Λάρνακας και συγκεκριμένα το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κίτι, Περβόλια και Τερσεφάνου.

Πρόκειται για την τρίτη φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, με την δεύτερη φάση να βρίσκεται προς το τέλος της, αφού είναι σ’ εξέλιξη εργασίες στις ενορίες Χρυσοπολίτισσας και Σωτήρος (περιοχή Μητρόπολης), όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο υπέδαφος των δρόμων.

Οι εργασίες της Β΄ φάσης υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά την τρίτη φάση του αποχετευτικού, υπογράφεται το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 15 Μαῒου, στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, το πρώτο κατασκευαστικό συμβόλαιο με τον κωδικό Γ2, με το οποίο αρχίζει ουσιαστικά η επέκταση του αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή του αεροδρομίου και των γειτονικών κοινοτήτων.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

 

Πέντε συμβόλαια

————————-

Να σημειωθεί, ότι από τον Οκτώβριο του 2022, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, προκήρυξε όλα τα συμβόλαια (πέντε στο σύνολο) της τρίτης φάσης του αποχετευτικού.

Απ’ αυτά, τα τέσσερα αφορούν την εγκατάσταση δικτύων στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και στις κοινότητες Περβολιών, Κιτίου και Τερσεφάνου, ενώ το πέμπτο αφορά την κατασκευή των απαραίτητων αντλιοστασίων.

Το σύστημα που θα κατασκευαστεί θα μεταφέρει τα αστικά λύματα των περιοχών αυτών στον υφιστάμενο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, που βρίσκεται ανατολικά́ της περιοχής μελέτης και νότια του διεθνούς́ αερολιμένα της Λάρνακας.

Με την υλοποίηση και λειτουργία των έργων, θα καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Τ’ όλο έργο της τρίτης φάσης περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών 190χλμ. και 12 αντλιοστασίων λυμάτων. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του ανέρχεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Η λειτουργία του έργου θα καλύψει τις ανάγκες των 29.000 κατοίκων της περιοχής, ενώ́ θα γίνει πρόβλεψη και για τις επόμενες δεκαετίες, οπόταν προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της περιοχής, θα φθάσει τις 40 χιλιάδες μέχρι το 2060, καθότι πρόκειται για κοινότητες που παρουσιάζουν ραγδαία οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

 

Send this to a friend