Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θέμα ημερών ο αποχαρακτηρισμός από Seveso της ανατολικής ακτογραμμής της Λάρνακας
Θέμα ημερών ο αποχαρακτηρισμός από Seveso της ανατολικής ακτογραμμής της Λάρνακας

Θέμα ημερών ο αποχαρακτηρισμός από Seveso της ανατολικής ακτογραμμής της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολύ σύντομα θ’ αποχαρακτηριστεί από την οδηγία επικινδυνότητας Seveso, η ανατολική ακτογραμμή της Λάρνακας, όπου βρισκόντουσαν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε μέσω επιστολής του ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος απαντούσε σ’ ερωτήματα που του είχε θέσει ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης αναφορικά με το ίδιο θέμα.

Ένα ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει» τη Λάρνακα, αφού θεωρείται κομβικό ως προς την υλοποίηση των αναπτύξεων που προγραμματίζονται μελλοντικά στην περιοχή.

Όπως έχουμε ξαναγράψει και το έχουν δηλώσει επανηλλειμμένα και οι τοπικές αρχές της πόλης, το ενδιαφέρον επενδυτών για την περιοχή των πρώην πετρελαιοδεξαμενών είναι ζωηρό, ωστόσο καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει εφόσον προηγουμένως δεν καθαριστεί πλήρως η περιοχή και δεν αποχαρακτηριστεί από την οδηγία Seveso.

Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα στη Λάρνακα παρουσιάστηκε από την εταιρεία «Πετρολίνα» το μεγαλεπήβολο project με την ονομασία «Larnaka, Land of Tomorrow», το οποίο περιλαμβάνει τις αναπτύξεις που προγραμματίζονται στην ακτογραμμή όπου φιλοξενούνταν οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Ένα έργο, που εφόσον υλοποιηθεί, θ’ αλλάξει άρδην την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, θα αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τουριστικό της προϊόν και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι διαδικασίες αποξήλωσης

—————————————

Στην απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή Χρ. Ορφανίδη, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρει ότι οδεύουν προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες αποξήλωσης των εγκαταστάσεων υγραερίου και ασφάλτου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.

«Συγκεκριμένα, οι υποδομές των πετρελαιοειδών και της ασφάλτου έχουν όλες αποξηλωθεί, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2023 αναμένεται να αποχαρακτηριστούν από την οδηγία Seveso και όλες οι εγκαταστάσεις υγραερίου.

Ήδη εγκαταστάσεις υγραερίου, όπως της Centragaz Ltd, έχουν κατεδαφιστεί και για τις υπόλοιπες έχει προγραμματιστεί η αποξήλωσή τους μέχρι το καλοκαίρι. Οι διαδικασίες αποξήλωσης του συστήματος πυρόσβεσης επίσης προωθούνται και ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες.

Στην περιοχή παραμένουν μόνο δραστηριότητες της ΚΕΤΑΠ που αφορούν γραφειακούς χώρους και το χημείο πετρελαιοειδών, δραστηριότητες που αναμένεται σύντομα να τερματίσουν τη λειτουργία τους», σημειώνεται στην επιστολή του αρμόδιου υπουργού.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου επισημαίνει στην επιστολή του πως τα θέματα της παρακολούθησης της εκτίμησης της ρύπανσης και της απορρύπανσης της περιοχής του πρώην διυλιστηρίου  αποτελούν αρμοδιότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

 

Send this to a friend