Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Τερματίστηκαν χθες το μεσημέρι, οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι από το πρωί της Δευτέρας, είχαν αποκλείσει με τα σκάφη τους την είσοδο του λιμανιού.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών έκαναν αποδεκτή την νέα, βελτιωμένη πρόταση της Kition Ocean Holdings, με αποτέλεσμα να βρεθεί συμβιβαστική λύση και ν’ αποχωρήσουν από το λιμάνι.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον επενδυτή ότι θα τους παραχωρηθούν διευκολύνσεις, ώστε να μην επηρεαστεί περαιτέρω ο κύκλος εργασίας τους με την διεξαγωγή μίνι κρουαζιέρων. Δύο ήταν τα σημεία – κλειδιά στην πρόταση της Kition Ocean, που ικανοποίησαν τους ιδιοκτήτες των σκαφών.

Πρώτον, το πάγωμα στις αυξήσεις τελών ελλιμενισμού για περίοδο εννέα μηνών και δεύτερον, η απόφαση για δημιουργία περιπτέρων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, απ’ όπου οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα διαφημίζουν από δω και μπρος τις μίνι κρουαζιέρες που εκτελούν.

Η τοποθέτηση περιπτέρων στις Φοινικούδες ήταν πρόταση του δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τους ιδιοκτήτες σκαφών.

 

Συνέδριο με τίτλο «Περιφερειακός σχεδιασμός για την υγεία των μεταναστών» πραγματοποιεί στη Λάρνακα από χθες που λήγει σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι «στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθεί ένας οδικός χάρτης για ένα νέο περιφερειακό σχέδιο δράσης για την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι το Γραφείο ΠΟΥ  αναπτύσσει αυτό το νέο σχέδιο δράσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Οργανισμού από το 2023 έως το 2030.

Εξέφρασε δε «περηφάνια» για την πραγματοποίηση της πανευρωπαϊκής αυτής διαβούλευσης στην Κύπρο και σημείωσε πως «η συνάντηση θα αποτελέσει ορόσημο για τον καθορισμό των περιφερειακών εργασιών για την υγεία και τη μετανάστευση στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο παρευρίσκονται εκπρόσωποι από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το συνέδριο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και η Κύπρος διαδραματίζει, όπως αναφέρθηκε ηγετικό και σημαντικό ρόλο, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα μεταδιδόμενα νοσήματα και την ασφάλεια της υγείας.

 

Τον ακριτικό Δήμος της Αθηένου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, για εξέταση προβλημάτων που άπτονται του υπουργείου της.

Η Υπουργός Υγείας ζήτησε να επισκεφθεί το τοπικό κέντρο υγείας, για την ανέγερση του οποίου το κράτος δαπάνησε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αντιληφθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών, ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Η Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε το Κέντρο Υγείας Αθηένου να μπει, το συντομότερο, σε μια σωστή λειτουργία, στελεχωμένο με τις κατάλληλες ειδικότητες γιατρών.

Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς έθεσε ενώπιον της Υπουργού και το αίτημα για λειτουργία μόνιμου σταθμού ασθενοφόρου στην Αθηένου, έτσι ώστε να μην παρατηρείται καθυστέρηση στην άφιξη ασθενοφόρων σ’ έκτακτα περιστατικά και να μην κινδυνεύουν συνέχεια ανθρώπινες ζωές.

Η Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε να εξετάσει και αυτό το ζήτημα με τα αρμόδια τμήματα.

 

 

Send this to a friend