Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Λιβαδιών στη Βιοτεχνία «Σουτζούκος Μαραθάσας Κ. Ιωάννου» στο χωριό Καλοπαναγιώτης!
Επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Λιβαδιών στη Βιοτεχνία «Σουτζούκος Μαραθάσας Κ. Ιωάννου» στο χωριό Καλοπαναγιώτης!

Επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Λιβαδιών στη Βιοτεχνία «Σουτζούκος Μαραθάσας Κ. Ιωάννου» στο χωριό Καλοπαναγιώτης!

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.)», μαθητές και εκπαιδευτικοί του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Βιοτεχνία «Σουτζούκος Μαραθάσας Κ. Ιωάννου» στο χωριό Καλοπαναγιώτης της επαρχίας Λευκωσίας.

Η επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2023 είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, την κουλτούρα και ιστορία της Κύπρου και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του φημισμένου παραδοσιακού σουτζούκου Μαραθάσας.  Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη παρασκευής του προϊόντος και συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή.

Στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν μαθητές που εμπλέκονται άμεσα στο πρόγραμμα (ΔΡΑ.Σ.Ε.), καθώς και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.)» στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών. Στην ομάδα μαθητών συμμετέχουν μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις τοπικές παραδόσεις και χειροτεχνίες και θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου. Μαθαίνοντας για τον σουτζούκο, οι μαθητές εκτίμησαν περισσότερο τα παραδοσιακά προϊόντα και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κύπρου.

Η προώθηση και διατήρηση παραδοσιακών προϊόντων όπως ο σουτζούκος συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού που στηρίζει την τοπική οικονομία των κοινοτήτων. Οι επισκέπτες που εκτιμούν την πολιτιστική κληρονομιά και τα παραδοσιακά προϊόντα δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες για τους ντόπιους, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, παραδοσιακά προϊόντα όπως ο σουτζούκος έχουν συχνά μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής, επειδή παρασκευάζονται με τοπικά συστατικά, γεγονός που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές και υποστηρίζει την τοπική γεωργία. Επιλέγοντας και υποστηρίζοντας παραδοσιακά προϊόντα, μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικές βιώσιμης και υπεύθυνης κατανάλωσης που ωφελούν τόσο το περιβάλλον όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Συνοπτικά αυτή η δραστηριότητα αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία ώστε οι μαθητές να μάθουν για το παραδοσιακό κυπριακό προϊόν του σουτζούκου, την πολιτιστική του σημασία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή του. Οι μαθητές επίσης κατανόησαν τη σημασία της προώθησης και διατήρησης των παραδοσιακών προϊόντων ως μέσο στήριξης των τοπικών κοινοτήτων, ενθάρρυνσης του βιώσιμου τουρισμού και προώθησης πρακτικών υπεύθυνης κατανάλωσης.

Ευχαριστούμε τη Βιοτεχνία «Σουτζούκος Μαραθάσας Κ. Ιωάννου» όπως επίσης και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη που μας έδωσαν την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ευχαριστούμε επίσης το Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη στήριξη και χρηματοδότηση του προγράμματος «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε)».

Ανακαλύπτοντας την τέχνη της παρασκευής του φημισμένου παραδοσιακού Σουτζούκου της Κύπρου:

Β.Δ. Αντώνης Αντωνίου

Ομάδα ΔΡΑ.Σ.Ε.

Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών

Send this to a friend