Τις εισηγήσεις της για αξιολόγηση του Μαθητή, κατέθεσε στην ΥΠΑΝ η ΟΛΤΕΚ
Στις εισηγήσεις της, τις οποίες έχει εξασφαλίσει το ΚΥΠΕ, η ΟΛΤΕΚ αναφέρει ότι έχοντας ως κύριο γνώμονα την αναβάθμιση του Συστήματος Αξιολόγησης του μαθητή, έχει διαπιστώσει ότι με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετράμηνου αναδεικνύονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικές ανάγκες/αδυναμίες των μαθητών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ελλείψεις τους και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
«Ακόμα, με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετράμηνου παρέχεται έγκαιρα στους συναδέλφους ανατροφοδοτική αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης, το αρμόδιο Υπουργείο έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ομοιομορφία, αξιοπιστία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθητών όσον αφορά τον βαθμό του Απολυτηρίου. Επιτυγχάνεται διαμοιρασμός της εξεταστέας ύλης και έτσι γίνεται καλύτερη διαχείριση από τον μαθητή», προσθέτει.
Μετά τα πιο πάνω, η ΟΛΤΕΚ εισηγείται να μειωθεί η διδακτέα ύλη και η ίδια να είναι και εξεταζόμενη, να μην γνωστοποιείται ο προφορικός βαθμός στους μαθητές πριν τις εξετάσεις, διότι αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις και οι πλείστοι των μαθητών έρχονται απλά να γράψουν αυτό που χρειάζονται για να περάσουν την τάξη, να καταργηθεί η εβδομάδα επαναλήψεων πριν από κάθε εξέταση, με καλύτερο προγραμματισμό να λιγοστέψει η εξεταστική περίοδος για να μην χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος.
Εισηγείται, επίσης, να δημιουργηθεί τράπεζα προτύπων θεμάτων για κάθε εξεταζόμενο μάθημα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η θεματοθέτηση, να μειωθεί η πιθανότητα διαρροής των δοκιμίων και να διασφαλιστεί η ποιότητα και ο βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων.
Η ΟΛΤΕΚ εισηγείται, επιπρόσθετα, να συνεχίσουν τα γραπτά να γίνονται κεντρικά για να διασφαλιστεί το επίπεδο και ο βαθμός δυσκολίας τους και να μην μειωθεί το ποσοστό βαρύτητας της εξέτασης διότι έτσι θα καταβαραθρωθεί το επίπεδο.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος εφαρμογής στον θεσμό των εξετάσεων Τετραμήνων, ούτως ώστε να αφομοιωθεί από τους μαθητές και από τους συνάδελφους, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ορθά από ειδικούς με εμπεριστατωμένη και στοχευμένη έρευνα για να αναδείξει την αξία του αλλά και τις τυχόν αδυναμίες του συστήματος.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις εφαρμόστηκαν καθολικά για πρώτη φορά στην φετινή σχολική χρονιά αφού τις προηγούμενες, λόγω πανδημίας κορονοϊού, δεν έγινε πλήρης εφαρμογή και οι μαθητές προήχθησαν χωρίς ουσιώδη αξιολόγηση», σημειώνει η ΟΛΤΕΚ.
Μόλις η πρόταση του Υπουργείου είναι έτοιμη, θα τεθεί ξανά προς συζήτηση, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ ΟΛΤΕΚ
————————-
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για την χθεσινή συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ, Λένος Λοΐζου, είπε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα είχαν ως Γραμματεία συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με κύριο θέμα συζήτησης το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων.
«Τις εισηγήσεις μας που καταθέσαμε , η Υπουργός είπε πως θα τις μελετήσει. Κάποια θέματα, τα οποία είχαμε αναφέρει στη συνάντηση, η Υπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντικά και σύντομα θα μας παρουσιάσει τη νέα πρόταση του Υπουργείου, η οποία θα είναι προς συζήτηση. Δηλαδή, μόλις είναι έτοιμη η πρόταση από το Υπουργείο θα καλεστούμε για διαβούλευση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν τους έχει αναφέρει πότε υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρόταση, ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ είπε ότι από ότι τους έχει πει θα είναι έτοιμη σε δύο με τρεις εβδομάδες.
Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζήτησαν και άλλα θέματα που απασχολούν την τεχνική εκπαίδευση, ο κ. Λοΐζου είπε ότι κατά τη συνάντηση έθεσαν το πάγιο αίτημα της ΟΛΤΕΚ για την ανέγερση νέων τεχνικών σχολών σε όλες τις πόλεις .
«Το θέμα θα το συζητήσουμε σε επόμενη συνάντηση μας, εφόσον ενημερωθεί η Υπουργός για τα τεκταινόμενα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά το Πάσχα και ουσιαστικά για την τελική ευθεία ολοκλήρωσης της φετινής σχολικής χρονιάς και είναι αυτό που αφήνει η σχολική χρονιά 2022-2023 και τι πρέπει να προωθηθεί στην τεχνική το 2023-2024, ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ είπε ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, με τον τρόπο τον οποίο λειτούργησαν, είναι το μελανό σημείο της φετινής χρονιάς.
«Εμείς διαχρονικά να επαναλάβουμε την θέση μας ότι είμαστε υπέρ ενός σχεδίου αξιολόγησης, το οποίο θα βοηθήσει τα παιδιά, έστω και αν ονομάζονται εξετάσεις τετραμήνων, αλλά όχι με την μορφή, με την οποία έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Αναμένουμε το σχέδιο αξιολόγησης, το οποίο θα μας προτείνει η Υπουργός και θα το θέσει ενώπιον μας για διαβούλευση», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ είπε ότι άλλα θέματα που χρήζουν διαχείρισης είναι η στελέχωση με αύξηση των μόνιμων θέσεων και νέων οργανικών θέσεων, η ανέγερση νέων τεχνικών σχολών, το οποίο είναι ένα αίτημα της ΟΛΤΕΚ που χρονίζει παρά τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις έχουν λάβει μέχρι στιγμής.