Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Μικροσκοπική κεφαλή αλόγου ανάμεσα στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο
Μικροσκοπική κεφαλή αλόγου ανάμεσα στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Μικροσκοπική κεφαλή αλόγου ανάμεσα στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Ένα μικροσκοπικό πιστό αντίγραφο της κεφαλής αλόγου από το άρμα της Σελήνης, του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα, έχει τοποθετηθεί από τους δημιουργούς του στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου που φιλοξενεί τα Γλυπτά του αρχαιοελληνικού ναού.

Το αντίγραφο είναι ύψους μόλις 19 μικρομέτρων (σσ. 19 εκατομμυριοστά του μέτρου), δηλαδή μικρότερο από το πιο μικρό ορατό μήκος κύματος του φωτός και επομένως απίθανο να εντοπιστεί από τους υπευθύνους του Μουσείου ή όποιον άλλον το αναζητήσει. Είναι πιθανώς η μικρότερη τρισδιάστατη κατασκευή που έχει γίνει ποτέ.

Πρόκειται για κατασκευή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) της Οξφόρδης, το οποίο προ μηνών ολοκλήρωσε την κατασκευή του πιστού αντιγράφου του ίδιου γλυπτού σε πραγματικές διαστάσεις.

Ο Αμερικανός διευθυντής του Ινστιτούτου Ρότζερ Μάικλ έχει προτείνει ως λύση υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών την επιστροφή τους στην Αθήνα από το Λονδίνο και την αντικατάστασή τους από πιστά αντίγραφα, όπως η κεφαλή του αλόγου από το άρμα της Σελήνης.

Η τοποθέτηση του μικροσκοπικού αγάλματος στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στις 14 Απριλίου από μέλη του IDA αποσκοπεί στην περαιτέρω υποκίνηση του διαλόγου γύρω από την επανένωση.

«Θέλαμε να εξερευνήσουμε ιδέες αναφορικά με τον έλεγχο ιστορικών αντικειμένων», δήλωσε ο κ. Μάικλ στον ιστότοπο Artnet News.

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει γλυπτά που πήρε από κάποιον άλλο και δεν τα δίνει πίσω. Τώρα, χάρη σε εμάς, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον γλυπτό που μπήκε ‘βιαίως’ στο  μουσείο, αλλά δεν έχει τη δύναμη να το απομακρύνει», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάικλ αποκάλυψε επίσης την πρόθεσή του να διοργανώσει μία εικονική δίκη τον επόμενο μήνα με νομικούς από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ώστε να «επιλυθούν» τα νομικά ερωτήματα που αφορούν τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο.

Send this to a friend