Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Σε ανοικτή γραμμή με τους Κύπριους στο «φλεγόμενο» Σουδάν βρίσκεται το ΥΠΕΞ
Σε ανοικτή γραμμή με τους Κύπριους στο «φλεγόμενο» Σουδάν βρίσκεται το ΥΠΕΞ

Σε ανοικτή γραμμή με τους Κύπριους στο «φλεγόμενο» Σουδάν βρίσκεται το ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί επαφή με τα δέκα πρόσωπα κυπριακής καταγωγής που διαμένουν στο Χαρτούμ, μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αίγυπτο και του Επίτιμου Προξένου της Κύπρου στο Σουδάν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, εκφράζοντας παράλληλα απογοήτευση για τη μη επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν.

“Όλοι βρίσκονται στις οικίες τους και είναι ασφαλείς. Υπάρχει γραμμή επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αίγυπτο και του Επίτιμου Προξένου στο Σουδάν”, ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα απομάκρυνσής τους από εκεί όπου βρίσκονται, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε πως “υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

“Υπάρχει μηχανισμός της ΕΕ και για τη διαχείριση κρίσεων και για τον συντονισμό της προξενικής ανταπόκρισης, υπάρχει και αντιπροσωπεία της ΕΕ επί του εδάφους και η πρεσβεία μας στο Κάιρο είναι σε επαφή μαζί τους, γίνονται και τηλεδιασκέψεις, υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των κρατών μελών και όσων έχουν αποστολές επιτόπου και όσων δεν έχουν”, ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Είπε εξάλλου πως η μη επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προκαλεί απογοήτευση στα μέλη της διεθνούς κοινότητας και πως “η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες τόσο της ΕΕ όσο και άλλων εταίρων όχι μόνο για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά και για να εφαρμοστεί εκεχειρία. Ας είναι κατ’ αρχήν 24ωρη και ελπίζουμε σε κάτι πιο διαρκές”, ανέφερε.

Send this to a friend