Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έντονη δυσοσμία σε Λάρνακα, Αραδίππου, Δρομολαξιά, ζητούν συνάντηση με Υπουργό
Έντονη δυσοσμία σε Λάρνακα, Αραδίππου, Δρομολαξιά, ζητούν συνάντηση με Υπουργό

Έντονη δυσοσμία σε Λάρνακα, Αραδίππου, Δρομολαξιά, ζητούν συνάντηση με Υπουργό

ΓΡΑΦΕΙ  ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πάνε με συγκεκριμένες προτάσεις – εισηγήσεις προς το Υπουργείο Γεωργίας οι δήμαρχοι της επαρχίας Λάρνακας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρείται κάθε χρόνο, κυρίως κατά την άνοιξη, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στον τουρισμό.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα ο Δήμος Αραδίππου, στην παρουσία των δημάρχων Λάρνακας, Δρομολαξιάς – Μενεού, Αθηένου, Λειβαδιών και Λευκάρων.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι έχει ετοιμαστεί έγγραφο που περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων, οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να μειωθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ν’ απαιτούνται μεγάλα κονδύλια, ούτε αλλαγές στη νομοθεσία. «Εάν υπάρξει βούληση από την Κυβέρνηση και τη Βουλή, είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και να εφαρμοστεί, ώστε να επιλύσουμε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που μας ταλανίζει για χρόνια, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου είπε ότι οι προτάσεις που αποφασίστηκαν είναι οι ακόλουθες: Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει διασπορά κτηνοτροφικών αποβλήτων σε χωράφια θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίζει άδεια από τον οικείο δήμο, η διασπορά των αποβλήτων να αφορά σχεδόν αποκλειστικά ξηρά απόβλητα και όχι υγρά για να μειώνεται η δυσοσμία, να γίνεται άμεση ενσωμάτωση της κοπριάς με τη γη και αυτό για μικρή χρονική περίοδο.

«Είναι έκκλησή μας προς το Υπουργείο Γεωργίας να κατατεθούν συγκεκριμένοι κανονισμοί, διότι μόνο εάν είναι κάτω από μία νομοθεσία θα μπορούν οι εισηγήσεις αυτές να εφαρμοστούν. Εάν μείνουμε μόνο με τους κανονισμούς για γεωργική χρήση, οι οποίοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται», επισήμανε.

Οι επηρεαζόμενοι δήμοι προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του ΟΕΔΑ Κόσιης, με τον δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη να δηλώνει ότι είναι σχεδόν έτοιμες οι προσφορές.

Ο κ.Ευαγγελίδης πρόσθεσε ότι επειδή η επαρχία Λάρνακας επηρεάζεται από τη δυσοσμία και τη μεταφορά των σκυβάλων, δικαιούται να έχει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, κυρίως οι δήμοι που επηρεάζονται περισσότερο.

 

Send this to a friend