Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Α. Αποστόλου: «Να καλύπτονται τα μη ιατρικά έξοδα συνοδών των ασθενών στο εξωτερικό»
Α. Αποστόλου: «Να καλύπτονται τα μη ιατρικά έξοδα συνοδών των ασθενών στο εξωτερικό»

Α. Αποστόλου: «Να καλύπτονται τα μη ιατρικά έξοδα συνοδών των ασθενών στο εξωτερικό»

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας ενός θεσμοθετημένου σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, έπειτα από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, έθεσε ενώπιον της νέας Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρινέλας Ευαγγέλου ο βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Αποστόλου.

Ένα θέμα το οποίο είχε τεθεί και συζητηθεί κι ενώπιον της προκατόχου της κ. Ευαγγέλου. Η πρωτοβουλία του κ.Αποστόλου για στήριξη των οικογενειών που υποχρεώνονται να μεταβούν εκτός Κύπρου για ιατρικούς λόγους, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και σε συνεργασία με την τέως Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, επιτεύχθηκε η έγκριση κονδυλίου που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 για εφάπαξ στήριξη αυτών των οικογενειών, οι οποίες είναι αναγκασμένες να διαμένουν για μήνες και σε μερικές περιπτώσεις για χρόνια σε χώρες του εξωτερικού.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέπτυξε στην κ.Ευαγγέλου το όραμα του για ένα θεσμοθετημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης όλων των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους στο εξωτερικό, ένα θέμα που απασχόλησε και την κοινοβουλευτική επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα καλύπτονται μόνο τα ιατρικά έξοδα των ασθενών από το Υπουργείο Υγείας, εφόσον κριθεί πως μια θεραπεία δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Ωστόσο, οι συγγενείς των ασθενών καλούνται να αναλάβουν τα δυσβάσταχτα έξοδα διαμονής και σίτισής τους. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε για να στηρίξει αυτές τις οικογένειες», ανέφερε ο Α. Αποστόλου.

Στήριξη ΑμεΑ

——————–      

Περαιτέρω, ο βουλευτής Λάρνακας, έθεσε στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και το σημαντικό ζήτημα, που αφορά τον σχεδιασμό για στήριξη των ατόμων με αναπηρίες.

Η πρόταση του Ανδρέα Αποστόλου είναι όπως όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων να μεταφερθούν στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

«Κι επιτέλους, πρέπει το συντομότερο να κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά το θέμα των αναπηρικών επιδομάτων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός υπό την επίβλεψη του αρμόδιου τμήματος για στήριξη των συνανθρώπων μας με αναπηρίες», σχολίασε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος πρόσθεσε πως και για τα δύο υπό αναφορά ζητήματα έλαβε την διαβεβαίωση της Υφυπουργού ότι οι σχετικές διαδικασίες θα «τρέξουν» τους επόμενους μήνες.

 

 

Send this to a friend