Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το πήρε πάνω της η Αθηνά Μιχαηλίδου για τα σχολεία των Λιβαδιών
Το πήρε πάνω της η Αθηνά Μιχαηλίδου για τα σχολεία των Λιβαδιών

Το πήρε πάνω της η Αθηνά Μιχαηλίδου για τα σχολεία των Λιβαδιών

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αναβλήθηκε η εξαγγελθείσα για σήμερα Δευτέρα (27/3), μονόωρη αποχή από τα μαθήματα όλων των μαθητών των σχολείων στο Δήμο Λειβαδιών εξαιτίας του προβλήματος υπερπληθυσμού που παρατηρείται.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Λειβαδιών για αποχή των μαθητών, υπήρξε άμεση ανταπόκριση της υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία διευθέτησε επίσκεψη στα σχολεία του Δήμου Λειβαδιών την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου, από τις 11π.μ. μέχρι τις 1μ.μ.

Η κ.Μιχαηλίδου θα περιοδεύσει στα σχολεία για ν’ ακούσει και να δει ιδίοις ώμμασι τα προβλήματα που ταλανίζουν τα εκπαιδευτήρια των Λειβαδιών, με κυριότερο αυτό του υπερπληθυσμού. Λόγω, λοιπόν, της επικείμενης επίσκεψης της Υπουργού Παιδείας στα Λειβάδια, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε όπως η μονόωρη στάση διαμαρτυρίας να αναβληθεί προσωρινά.

Θυμίζουμε, ότι σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι η διαδικασία ανέγερσης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Λειβαδιών-Ορόκλινης έχει ήδη δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, μετά την αδυναμία των δύο εμπλεκόμενων κοινοτήτων να καταλήξουν σε συναινετική λύση μέσα στο 2022 αναφορικά με την χωροθέτηση του νέου σχολείου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η λειτουργία γυμνασίων και λυκείων με μετακινούμενα τμήματα δεν καταδεικνύει αυτόματα πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στην ανακοίνωση, το ΥΠΑΝ έχει αναπτύξει εργαλείο, με το οποίο η πληθυσμιακή κατάσταση κάθε σχολείου αξιολογείται με προοπτική εξαετίας και λαμβάνονται μέτρα αναλόγως των αναγκών. «Στην περίπτωση του Γυμνασίου και Λυκείου Λειβαδιών, η προγραμματιζόμενη ενέργεια για το επόμενο σχολικό έτος αφορά στη διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών περιφερειών, ενώ η έναρξη διαδικασιών ανέγερσης νέας σχολικής μονάδας στη Λάρνακα τοποθετείται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υπογραμμίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Καταληκτικά, το υπουργείο σημειώνει ότι σε καμιά περίπτωση η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο για ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος. Τονίζει, δε, ότι βρίσκεται στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων συνδέσμων γονέων για εποικοδομητικό και τεκμηριωμένο διάλογο για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα που απασχολούν τους δήμους.

Θέση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων στα Λειβάδια είναι πως ο υπερπληθυσμός στα σχολεία είναι ένα πρόβλημα που τείνει να βγει εκτός ελέγχου.

Γι’ αυτό και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να προστατέψει τους μαθητές και να δώσει λύσεις.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Δήμος Λειβαδιών συνεχώς μεγαλώνει πληθυσμιακά και είναι βέβαιο ότι εάν δεν γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σχολεία θ’ αυξηθεί.

 

Send this to a friend