Λάρνακα: Αναβλήθηκε η διαδικασία έκδοσης Κούρδου στη Γερμανία
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανέβαλε σήμερα για την Παρασκευή 31 Μαρτίου, τη συνέχιση της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος της Γερμανίας για έκδοση 49χρονου Κούρδου.
Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας τρεις αστυνομικοί και ένας Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πρώτη μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η γυναίκα αστυνομικός που υπηρετούσε στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας, όπου μετέβη για να αναχωρήσει για το εξωτερικό ο 49χρονος. Η γυναίκα στην κυρίως εξέταση της αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη όταν βρέθηκε μπροστά της ο ύποπτος.
Ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του 49χρονου ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη ώρα δεν υπήρχε μεταφραστής στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα ο ύποπτος να παραμείνει στον χώρο για πάνω από έξι ώρες, χωρίς να του δώσουν τα δικαιώματα του, αναμένοντας την άφιξη του μεταφραστή και δίνοντας του μία αίτηση για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής κατά το στάδιο των ανακρίσεων.
Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου κατά πόσον εξήγησε στον ύποπτο οτιδήποτε, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά.
Δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αστυνομικός του ΤΑΕ Λάρνακας ο οποίος εκτέλεσε το προσωρινό ένταλμα σύλληψης, το οποίο βγήκε μέχρι να φτάσει στην Κύπρο μεταφρασμένο στα ελληνικά, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μετάφραση για το προσωρινό ένταλμα, αφού όπως εξήγησε η Αστυνομία αντί να έχει δικό της διερμηνέα, πήρε τον συνοδό του υπόπτου για να κάνει τη μετάφραση.
Ο τρίτος μάρτυρας, επίσης αστυνομικός, ήταν το άτομο που συνέλαβε τον 49χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όπου και υπήρχε μεταφραστής.
Τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης ο οποίος κατέθεσε, στην κυρίως εξέταση του, διάφορα έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ Interpol Κύπρου και Interpol Γερμανίας και μεταξύ των δύο Υπουργείων, που ουσιαστικά αφορούσαν ορισμένες διευκρινίσεις που είχε ζητήσει ο δικηγόρος του υπόπτου.
Η πρώτη διευκρίνηση ήταν κατά πόσο στη Γερμανία δικάζεται κάποιος για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό, μόνο όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δώσει γενική εξουσιοδότηση.
Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε πως αφού υπάρχει ανάμειξη Υπουργού, ο οποίος έχει εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να διωχθεί ένα άτομο, τότε ενδυναμώνεται το επιχείρημα ότι όλα σχετίζονται με την πολιτική.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου ζήτησε να ενημερωθεί από τον μάρτυρα για τους λόγους που ο Υπουργός Δικαιοσύνης διώκει στελέχη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στη Γερμανία.
Επίσης ζήτησε διευκρινήσεις κατά πόσον οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου εάν εναντίον του πελάτη του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και αίτημα έκδοσης του στην Τουρκία.
Ο Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε ότι ενημερώθηκαν από το αντίστοιχο Υπουργείο της Γερμανίας ότι χρειάζονται λίγες μέρες για να απαντήσουν για τις διευκρινίσεις.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Παπαθανασίου όρισε τη Παρασκευή 31 Μαρτίου ως επόμενη δικάσιμο και μέχρι τότε διέταξε όπως ο εκζητούμενος παραμείνει υπό κράτηση.
Σημειώνεται ότι απέναντι από το κτίριο του Δικαστηρίου είχαν τοποθετηθεί από Κούρδους, οι οποίοι παρακολούθησαν τη σημερινή διαδικασία, πανό, κουρδικές σημαίες και σημαίες με τη φωτογραφία του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Ο Κενάν Αγιας 49 ετών, κουρδικής καταγωγής, συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ επρόκειτο να αναχωρήσει για το εξωτερικό, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, σχετικά με φερόμενη εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση.