«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»
Πανηγυρικός λόγος του Βουλευτή Λάρνακας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου στη Ξυλοτύμπου:
«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω».
Τα λόγια αυτά του Γέρου του Μοριά, του μεγάλου αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη χαρακτηρίζουν διαχρονικά την ιστορία ολόκληρου του Ελληνισμού που από τα σπάργανα της ιστορικής του ύπαρξης αγωνίζεται για να παραμείνει ζωντανός.
Από τη Θράκη μέχρι και την Κύπρο μας, η σημερινή λαμπρή γιορτή της έναρξης της Ελληνικής επανάστασης του 1821 έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα κελεύσματα της ιστορίας και οι παρακαταθήκες των ηρώων δεν ξεχνιούνται και δεν λησμονούνται.
Εδώ στην Ξυλοτύμπου την ηρωομάνα, που ξέρει πολύ καλά να τιμά τους ήρωες του ελληνισμού, σήμερα περνά το μήνυμα της ελευθερίας και της εθνικής δικαίωσης.
Δύο ολόκληροι αιώνες πέρασαν από τη στιγμή που οι επαναστατημένοι Έλληνες σήκωσαν κεφάλι απέναντι στον Οθωμανό κατακτητή διαλαλώντας σε ολόκληρη την Ευρώπη των τότε πολυσήμαντων αυτοκρατοριών τη θέληση τους για ελευθερία.
Οι ψίθυροι της ελευθερίας των Ελλήνων ξεκίνησαν από την Οδησσό και μέχρι να φτάσουν στο Μοριά έγιναν κραυγές που συμπαρέσυραν στο διάβα τους όσους λοιδορούσαν την ελευθερία της πατρίδας μας.
Τέκνο του Διαφωτισμού και εμποτισμένη με τα ιδεώδη των αρχαίων προγόνων μας, η Ελληνική επανάσταση έφερε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, ελληνικού εθνικού κράτους.
Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία δεν άφησε ασυγκίνητους τους Έλληνες της Κύπρου αφού αρκετοί ήταν οι Ε/κ που πολέμησαν στο πλευρό του Μακρυγιάννη, του Καλλέργη, του Αθανάσιου Παππά και του Νικόλαου Παππά ενώ δεκάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου.
Η Μεγαλόνησος του Ελληνισμού, η Κύπρος μας, πλήρωσε βαρύ το τίμημα της επανάστασης του 1821. Σφαγές, απαγχονισμοί Μητροπολιτών, ηγουμένων και ιερέων καθώς και του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.
Οι Οθωμανοί για να τιμωρήσουν τους Έλληνες της Κύπρου αλλά και για να κατασιγάσουν τον πόθο μας για την ελευθερία προχώρησαν σε «τυφλές» εκτελέσεις, λεηλασίες και διωγμούς.
Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, λοιπόν, και, όμως, ο ελληνικός λαός βρήκε το θάρρος να σηκώσει κεφάλι απέναντι στον κατακτητή και να αγωνιστεί για την ελευθερία.
Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τον αγώνα αυτό εμείς εδώ στην Κύπρο – που η πατρίδα μας παραμένει σκλαβωμένη σχεδόν μισό αιώνα από τον Τούρκο κατακτητή- είναι το γεγονός ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Τίποτα δεν θα μας δοθεί με ευκολία.
Η ελευθερία μας περνά μέσα από το Βαρώσι, την Κερύνεια, τη Μόρφου, τη Λάπηθο, την Κυθρέα, τον Απόστολο Αντρέα και τα τόσα σκλαβωμένα μέρη μας.
Ας μην λησμονούμε το παράδειγμα της Ελληνικής επανάστασης και ας συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Οι επόμενες γενιές δεν πρέπει να κληρονομήσουν ούτε μια μοιρασμένη πατρίδα ούτε κι ένα συνιστών κρατίδιο, αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Μισό σχεδόν αιώνα και η πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο. Μισό αιώνα σχεδόν και ο ακριτικός ελληνισμός της Κύπρου καλείται να κρατήσει ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Ελλάδα και Κύπρος με κοινή πορεία αλλά και κοινή ιστορία μέσα στο πέρασμα των αιώνων καλούνται σήμερα να συμπορευτούν και να βρουν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα.
Από το 1993 όπου και υπογράφηκε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, με τη στρατηγική σύζευξη της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας συνεχίζοντας την κοινή τους πορεία με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου.
Σε μια Ευρώπη που συνεχώς αλλάζει και που δυστυχώς ακόμα μαστίζεται από πολέμους στα εδάφη της, η συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται απαραίτητη. Επί τούτου, η προώθηση της πρότασής του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
Όπως απαραίτητη είναι και η συνεργασία με την Ευρώπη για την επίλυση άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό. Σταθερή η προσήλωση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη στην ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Μετανάστευσης για ουσιαστικότερη πολιτική διαχείριση του προβλήματος. Ναι, γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά και πόνος. Ναι, είμαστε διατεθειμένοι να απλώσουμε το χέρι μας σε όσους το έχουν ανάγκη. Αλλά η πατρίδα μας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Ο καθένας ας σηκώσει το βάρος που του αναλογεί.
Οι προκλήσεις λοιπόν σήμερα πολλές αλλά ουδέποτε η πορεία του Ελληνισμού για επιβίωση δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.
Εν κατακλείδι, παραμένει ένα ερώτημα: Τι έμεινε ζωντανό, σήμερα, από το 1821;
Τι άλλο από μια μικρή αλλά περήφανη πατρίδα που καλούμαστε να διαφυλάξουμε με νύχια και με δόντια.
Ελληνίδες και Έλληνες χρόνια πολλά.
Μην χάνετε το θάρρος σας, την πίστη σας, τη λεβεντιά σας.
Ζήτω η Ελλάδα μας!
Ζήτω η Κύπρος μας!
Ζήτω η Επανάσταση των Ελλήνων!