Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στη λάντζα ιδιοκτήτες εστιατορίων για να καλύψουν το μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία
Στη λάντζα ιδιοκτήτες εστιατορίων για να καλύψουν το μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία

Στη λάντζα ιδιοκτήτες εστιατορίων για να καλύψουν το μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η εποχικότητα απομακρύνει τους Κύπριους εργαζόμενους από την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο έντονο.

Κι ενώ μετά το Πάσχα εκτιμάται ότι θ’ αρχίσει σιγά – σιγά η νέα τουριστική περίοδος, στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, Αγία Νάπα και Πρωταρά, οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ψάχνουν… με τα κιάλια εργατικό προσωπικό, Κυπρίους ή Ευρωπαίους πολίτες.

 

 

Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού προσωπικού εν’ όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου παραμένει μεγάλο, όχι μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και στον τομέα των εστιατορίων και των υπολοίπων κέντρων αναψυχής, αφού το ενδιαφέρον για εργασία είναι μειωμένο.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου Πέτρος Άσσιας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα τελευταία χρόνια η εποχικότητα εδραιώθηκε στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων και κανείς αρμόδιος δεν μερίμνησε να επιλύσει το ζήτημα. «Ποιος νεαρός Κύπριος θα επενδύσει σήμερα την επαγγελματική του σταδιοδρομία και αποκατάσταση σ’ ένα επάγγελμα που μαστίζεται από την εποχικότητα;», διερωτήθηκε, για να προσθέσει πως ακόμα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής προβληματίζονται πλέον πολύ σοβαρά κατά πόσο θα παραμείνουν ή όχι στον κλάδο εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στην εξεύρεση ικανού εργατικού προσωπικού.

Επενδύσαμε πολλά, αλλά…

————————————— 

Θέση του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου είναι πως το πρόβλημα της εποχικότητας έπρεπε να είχε κτυπηθεί στη ρίζα του πριν από πολλά χρόνια. «Σαν Κύπρος επενδύσαμε τα πάντα στον τουρισμό. Φτιάξαμε σύγχρονα αεροδρόμια, μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία. Δεν μεριμνήσαμε, όμως, να λύσουμε την εποχικότητα.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί από μόνος του να λύσει το ζήτημα», ανέφερε ο κ.Άσσιας. Το πρόβλημα με το μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Κύπρος, αλλά και άλλοι προορισμοί. Και τούτο, διότι στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι νέοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι ψάχνουν πια να εργοδοτηθούν σε άλλους τομείς.

Ως εκ τούτου, λόγω αυτής της κατάστασης θεωρείται βέβαιο πως το ερχόμενο καλοκαίρι θα δούμε επιχειρήσεις, κυρίως στην επισιτιστική βιομηχανία, να μετατρέπονται… σε οικογενειακές, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων  θα παρακαλούν τα παιδιά τους ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα να δουλέψουν μερικές ώρες, ώστε να καλύψουν τα κενά στην στελέχωση του προσωπικού.

«Θα δούμε ακόμα και ιδιοκτήτες κέντρων να δουλεύουν στην λάντζα, να πλένουν πιάτα και ποτήρια ή να σερβίρουν πελάτες, προκειμένου να βγει η δουλειά. Προβλέπεται ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα δούμε μια υπερπροσπάθεια των προσώπων που εγκλωβίστηκαν σ’ αυτόν τον κλάδο για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους λειτουργήσιμες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου κέντρων αναψυχής.

Άτομα τρίτων χωρών

——————————-  

Ο Πέτρος Άσσιας δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι το πρόβλημα με την εργοδότηση προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία αναμένεται να είναι μεγαλύτερο διότι, όπως εξήγησε, οι αδειοδοτήσεις ατόμων από τρίτες χώρες έχουν ήδη καθυστερήσει.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, υπάρχει πρόβλημα και με τους αιτητές πολιτικού ασύλου, αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν, καθότι για να έχουν δικαίωμα να εργαστούν θα πρέπει να έχουν 9μηνη παραμονή στο νησί.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όπως οι διαδικασίες χορήγησης άδειας εργοδότησης σε άτομα από τρίτες χώρες να γίνουν πιο ευέλικτες και γρήγορες, ούτως ώστε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο κ.Άσσιας.

Send this to a friend