Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Στρατής Μυριβήλης όταν επισκέφθηκε τη Λάρνακα
Ο Στρατής Μυριβήλης όταν επισκέφθηκε τη Λάρνακα

Ο Στρατής Μυριβήλης όταν επισκέφθηκε τη Λάρνακα

Ο Στρατής Μυριβήλης, γνωστός συγγραφέας απο τα έργα του «Η ζωή εν τάφω» και «Η Παναγιά η Γοργόνα», επισκέφθηκε την Κύπρο τρεις φορές. Το 1947, το 1952 και τον Μάρτη του 1959.

 

Στη Λάρνακα βρέθηκε με φιλικές του οικογένειες ( Θεόδωρου Μαρσέλλου, Ζήνωνα Πιερίδη, Νικόλα Τζέπη, Σεραφείμ) και επισκέφθηκε το Ναό του Αγίου Λαζάρου, τα Πυργά και την αλυκή Λάρνακας. Για τις εντυπώσεις του έγραψε σε βιβλία, περιοδικά κι εφημερίδες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλυκή Λάρνακας σε δημοσίευμά του σ’ εφημερίδα.

« Το πιο γραφικό στολίδι της ( Λάρνακας) είναι η λίμνη της. Η λίμνη της αλυκής. Μια παράξενη αλυκή που όλον τον χειμώνα ως το θέρος αποτελεί τη χαρά των φίλων των θαλασσίων σπορ που την διασχίζουν με ελαφρές βαρκούλες. Το καλοκαίρι στεγνώνει και τότε ο βυθός της εμφανίζεται κάτασπρος σαν χιονισμένος. Είναι το αλάτι που αποτελεί μονοπώλιο της Αγγλικής Κυβέρνησης του νησιού.

Μεγάλες πυραμίδες από το πολίτιμο είδος είναι στημένες σαν προμαχώνες στην ακρογιαλιά. Όταν ανατέλλει και όταν γέρνει ο ήλιος , το θέαμα αυτής της παράξενης λίμνης είναι γοητευτικό. Τα νερά της γίνουνται τριανταφυλλιά , γίνουνται μώβ, γίνουνται χρυσά, γίνουνται συντεφένια. Μέσα στην απόλυτη γαλήνη της καθρεπτίζεται το δάσος, τα βουνά, τα σπίτια, τα σύννεφα και το γραφικό μνημείο της Ούμ Χαράμ. Έχει όμως και μιαν άλλη ακόμα γραφικότητα να προσφέρει η λίμνη της Λάρνακος στους τουρίστες Και αυτή είναι τα αμέτρητα κοπάδια των Φλαμίγγο. ……..

Ο κύριος Σεραφείμ, που είναι από τα πιο ζωντανά μέλη της «Ενώσεως Αποφοίτων Κύπρου» και του αθλητικού σωματείου της πόλεως, τραβώντας τα κουπιά μου διηγότανε για το θαυμαστό θέαμα που παρουσιάζουν τα κοπάδια των Φλαμίγγο όταν πετούν κατά χιλιάδες στον ουρανό».

( Πιο πολλές πληροφορίες υπάρχουν σε άρθρο του Πέτρου Παπαπολυβίου στο «Φιλελεύθερο», ημερομηνίας 12.4.2014)

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend