Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Κοιμούνται χάμω”: Θύελλα αντιδράσεων για τις αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη
“Κοιμούνται χάμω”: Θύελλα αντιδράσεων για τις αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη

“Κοιμούνται χάμω”: Θύελλα αντιδράσεων για τις αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι εβδομήντα πέντε αποφυλακίσεις κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές, με προεδρική χάρη που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του Συνταγματικού Εθίμου με αφορμή την ανάληψη της εξουσίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τον χορό των επικρίσεων “άνοιξε” ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, που υποστηρίζει ότι δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις που υπέβαλε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και προειδοποιεί ότι οι φυλακισμένοι θα κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Άννα Αντωνίου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας “έκανε ότι ήθελε” και κατήγγειλε στοχοποίηση των κρατουμένων ως έμποροι ναρκωτικών.

“Πολύ λίγοι είναι έμποροι και θα μπορούσε να κοιτάξει τους φακέλους τους και να δώσει αυτές τις χάρες γιατί έγινε μεγάλη εμπορία. Βασικά είναι τα βαποράκια γιατί οι έμποροι είναι έξω, κάτι που το ξέρουν ότι είναι έξω, μην νομίζετε ότι δεν το ξέρουν.”

Η κυρία Αντωνίου υπογράμμισε ότι οι πλείστοι από τους δικαιούχους προεδρικής χάρης “δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τσιγάρα” και υποστήριξε ότι άλλα ειπώθηκαν σε συνάντηση της Προεδρίας με τον εκπρόσωπο των φυλακισμένων Αλέξανδρο Κληρίδη και άλλα έγιναν τελικά.

“Είναι ξεκάθαρο ότι έβγαλαν τους δικούς τους. Δεν εισακούσηκαν οι εισηγήσεις μας και εγώ έχει χρόνια που φωνάζουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές ποινές. Υπάρχει το βραχιολάκι, υπάρχει η αναστολή ποινής. Γιατί δεν τα εφαρμόζουν αυτά και άφησαν τον κόσμο να φτάσει τους 1,100 μέσα στις Κεντρικές Φυλακές και καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Κοιμούνται χάμω, έχουν και οι φυλακισμένοι παιδιά και τους έχουμε κάνει όλους με τα ψυχολογικά. Γιατί δεν τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία; Έκαναν λάθη και να τα πληρώσουν αλλά δεν σημαίνει ότι θα τους πετάξουμε.”

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι στόχος των αποφυλακίσεων με προεδρική χάρη ήταν η αποσυμφώρηση των Κεντρικών Φυλακών, πράγμα που ισχυρίζεται ότι δεν επετεύχθει.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίοας ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων επισημαίνει πως άτομα εντός της Κεντρικής Φυλακής αντιμετωπίζονται με «εξαιρετικά άδικο και άνισο τρόπο».

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων & Αποφυλακισθέντων:

Προς Προέδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφορικά με το Συνταγματικό Έθιμο Προεδρικής Χάρης Κατάδικων

Σήμερα ενημερωθήκαμε ανεπίσημα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι σήμερα 21/03/23 εξασκήθηκε από τον Προέδρο της Δημοκρατίας το Συνταγματικό Έθιμο της Προεδρικής Χάρης με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν αναμέναμε και σε κάθε περίπτωση εντελώς αντίθετο με τα όσα είχαν συζητηθεί σε προηγουμένη κάτ. ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Συνδέσμου και του Προεδρικού.

Πάρα τις επιστολές του Συνδέσμου και τις συναντήσεις που έχουν γίνει απευθείας με το Προεδρικό αναφορικά με το πιο πανω ζήτημα, φαίνεται ότι το Προεδρικό δεν έχει λάβει υπόψη καμία από τις εισηγήσεις του Συνδέσμου και το κυριότερο φαίνεται απο τα όσα έχει αποφασίσει τελικά να μην έχει τύχει οποιαδήποτε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο ο οποίος εκπροσωπεί τους κρατουμένους και τα δικά τους άτομα.

Άτομα εντός της Κεντρικής Φυλακής αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά άδικο και άνισο τρόπο χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ορθοί παράγοντες όπως χαμηλός δείκτης επικινδυνότητας, η αναμορφωτική πορεία, οι προσωπικές ή οικογενειακές περιστάσεις και οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, δημιουργώντας τεράστιες διακρίσεις και ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλους τους επηρεαζόμενους μέσα και εξω από τη Φυλακή.

Πάρα του ότι η γενική εξαίρεση όλων αυτών των κατηγοριών παραβιάζει όλες τις αρχές που θέλαμε ως Σύνδεσμος να προστατευτούν, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι στην τελική ούτε αυτές εφαρμοστήκαν αφού υπάρχουν άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν εντούτοις έλαβαν χάρη και μάλιστα αποφυλακίστηκαν.

Συνεπώς φαίνεται ότι τα άτομα που τελικά επιλέχθηκαν για να λάβουν προεδρική χάρη δεν επιλέχθηκαν ούτε στη βάσει των κριτήριων που θέλει να παρουσιάσει εικονικά το Προεδρικό αλλά στη βάσει άλλων κριτήριων των οποίων κανένας δεν γνωρίζει.

Αποφάσεις οι οποίες όπως προειδοποιήσαμε επηρεάζουν μεγάλη ομάδα ατόμων εκτός και εντός της Κεντρικής Φυλακής.

Στη βάσει των πιο πανω, ο Σύνδεσμος έχει αποφασίσει να καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις άμεσα με λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

Οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να ακουστούμε.

Με σεβασμό,

Άννα Αντωνίου

Προέδρος Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων & Αποφυλακισθέντων

 

“Τα κριτήρια βγαίνουν από την Εισαγγελία. Είναι κάτι το οποίο εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή.” Αυτό απάντησε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, ερωτηθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, σχετικά με τις αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη.

“Το θέμα της προεδρικής χάρης δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.”

Πηγή: alphanews

Send this to a friend