Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο Μουσείο Αθηένου πιστό αντίγραφο επιτύμβιας στήλης που είχε κλαπεί από τους Γόλγους
Στο Μουσείο Αθηένου πιστό αντίγραφο επιτύμβιας στήλης που είχε κλαπεί από τους Γόλγους

Στο Μουσείο Αθηένου πιστό αντίγραφο επιτύμβιας στήλης που είχε κλαπεί από τους Γόλγους

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής πιστού αντιγράφου επιτύμβιας στήλης, η οποία χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανασκάφηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην αρχαιολογική τοποθεσία Γόλγοι, από τον Αμερικανό Πρόξενο στην Κύπρο Luigi Palma di Cesnola και έκτοτε εκτίθεται μόνιμα, μαζί με χιλιάδες άλλες αρχαιότητες που κλάπηκαν από τους Γόλγους και άλλα μέρη της Κύπρου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, μετά από πολλές προσπάθειες του Δήμου Αθηένου, του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου και της Αρχαιολογικής Αποστολής Αθηένου, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Δρ Μιχάλη Τουμάζου, ο Δήμος Αθηένου κατάφερε να εξασφαλίσει από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης την τρισδιάστατη σάρωση του αρχαιολογικού ευρήματος.

Στη συνέχεια, ανέθεσε στο «Κυπριακό Ινστιτούτο» την κατασκευή του πιστού αντιγράφου, που μόλις ολοκληρώθηκε και τοποθετήθηκε ήδη στο Μουσείο.

Πάνω στο κιονόκρανο της στήλης είναι χαραγμένες δύο αντικρυστές σφίγγες. Το 1989 ο Δήμος Αθηένου υιοθέτησε τις σφίγγες ως έμβλημα του Δήμου, καθώς οι Γόλγοι, τοποθεσία η οποία τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974, βρίσκεται στην Αθηένου.

Η στήλη είναι το δεύτερο πιστό αντίγραφο που κατασκευάζεται με την ίδια διαδικασία. Και τα δύο εντυπωσιακά εκθέματα εκθέτονται πλέον μόνιμα στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.

Send this to a friend