Με τη διαπόμπευση ιατρών δεν επιλύονται τα θέματα της υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ
Τη λύπη του για το γεγονός ότι, με πάσα ευκολία και χωρίς την απαιτούμενη διακρίβωση των γεγονότων, ιατροί-μέλη του «διαπομπεύονται συχνά και στοχοποιούνται δημόσια», εκφράζει, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
H διαπόμπευση των γιατρών ούτε επιλύει τα προβλήματα, ούτε εξαφανίζει παθογένειες και διαχρονικές στρεβλώσεις που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας, αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να εγκύψουμε στην άμεση επίλυση των διαπιστωθέντων προβλημάτων.
«Ουδείς μπορεί να καπηλεύεται την υγεία των πολιτών και την Ιπποκρατική αποστολή των γιατρών, ούτε και οι αξίες αυτές μπορεί ν’ αποτελούν αντικείμενο λαϊκισμού και δημαγωγίας», αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.
Προσθέτει πως σέβεται τον ανθρώπινο πόνο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να μην εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις.
«Αυτή η στάση δυστυχώς, τυγχάνει εκμετάλλευσης και παρερμηνεύεται, στέλνοντας στην κοινωνία τα λανθασμένα μηνύματα. Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ οι περιορισμοί και τα όρια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται οι γιατροί είναι καθορισμένα. Είναι αδιανόητο γιατροί να στοχοποιούνται δημόσια, επειδή τήρησαν τους κανονισμούς ή επειδή παρείχαν υπηρεσίες σε περιβάλλον αυξημένης ή και αναιτιολόγητης ζήτησης», σημειώνει.
Παράλληλα, σε ότι αφορά διερευνώμενες υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι είναι ο πρώτος που επιθυμεί να διαλευκαίνονται.
«Υπάρχουν ωστόσο διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά και δικαιώματα των καταγγελλομένων που δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι παραβιάζονται σε πολλές περιπτώσεις. Το στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων είναι απαράδεκτο», προσθέτει.
Σε ότι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες του ΠΙΣ, ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υγείας όπως προχωρήσει τάχιστα στην οριστικοποίηση και κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί τη σχετική νομοθεσία, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια του Συλλόγου, κυρίως σε ότι αφορά σοβαρές καταγγελίες.
«Παρά ταύτα, η διαπόμπευση των γιατρών ούτε επιλύει τα προβλήματα, ούτε εξαφανίζει παθογένειες και διαχρονικές στρεβλώσεις που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας. Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να εγκύψουμε στην άμεση επίλυση των διαπιστωθέντων προβλημάτων», καταλήγει.