Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Με επιτυχία στη Λάρνακα η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (φώτο)
Με επιτυχία στη Λάρνακα η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης  (φώτο)

Με επιτυχία στη Λάρνακα η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (φώτο)

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.

Η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία την εκδήλωση:

«Ποίηση για την ελευθερία και

η ελευθερία στην ποίηση

σε ελεύθερο και μη, στίχο»,

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού.

 

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 στις 7:00 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας.

Η εκδήλωση άρχισε με Καλωσόρισμα από την πρόεδρο της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, Αγγέλα Καϊμακλιώτη. Ενδεικτικά ανέφερε στην ομιλία της: «Είναι εντυπωσιακή η δύναμη της ποίησης. Και είναι πολλά τα παραδείγματα όπου ένα ποίημα ή ένα ποιητικό έργο ξεσήκωσε λαούς και τους οδήγησε στην ελευθερία. Ανέκαθεν λοιπόν η ποίηση, συνοδοιπόρος του λόγου, της ψυχής, του πολιτισμού και της ελευθερίας του ανθρώπου, κορωνίδα της λογοτεχνίας καταφέρνει να ανεβάζει το πνεύμα και το ηθικό μας ψηλά.»

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δύο Τραγούδια από τη χορωδία Ars Nova:”Dies Irae”, Requiem, Mozart και “Lacrιmosa”, Requiem, Mozart. H Ars Nova αριθμεί 35 χορωδούς, στην πλειονότητα νεαρούς μουσικούς, που συμμετέχουν εθελοντικά σε μια πράξη καλλιτεχνικής και πνευματικής προσφοράς. Ο εμπνευστής και δημιουργός της Ars Nova είναι o Δρ. Ιάκος Δημητρίου με διδακτορικό στην Μουσικολογία και Πολυφωνία της Πολυχορωδιακής και Πιανίστας ο Πλωτίνος Μικρομάτης.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Με την εκδήλωση τιμούμε όχι μόνο την ημέρα της ποιητικής γραφής και του ποιητικού λόγου, αλλά κυρίως της ποιητικής στάσης ζωής με ό,τι αυτή συνεπάγεται: την πολυφωνία και τη δημιουργία, την ελευθερία της έκφρασης, την έγκαιρη ανάληψη ευθύνης των πνευματικών ανθρώπων απέναντι στις δυνάμεις που καταδυναστεύουν, ταπεινώνουν και εξουθενώνουν τον άνθρωπο.

Παράλληλα, τιμούμε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από τη συγγραφή του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Δ. Σολωμού, και τον ίδιο τον ποιητή και την ύψιστη και ιερή ιδέα της ελευθερίας την οποία ύμνησε όχι μόνο στον Ύμνο αλλά και σε πολλά άλλα ποιητικά του έργα, και κυρίως στους Ελεύθερους πολιορκημένους».

Στο κεντρικό μέρος της εκδήλωσης οι ακόλουθοι ποιητές και ποιήτριες ανέγνωσαν ποιήματά τους: Χρήστος Αργυρού, Μαριλένα Αχιλλέως, Σάββας Βαρναβίδης, Λεωνίδας Γαλάζης, Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Ανδρέας Καπανδρέου, Αναστασία Κατσώνη, Κώστας Κατσώνης, Χριστάκης Κυπριανού, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Ηλίας Μανιταράς, Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου, Ιωάννα Παπαντωνίου, Σταύρος Πέτρου, Ζωή Πιπονίδου, Λευτέρης Πλουτάρχου, Ειρήνη Σιδερά, Ελένη Σωφρονίου-Στρατή, Αθηνά Τέμβριου, Μαρία Χριστοδούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και συνομιλίες περί ποίησης και ελευθερίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στους καλεσμένους.

 

 

Send this to a friend