Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Δρ. Μαρία Τσιάρλη «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές»
Δρ. Μαρία Τσιάρλη «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις  νευροαναπτυξιακές διαταραχές»

Δρ. Μαρία Τσιάρλη «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές»

Η διάλεξη με εισηγήτρια τη Δρα Μαρία Τσιάρλη, Μεταδιδακτορική Συνεργάτη του Brown University, USA και Ειδική Επιστήμονα Έρευνας biobank.cy στο Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, πραγματεύεται τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές, και συγκεκριμένα τους μηχανισμούς παθοφυσιολογίας τους όπως και την πρόοδο που έχει σημειώσει η επιστήμη μέχρι στιγμής για την κατανόηση των μηχανισμών αυτών, και πως μπορεί η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος των ασθενών.

Σκοπός της διάλεξης με θέμα «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές» που θα πραγματοποιηθεί στο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, είναι να δώσει μια σφαιρική εικόνα των αναπτυξιακών διαδικασιών του εγκεφάλου που επηρεάζονται και πως οδηγούν στις δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, και όχι μόνο, που παρατηρούνται στην εκάστοτε διαταραχή.

Ο τίτλος «κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη» είναι δάνειο από το γνωστό μυθιστόρημα του Λούις Κάρολ, «Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων». Ερμηνεύεται μεταφορικά, ως μια κατάσταση που ο κόσμος ξαφνικά φαίνεται διαφορετικός και ξένος, ωσάν να έχει αντιστραφεί όπως στην περίπτωση που κοιτάμε μέσα από ένα καθρέφτη. Παρόλο που το είδωλο είναι γνώριμο, είναι αντεστραμμένο, έτσι και στην περίπτωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αυτά τα άτομα βλέπουν ένα κόσμο διαφορετικό, ένα είδωλο του πραγματικού κόσμου. Στην ίδια θέση όμως είμαστε και εμείς, αφού δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον διαφορετικό κόσμο αυτών των ιδιαίτερων ατόμων και έτσι ο καθρέφτης γίνεται μέσο σύγκλισης αλλά και διαχωρισμού μας.

Συντονιστής της διάλεξης, που είναι ανοικτή για το κοινό και θα λάβει χώρα στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ορεινής και Ταμασού στην Κοινότητα Επισκοπειού στις 7 μ.μ., θα είναι ο Δρ Πάτερ Δημήτριος Μάππουρας. Τα άτομα που επιθυμούν να την ακούσουν διαδικτυακά, μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube https://bit.ly/3lSzv3h.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.

Send this to a friend