Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα

Γ ́ Κυριακή των Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως και αυτή την Κυριακή η Αγία μας Εκκλησία τιμά τον Τίμιο Σταυρό.

Η εορτή αυτή συγκαταλέγεται στις Δεσποτικές εορτές και έχει αρχαίες ρίζες.

Η Εκκλησία μας επιλέγει να βγάλει τον Τίμιο Σταυρό μεσούσης της Σαρακοστής για να μας δυναμώσει και να μας ενισχύσει
στην πορεία μας προς στο Άγιο Πάσχα .

Ο Τίμιος Σταυρός είναι σύμβολο δύναμης για κάθε Χριστιανό . Μετά την Σταύρωση του Κυρίου μας ο Σταυρός από όργανο εκτελέσεως γίνεται όργανο ζωοποιό . Είναι με
αυτό που νίκησε ο Μέγας Κωνσταντίνος τον Μαξέντιο «Ἐν τούτῳ νίκα» {In hoc signo vinces}, δηλαδή «με αυτό το σημείο/σύμβολο θα νικήσεις». Το« Ἐν τούτῳ νίκα» αποτελεί σημαντική φράση στην Ιστορία του Χριστιανισμού.

Ο Σταυρὸς είναι η βάση του ορθόδοξου εκκλησιαστικού πολιτεύματος . Το ορθόδοξο πολίτευμα είναι σταυρικό. Γι αυτό και στο Άγιο βάπτισμα το νερό της κολυμβήθρας αγιάζεται με την σημείωση του Τιμίου Σταυρού.Ο Ιερέας μας χρίει με το Άγιο Μύρο σχηματίζοντας επάνω μας το σημείο του Σταυρού. Όταν εξέλθουμε από την κολυμβήθρα ο Ιερέας λέει : «Τον Σταυρό εφόρεσες και την πίστη έλαβες. » Και στα υπόλοιπα μυστήρια τα πάντα ευλογούνται με το σημείο του Σταυρού. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε μια ομιλία του, αναπτύσσει αυτήν τη θεμελιώδη
διδασκαλία της Εκκλησίας. Τονίζει ότι ο Σταυρὸς είναι «ἡ τῆς ἁμαρτίας κατάργησις».

Το πολίτευμα της Ἐκκλησίας είναι σταυρικό. Στηρίζεται πάνω στον Σταυρό του Χριστού. Παρακαλούμε τον Θεὸ να φυλάττει το δικό Του πολίτευμα διά του Σταυρού. «Καὶ τὸ Σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ Σου πολίτευμα».

Ο Τίμιος Σταυρός είναι και το όπλο μας εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων γι’ αυτό πάντα πρέπει να φοράμε τον Σταυρό μας για να είμαστε προστατευμένοι από κάθε κακό .
Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή του Μάρκου η πρόσκληση του Χριστού είναι ξεκάθαρη: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει ας απαρνηθεί τον εαυτό του , ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθήσει.»

Η πρόσκληση αυτή γίνεται από τον Χριστό που σέβεται την ελεύθερη βούληση του κάθε ατόμου . Μας δείχνει πως η σωτηρία είναι προσωπική υπόθεση και δεν είναι εύκολος ο δρόμος για να την κατακτήσουμε , αλλά θέλει αγώνα ,θυσία, αυταπάρνηση, κένωση των παθών, αγάπη προς τον πλησίον μας .

Ο Σταυρός του Κυρίου μας πρέπει να γίνει και δικός μας Σταυρός. Γιατί αν δεν γίνουμε μέτοχοι της σταυρικής θυσίας τότε τι χριστιανοί είμαστε ; Χριστιανός δεν πρέπει να θεωρείται απλά ένας τίτλος αλλά να είναι τρόπος ζωής , γιατί ο Χριστιανός είναι εκείνος που πρέπει να μιμείται το Χριστό ,να ζει βίο Χριστού και να συσταυρώνεται με τον Χριστό , για να συναναστηθεί μαζί Του . Αμήν .

Απολυτίκιο

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.

Send this to a friend