Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έπεσαν οι υπογραφές για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα
Έπεσαν οι υπογραφές για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα

Έπεσαν οι υπογραφές για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου, που έχει γίνει ποτέ στο κέντρο της Λάρνακας, του πάρκου «Σαλίνα».

Την Πέμπτη (16/3) πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του κατασκευαστικού συμβολαίου μεταξύ Δήμου Λάρνακας και κοινοπραξίας «Wade Adams Contracting (Cyprus) Limited – AKI Constructions Ltd JV» για την εκτέλεση του έργου «Δημοτικό Πάρκο ΣΑΛΙΝΑ», το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στο χώρο της πρώην κατοικίας του επάρχου και του αστυνομικού διευθυντή, πλησίον της δημοτικής βιβλιοθήκης και του δημοτικού κήπου.

Το συγκεκριμένο έργο αρχικά είχε προκηρυχθεί στις 6 Ιουλίου 2022, αλλά τότε υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης του Δήμου Λάρνακας δεν πληρούσε την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα του προσφέροντα με βάσει τα έγγραφα του διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου, ο δήμος της πόλης επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό στις 15 περασμένου Νοεμβρίου και προχθές υπεγράφησαν τα σχετικά συμβόλαια με τον επιτυχόντα προσφοροδότη. Το πάρκο «Σαλίνα» θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της προσπάθειας για δημιουργία ή ανακατασκευή νέων χώρων πρασίνου στην πόλη.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του πάρκου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας, ανάπτυξη και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος, βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, κατάλληλη τοπιοτέχνηση κι ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο.

Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, όσο και κατά τη λειτουργία του, ενώ με την ολοκλήρωσή του το πάρκο θα μπορεί να προσελκύει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, κάθε ηλικίας. Θα διαθέτει, ακόμα, διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑμεΑ. Εκτός από την εμφανή

λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση που θα παρατηρηθεί στον χώρο, το πάρκο θα έχει άμεση συσχέτιση με την γύρω περιοχή και πιο συγκεκριμένα με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας. «Η ανάπλαση του χώρου θα είναι τέτοια, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης χαρακτήρας και ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των  κατοίκων και των επισκεπτών.

Επίσης, το έργο στοχεύει στην επίτευξη αειφορίας σε σχέση με την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το κόστος θα πλησιάσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα με διάρκεια 18 μήνες.

Η μελέτη του έργου έγινε από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λάρνακας.

 

Send this to a friend