Στο στάδιο της ετοιμασίας έκθεσης για να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα, βρίσκεται η υπόθεση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία της Αστυνομίας με την Υπουργό Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδου Προκοπίου και ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι «η υπόθεση αυτή βρίσκεται στην ετοιμασία έκθεσης για να δούμε κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα».
«Αναμένω όμως σύντομα ότι θα έχουμε σχετική έκθεση», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν εκ πείρας όταν προκύπτουν ποινικά αυτό δεν συνεπάγεται με πειθαρχικά, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι όταν προκύπτουν ποινικά αδικήματα, «εκ πείρας σας λέω προχωρούν πρώτα τα ποινικά αδικήματα και ακολούθως αν υπάρχει καταδίκη εκδικάζεται από σχετική επιτροπή ή από προεδρεύοντα».
Αλλά, σημείωσε, «είναι δύο ξεχωριστές και παράλληλες διαδικασίες και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να συντρέχουν παράλληλα και υπάρχει σχετική νομολογία σε αυτό».
Σε παρατήρηση ότι υπάρχει μια κριτική ότι υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές και σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση και σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μεταξά, ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε ότι από το 2017 τροποποιήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί και η Επιτροπή δεν αποτελείται μόνο από μέλη της Αστυνομίας, αλλά και λειτουργούς και της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και λειτουργούς της υπόλοιπης δημόσιας υπηρεσίας.
Πρόκειται, είπε, για ανεξάρτητες επιτροπές, στις οποίες ο Αρχηγός δεν μπορεί να δώσει καμία οδηγία και ο σκοπός αυτός ήταν αμερόληπτα και αντικειμενικά να εκδικάσουν τις υποθέσεις.
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχει καθυστέρηση, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι δεν τα γνωρίζει προσωπικά, εναπόκειται στην Επιτροπή να προχωρήσει, η οποία σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέτρο του δυνατού την ποινική διαδικασία, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις.
Μεμονωμένα περιστατικά και προσφορά Αστυνομίας
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό με διάφορα σκάνδαλα είδαμε να πλήττεται το κύρος της Αστυνομίας και αν θεωρεί ότι χρειάζονται αλλαγές ή τομές στην Αστυνομία, που θα δώσουν μια διαφορετική εντύπωση στον κόσμο, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι η διαχρονική προσφορά της Αστυνομίας είναι εκεί.
«Είπα και νωρίτερα σήμερα ότι η Αστυνομία είναι σε κάθε δραστηριότητα των πολιτών που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις χαρές, στις λύπες και σε κάθε δραστηριότητα που ο πολίτης κάμνει. Εμείς βρισκόμαστε συνέχεια δίπλα στον πολίτη. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, ούτως ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες με όλες μας τις δυνάμεις, με όλες τις συναφείς υπηρεσίες είτε είναι λιμενική είτε είναι ΜΜΑΔ. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι δεν μπορεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά, «θεωρώ, να προσβάλουν το κύρος της Αστυνομίας».
«Η προσφορά της Αστυνομίας είναι εκεί και φαίνεται στις καθημερινές της δράσεις παρά τα οποιαδήποτε ζητήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είτε με τις υποδομές μας είτε με το προσωπικό. Έτσι για να αντιληφθείτε και να είναι και σωστό το μήνυμα μου, με 715 σήμερα κενές θέσεις αλλά και περίπου 400 μέλη εκπαιδευόμενους, περίπου το 1/5 της Αστυνομίας είναι μια νέα γενιά αστυνομικών, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε ορθά την επόμενη τριετία, ούτως ώστε να βγουν σωστοί επαγγελματίες από την Αστυνομική Ακαδημία σταδιακά», συμπλήρωσε.
Επτά θανατηφόρα τον Ιανουάριο – Μάρτιο 2023
Ερωτηθείς για τα τροχαία δυστυχήματα και αν θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές ούτως ώστε να είναι ένα αποτρεπτικό μέτρο και αυτό, με αφορμή και πρόσφατη καταδίκη για τροχαίο, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι δεν έχουν συζητήσει σήμερα αυτό το θέμα.
«Δεν είναι μόνο οι καταδίκες. Δεν ξέρω αν θα γίνει οποιαδήποτε έφεση εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής. Αυτό που θέλουμε να ξέρει ο κόσμος είναι ότι βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Μεταφορών, σε μια συνεχή προσπάθεια διαφώτισης, πρόληψης των δυστυχημάτων, γιατί για μας κάθε σοβαρή τροχαία σύγκρουση, πόσο μάλλον θανατηφόρα, είναι εκεί και διερωτάσαι για κάθε δυστύχημα τι συνέβη», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι είχαμε έξι θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα τον Ιανουάριο, κανένα, ευτυχώς, με εξαίρεση κάποιους που είναι ακόμα στο νοσοκομείο, τον Φεβρουάριο και το πρώτο θανατηφόρο το προχθεσινό στην Ποταμιά για τον Μάρτιο.
«Δεν είναι σωστό να μιλούμε με αριθμούς, αλλά πολλές φορές είναι αναγκαίο. Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αλλά δεν είναι μόνο η Αστυνομία που συνδράμει στην μείωση των δυστυχημάτων. Είναι διαφώτιση, είναι τα σχολεία, είναι οι δρόμοι, είναι τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, οπωσδήποτε η οικογένεια, ούτως ώστε να μην θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό επιζητούμε την προσοχή κάθε οδηγού, ούτως ώστε να αποφευχθεί σοβαρή ή θανατηφόρα σύγκρουση», συμπλήρωσε.