Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συντονιστικού Οργάνου Αθήνας-Λευκωσίας
Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συντονιστικού Οργάνου Αθήνας-Λευκωσίας

Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συντονιστικού Οργάνου Αθήνας-Λευκωσίας

Τη θεσμοθέτηση κοινού οργάνου συντονισμού των δύο κυβερνήσεων ανακοίνωσαν στις κοινές τους δηλώσεις Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες το Ανώτατο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας καθορίζει τη νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια του νέου Κύπριου Προέδρου για ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι διαχρονικά οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γερωπολιτικής μεταβλητότητας με τον αναθεωρητισμό να είναι, όπως είπε, απροκάλυπτος.  «Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκινάμε μαζί από το προσεχές Ευρωπαικό Συμβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας του για συνέχιση του αγώνα για το κοινό όραμα επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα ξεφεύγει από τη συμβολική της διάσταση καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις τόσο στην περιοχή όσο και στην ευρωπαϊκή τους οικογένεια.  «Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολα τα δεδομένα αλλά έχουμε έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Send this to a friend