Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σημαντικά τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα που ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο 2024, λέει ο Δήμαρχος Αραδίππου
Σημαντικά τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα που ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο 2024, λέει ο Δήμαρχος Αραδίππου

Σημαντικά τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα που ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο 2024, λέει ο Δήμαρχος Αραδίππου

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, το έργο των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και θα βοηθήσει τόσο στην προστασία των περιοχών από τυχόν πλημμύρες όσο και στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ότι το έργο «περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φραγμάτων τύπου σκληρού επιχώματος επί των χείμαρρων Καμμίτση και Αρχαγγέλου που αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού Αραδίππου χωρητικότητας 1.000.000 m3 και 250.000 m3 αντίστοιχα».

Ουσιαστικά, εξήγησε, «τα φράγματα θα συγκρατούν τις πλημμυρικές ροές για προστασία των κατάντη περιοχών ενώ προβλέπεται η μέγιστη κατακράτηση 500.000 m3 νερού για την κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού Αραδίππου».

«Το συνολικό έργο περιλαμβάνει επίσης και σύστημα σωληναγωγών μήκους 13 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα εξυπηρετεί την εκτροπή των υδάτων από το φράγμα Αρχαγγέλου προς το φράγμα Καμμίτση καθώς και την προαγωγή των υδάτων από το φράγμα Καμμίτση προς την περιοχή αναδασμού Αραδίππου», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγελίδης «η διττή χρήση των φραγμάτων καθιστά το έργο ως ιδιαίτερα σημαντικό αφού αναμένεται να επιφέρει θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Η αντιπλημμυρική χρήση θα συμβάλει προληπτικά στην προστασία των κατάντη περιοχών έναντι υλικών ζημιών σε περιουσίες και υποδομές που δύναται να προκληθούν».

Ταυτόχρονα συνέχισε «η αρδευτική χρήση του νερού θα συμβάλει στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία εδώ και χρόνια αναζητεί πηγές νερού για κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος και τη διάρκεια του έργου ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «το έργο θα στοιχίσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ (εκτός ΦΠΑ) και η διάρκεια σύμβασης θα είναι 36 μήνες. Οι εργασίες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2024 με αναθέτουσα αρχή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ενώ το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» κατά την προγραμματική περίοδο 2021 2027».

Send this to a friend