Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠτΔ: Στόχος το καθολικό ολοήμερο σχολείο και η κατάργηση των τετραμήνων
ΠτΔ: Στόχος το καθολικό ολοήμερο σχολείο και η κατάργηση των τετραμήνων

ΠτΔ: Στόχος το καθολικό ολοήμερο σχολείο και η κατάργηση των τετραμήνων

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η καθολική διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου στη δημοτική εκπαίδευση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο δημοτικό σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στη Λευκωσία. Προσέθεσε πως οι εξετάσεις τετραμήνων δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθούν.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου. Κατά την επίσκεψη του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Σχολείου, ξεναγήθηκε στις τάξεις και συνομίλησε με τους μαθητές.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως επέλεξε μετά το Νοσοκομείο Λεμεσού να επισκεφθεί ένα δημοτικό σχολείο ως «ξεκάθαρη ένδειξη της δικής μας διακυβέρνησης, ό,τι είπαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε σχέση με τη σημαντικότητα των τομέων της υγείας και της παιδείας είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Πρόσθεσε πως το δημοτικό σχολείο είναι η πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η οποία επηρεάζει οριζόντια όλα τα θέματα διακυβέρνησης και είναι καθοριστική «αφού τίθενται οι βάσεις για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στα θέματα της παιδείας, έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες».

«Επισκέπτομαι ένα ολοήμερο πρότυπο σχολείο και είμαι ενθουσιασμένος από όσα είδα και άκουσα. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου καθολικά στη δημοτική εκπαίδευση, όπου είναι σαφώς πιο εύκολο, και να δούμε και πιλοτικά στη μέση εκπαίδευση, όπου οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχε με τους σχολικούς φορείς σημείωσε θέματα που προκύπτουν και ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό τις επόμενες ημέρες να ετοιμάσει συγκεκριμένο σημείωμα με λύσεις και χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες προκλήσεις υπάρχουν και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα των ολοήμερων σχολείων.

Τετράμηνα και τρόποι νομικής διασφάλισης για αλλαγή

Ερωτηθείς για το θέμα των τετραμήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα τετράμηνα δεν έχουν πράγματι πετύχει τους στόχους τους, προσθέτοντας πως έχει μιλήσει με την Υπουργό Παιδείας για να εξεταστούν τρόποι νομικής διασφάλισης για την αλλαγή των τετραμήνων.

Συμπλήρωσε πως συμφωνεί με την κατάργηση των τετραμήνων, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο στο θέμα της εξέτασης των μαθητών, καθώς μέσα σε μια σχολική χρονιά δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική εξέταση στο πρώτο τετράμηνο και διαφορετική στο δεύτερο.

«Τα τετράμηνα με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να καταργηθούν από τον επόμενο Σεπτέμβριο», τόνισε , προσθέτοντας ότι ζήτησε από την Υπουργό να εξεταστεί η βαρύτητα των εξετάσεων τετραμήνων στη φετινή τελική βαθμολογία. Είπε επίσης πως θα συζητήσει το θέμα και στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να βρεθεί λύση.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα επανεξεταστεί και το περιεχόμενο της ύλης και της μεθόδου διδασκαλίας στα σχολεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε πως η ύλη αποτελεί βασικό αντικείμενο εξέτασης από πλευράς κυβέρνησης, καθώς στόχος είναι η απομάκρυνση από μία προσέγγιση εστιασμένη στην κάλυψη ύλης, χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία της, και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης των μαθητών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ερωτηθείς τέλος για τις σκέψεις της Κυβέρνησης σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στην ελληνική γλώσσα, ο Πρόεδρος απάντησε πως η επανεξέταση της ύλης και του τρόπου διδασκαλίας θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα.

Send this to a friend