Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μειώθηκε κατά 12,62% ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στην Κύπρο το 2022, σύμφωνα με την Πυροσβεστική
Μειώθηκε κατά 12,62% ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στην Κύπρο το 2022, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Μειώθηκε κατά 12,62% ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στην Κύπρο το 2022, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Μείωση της τάξης του 12,62% καταγράφουν συνολικά οι πυρκαγιές στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2022, τα οποία δίδει στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 6.451 πυρκαγιές παγκύπρια.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2022 πτωτική τάση κατά 23% ή 3.445, σε σχέση με το 2021, όταν ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 4.474.

Αντίθετα, στις αστικές πυρκαγιές διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 3,33% το 2022, σε 3.006, από 2.909 που εκδηλώθηκαν το έτος 2021.

Εξάλλου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2022, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 11.247 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις.

Η Πυροσβεστική διαπιστώνει για ακόμη μια χρονιά τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να φτάνει το 90%.

Περαιτέρω για τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι ο μήνας Απρίλιος κάθε χρόνο, παραδοσιακά παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις, λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι συνήθως κατά τον μήνα Μάιο, παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, κυρίως λόγο της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά το θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.

Ωστόσο, αναφέρει ότι για το έτος 2022 παρουσιάζεται σημαντική μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021, ενώ συμπληρώνει πως το γεγονός της μείωσης, οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές συμμετοχές του εκπροσώπου Τύπου.

Επιπλέον, τονίζει ότι καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των περιπολιών, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Θήρας, ως επίσης και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Για τις αστικές πυρκαγιές, αναφέρει ότι οι κύριοι χώροι εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλλοδοχεία, άλλα υποστατικά και άλλους χώρους όπως αυτοί αναφέρονται λεπτομερώς αριθμητικά και ποσοστιαία στον πίνακα του παραρτήματος 6 με τίτλο Είδος και Τύπος Εγκατάστασης.

Όσον αφορά στις αιτίες πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, αυτές οφείλονταν, ως επί το πλείστον, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας.

Διαπιστώνει ακόμα ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να ξεπερνά το 90%.

Άξια αναφοράς είναι η καμένη έκταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζεται για το 2022 μειωμένη κατά 10.22 τ.χλμ σε σχέση με το 2021.

Η οικονομική πτυχή των ζημιών, παρουσιάζεται αισθητά μειωμένη για το 2022. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2022 υπήρξαν συνολικές ζημιές 9.491.552 ευρώ από τις οποίες το ποσό των 8.615.472 ευρώ αφορούσε  αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 876.080 ευρώ αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου.

Το 2021 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών 29.212.512 ευρώ, από τις οποίες το ποσό των 10.596.402 ευρώ αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 18.616.110 ευρώ αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει, επίσης, πως παρατηρείται μείωση όσον αφορά τις ζημιές, ενώ μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των ανταποκρίσεών της, που αφορούν αστικές πυρκαγιές για το 2022 σε ποσοστό του 3,33%.

Παρόλο, σημειώνει, που το αριθμητικό ποσοστό αύξησης των αστικών πυρκαγιών είναι μερικώς αυξημένο, η χρηματική ζημιά είναι μειωμένη σε σχέση με το 2021, δηλαδή 1.980.930 ευρώ πιο κάτω κατά το 2022.

Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι το σύνολο των ατόμων τα οποία διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών, ανήλθε στους 60, περίπου στα ίδια επίπεδα  με το έτος 2021, όπου ο αριθμός ανήλθε στους 55.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη για το 2022 σε 24 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 29 για το 2021, ενώ υπήρξαν 31 τραυματισμοί σε σύγκριση με 19 το 2021 και έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 7 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Εξάλλου, ο αριθμός ανταποκρίσεων των Ειδικών Εξυπηρετήσεων για το 2022 διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021. Ως επί το πλείστον, οι ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ειδικές εξυπηρετήσεις, εστιάζονται σε αποπαγιδεύσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται  σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, ανταποκρίσεις σε πλημμύρες που αφορούν αντλήσεις ομβρίων υδάτων από κατοικίες ή άλλα υποστατικά, ρυμουλκήσεις ή διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται στα οχήματα τους εντός πλημμυρισμένων δρόμων, ανοίγματα οχετών ομβρίων υδάτων, προλήψεις δυστυχημάτων, διασώσεις ζώων, ανταποκρίσεις σε τροχαίες συγκρούσεις και αποπαγιδεύσεις ατόμων, βοήθεια για μεταφορά ασθενών, παροχή βοήθειας στην Αστυνομία για διάφορα περιστατικά.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέβη κατά το έτος 2022, στη διάσωση 1.744 ατόμων. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα, τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαίες συγκρούσεις, τεχνολογικές καταστροφές, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις ατόμων μετά από καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, διασώσεις από ψηλά κτήρια, από υγρό στοιχείο, πηγάδια και από ορεινές περιοχές.

Από τα 1.744 άτομα που κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να βοηθήσει για σκοπούς άλλους από πυρκαγιές, τα 267 υπέστησαν τραυματισμούς και τα 41 κατέληξαν σε θάνατο.

Σε σχέση με τις ψευδείς κλήσεις αναφέρει πως συνολικά ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2022 ανέρχεται στις 603 και μειωμένος σε σχέση με το 2021, έτος κατά το οποίο ο αριθμός ανήλθε στις 754.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψευδών κλήσεων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία φτάνει το ποσοστό του 99%, αφορά κλήσεις με καλό σκοπό και «αυτό αποδεικνύει την υπερευαισθησία του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης των ομάδων καταστολής».

Send this to a friend