Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος
Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος

Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος

Προσβλέπω και θα εργαστώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους, όχι μόνο επειδή το αξίζουν αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος».

Στην ομιλία του, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση που έδωσε το πρωί της Τρίτης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και δίνοντας το στίγμα των πολιτικών που επιθυμεί να ακολουθήσει η διακυβέρνησή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνησης της χώρας, εκφράζοντας την πλήρη επίγνωση, της αναγκαίας από μέρους του απόλυτης αφοσίωσης στο κράτος, στους θεσμούς του, στους πολίτες και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων νόμων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη την οποία και αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους Υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους. Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας. Ο Άνθρωπος και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, βασικό στοιχείο μιας ισχυρής και υπερήφανης Κύπρου», επεσήμανε.

«Βλέπω από τώρα την Κύπρο στην οποία θέλω να φτάσω. Γνωρίζω πολύ καλά τι έργο θα ήθελα να αφήσω πίσω μου όταν και εγώ θα ολοκληρώνω τη θητεία μου. Θα είμαι ευτυχής εάν καταφέρω, μέσα από τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών, δομών και υπηρεσιών να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε συνολικά τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση τις γνωριμίες», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως «στο πλαίσιο του οράματος μου για την Κύπρο του αύριο, ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως του εκφραστή και προστάτη του δημοσίου συμφέροντος θα είναι απόλυτα σεβαστός και καταλυτικός και ως ο πρώτος της εκτελεστικής εξουσίας θα πράξω το παν για αγαστή συνεργασία και σύμπραξη».

«Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, έχω τη μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Έχω επιπλέον την επίγνωση ότι όταν οι πολίτες ενός κράτους δεν ευημερούν και δεν είναι ευτυχισμένοι, ούτε να διεκδικήσουν μπορούν ούτε να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε επίκαιροι και πρωτοπόροι σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς είναι να εξελισσόμαστε πιο γρήγορα, πιο εύστοχα και πιο αποτελεσματικά», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

“Διαβεβαιώ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα πορευτώ με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την Κύπρο, την υπέροχη πατρίδα μας και θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων”, υπογράμμισε.

Είπε πως «έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του Κράτους μας. Για την ασφάλειά του. Έχουμε ευθύνη για μια ευημερούσα, για το σύνολο των πολιτών της, Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει και να τους εμπνεύσουμε να γίνουν οι ίδιοι ενεργοί πολίτες και να εμπλακούν στα κοινά».

Για αυτό, σημειώσε, «και οφείλουμε, όσοι πολιτευόμαστε και εμπλεκόμαστε στο δημόσιο βίο, κάθε στιγμή να εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και της πατρίδας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης, μη λησμονώντας λεπτό την προσωρινότητα της εξουσίας και της ανάγκης να παραχθεί έργο ωφέλιμο πριν την ημερομηνία λήξης».

Ανέφερε, ακόμη, πως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον απερχόμενο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέλαβε την Κύπρο, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, ότι ανταποκρίθηκε με επιτυχία στη μεγάλη πρόκληση της οικονομικής ανασύνταξης της Κύπρου. Πρόσθεσε πως για τον ίδιο σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες.

Συνεργασία με Βουλή

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο του οράματός του για την Κύπρο του αύριο, ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως του εκφραστή και προστάτη του δημοσίου συμφέροντος θα είναι απόλυτα σεβαστός και καταλυτικός, προσθέτοντας πως «ως ο πρώτος της εκτελεστικής εξουσίας θα πράξω το παν για αγαστή συνεργασία και σύμπραξη».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς, όπως και εγώ, τη σημασία αυτής της διαπίστωσης, όχι μόνο ως προς τον συμβολισμό, αλλά πρωτίστως ως προς την ουσία εφόσον ειδικότερα οι νέες γενιές προσβλέπουν και προσδοκούν από εμάς να τους θεμελιώσουμε την ελπίδα, να τους δώσουμε σε επίπεδο ποιότητας ζωής, το μέλλον που τους αξίζει, να αφήσουμε πίσω πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος, να ηγηθούμε ως θετικά πρότυπα», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «το βάρος είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια για αυτό και η δουλειά θα πρέπει να είναι συλλογική, με αλληλοσεβασμό, αγαστή συνεργασία και ωφέλιμες πάντα για τον λαό συνέργειες που θα επιφέρουν τις απαιτούμενες τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους καίριους τομείς βάσει της αρχής της ισότητας και του σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών και ελευθεριών».

Διαβεβαίωσε για την ειλικρινή του επιθυμία για παραγωγική συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όσο και για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας μας και του λαού μας σε διεθνές επίπεδο.

«Η Κυβέρνησή μου θα τηρήσει ευλαβικά κάθε υποχρέωση έναντι της Βουλής, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή διάκρισης εξουσιών και στο ρόλο ενός εκάστου. Γνώμονάς μας θα είναι το δημόσιο συμφέρον, όχι ως μια αφηρημένη έννοια αλλά ως η πολύ συγκεκριμένη απαράβατη αρχή ότι η ιεράρχησή μας έχει στην ανώτατη πυραμίδα την προώθηση και εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτούς τους πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής προέλευσης, έλκουμε την εξουσία και νομιμοποίησή μας, αυτούς οφείλουμε να υπηρετούμε και σε αυτούς πρέπει να είμαστε πάντοτε σε θέση να λογοδοτούμε», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οφείλουμε να πετύχουμε μια λειτουργική συνεργασία προστιθέμενης δημοκρατικής αξίας: Για πιο αποτελεσματική άσκηση του νομοθετικού ρόλου αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και για καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας βάσει των απαιτούμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που θα μας πάρουν στο αύριο που επιθυμούμε».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις νέες πρακτικές που ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί να εφαρμόσει σε σχέση κυρίως με τη συνεργασία με τη Βουλή, και τις οποίες προτίθεται να συζητήσει αναλυτικά με την Πρόεδρο και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων εντός των επόμενων βδομάδων, σημειώνοντας πως στόχος είναι η από κοινού επίτευξη της αναβάθμισης της θεσμικής συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος του πολίτη.

Όπως είπε, «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνομαι σε ετήσια βάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να παρουσιάζω το νομοθετικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του επόμενου έτους αλλά και τον απολογισμό του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης του προηγούμενου έτους».

Παράλληλα, ανέφερε, θα συγκαλεί τακτικά συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, την πορεία υλοποίησης και τον ρόλο του νομοθετικού έργου.

Πρόσθεσε πως οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα πράττουν ανάλογα, συνεργαζόμενοι στενά με τους Προέδρους και τα μέλη των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία στον προγραμματισμό και διαμόρφωση του νομοθετικού έργου που θα προτείνει η εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως για βελτίωση της Δημόσιας Διαβούλευσης με τα εμπλεκόμενα και τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από την εισαγωγή νέων νομοθετικών προνοιών, επεξεργαζόμαστε τρόπους για τη διασύνδεση της διαβούλευσης που γίνεται κατά τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων με τη διαβούλευση που γίνεται κατά τη συζήτησή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ανέφερε, εξάλλου, πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιζητεί τον μέγιστο και διαρκή δυνατόν έλεγχο. Για αυτό τον λόγο προτίθεμαι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαθιδρύσω το ενωρίτερο, στην Προεδρία, πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας.

«Βεβαίως ο πιο ισχυρός έλεγχος για τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, για αυτό και η Βουλή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι συνεχής και αποτελεσματικός. Αυτή η συνεχής επιτήρηση θα είναι υποβοηθητική και διορθωτικής φύσεως ώστε να μπορεί η εκτελεστική εξουσία να ανταποκρίνεται καλύτερα στην αποστολή της», ανέφερε.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι κορυφαία προτεραιότητά του αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, μια κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση.

Είπε πως δεν έχει ψευδαισθήσεις, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι την ίδια ακριβώς διαβεβαίωση έδωσαν όλοι οι προκάτοχοί του, τους οποίους όπως είπε μνημονεύει με σεβασμό: Τον πρώτο Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όλοι τους αποχώρησαν από την Προεδρία χωρίς να πετύχουν το ειλικρινές όραμα της ελευθερίας και της επανένωσης για την πατρίδα μας αν και το ήθελαν με όλο τους το είναι, ανέφερε.

«Και αυτό γιατί οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς ήταν πέραν των δικών μας ορίων και πέραν των ορίων που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν για κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και τους πολίτες της. Παρά τους συμβιβασμούς που έγιναν διαχρονικά από τη δική μας πλευρά ακόμη και μετά τον ιστορικό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο τουρκικός μαξιμαλισμός δεν επέτρεψε την ευόδωση καμίας προσπάθειας κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας και κανενός άλλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν περιέπεσε ποτέ σε κανένα σφάλμα ή παράληψη», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη του ανεπίσημη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και στην θέση που του μετέφερε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος και θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στη βάση των θέσεων που ανέπτυξε προεκλογικώς, για σπάσιμο του αδιεξόδου, για πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.

«Από το επίσημο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, απευθύνομαι σήμερα και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για να τους στείλω το μήνυμα ότι η λύση που επιδιώκουμε θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, διότι η ασφάλεια και η ευημερία όλων μας είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα χωρίς συρματομπλέγματα και κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας χωρίς να κτίζουμε πάνω στην άμμο», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε πως «με τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί για να αποτελέσει το κοινό μας σπίτι εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτή είναι η λύση που οραματιζόμαστε. Απευθύνομαι επίσης στους πρόσφυγές μας, τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, όλους αυτούς που υποφέρουν από τα τραύματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, διαβεβαιώνοντάς τους ότι παραμένουν στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε.

Ανέφερε, εξάλλου, πως θα συγκαλέσει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς «τις σκέψεις μου για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό, έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως επιβάλλουν οι αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και τα νέα δεδομένα. Όπως επιβάλλει η ειλικρινής μας βούληση για συνολική λύση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο ευρωπαϊκό, λειτουργικό και βιώσιμο, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε.

Προς αυτό τον σκοπό αναμένω και τη δική σας εποικοδομητική συνδρομή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σας αντικρίζω ως θεσμικούς συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους, είπε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρόσθεσε πως «το Κυπριακό είναι ζήτημα υπαρξιακό. Έχει επηρεάσει καταλυτικά το παρελθόν των γονιών μας, αγγίζει το παρόν μας, καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας. Η μη επίλυσή του αποτελεί τροχοπέδη που εμποδίζει την μακροπρόθεσμη και ανθεκτική ευημερία και ασφάλεια της Κύπρου. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε το παν για να το λύσουμε. Το χρωστούμε σε αυτούς που έφυγαν με τον πόθο της επιστροφής, το οφείλουμε σε αυτούς που θα έρθουν και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια πατρίδα ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα», ανέφερε.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «για την Κύπρο, που είναι και η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής δεν υπήρξε και δεν υπάρχει οποιοδήποτε δίλημμα. Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα μαζί με τους εταίρους μας δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Αυτό υπαγορεύει το δίκαιο αλλά και η συνείδησή μας».

Εξωτερική πολιτική

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι η Κύπρος ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, με ουσιαστική συμβολή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. «Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, βεβαίως, θα εργαστούμε δημιουργικά με σημαντικούς δρώντες στην Ασία», ανέφερε.

Είπε πως «σημείο αναφοράς στην εξωτερική μας πολιτική αποτελούν φυσικά οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, η οποία παραμένει ο στενότερος, φυσικός και ανιδιοτελής διαχρονικός μας σύμμαχος. Πρόθεσή μου είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Αθηνών-Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα, ο εκσυγχρονισμός των τρόπων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, και η αξιοποίηση συνεργειών εντός της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες».

«Σε λίγες μέρες θα έχω την τιμή να συναντηθώ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο θα αναπτύξω συγκεκριμένα κάποιες πρώτες σκέψεις για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», ανέφερε.

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «παραλαμβάνουμε μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και θα χτίσουμε σε αυτά που ήδη επιτεύχθηκαν, αποφεύγοντας την παροχολογία και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Όπως ανέφερε «στόχος μας είναι η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Με μια δημοσιονομική πολιτική η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης όπου ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Με ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, απαραίτητη παράμετρος για μια υγιή και ισχυρή οικονομία που θα επιτρέπει, ανάμεσα σε άλλα, μια ουσιαστική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας. Κρίσιμο εργαλείο για την οικονομία αποτελεί και η συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», πρόσθεσε.

Ενεργειακά

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενισχύσουμε τις συνεργασίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αναφέρομαι ειδικά στην Τουρκία. Η Κύπρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και στη μεγάλη εικόνα που έχουμε υπόψη μας, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει θέση», ανέφερε.

Είπε πως «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη βούληση, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν υποχρεώσεις έναντι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, που εδράζονται στο μεγαλοϊδεατισμό, όπως επίσης αναθεωρητικές και επεκτατικές πολιτικές, αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τα συμφέροντα της ΕΕ», επεσήμανε.

Πρόγραμμα Διακυβέρνησης – Προτεραιότητες

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως προσβλέπει και θα εργασθεί για να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη.

«Για αυτό και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους. Άνθρωπος στο επίκεντρο όλων των Πολιτικών μας. Ο Άνθρωπος και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, βασικό στοιχείο μιας ισχυρής και υπερήφανης Κύπρου», ανέφερε.

Είπε πως «το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης έχει ορίζοντα πενταετίας και έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες, για τις γυναίκες και για τους άντρες, για τις οικογένειες, για τους πολύτεκνους και τους μονογονείς, για τους ανάπηρους, για τους εργαζόμενους, για τους επιχειρηματίες, για τους νέους, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά, για τους μαθητές και για τους φοιτητές, που αποτελούν το προζύμι για το μέλλον της χώρας μας».

Υπογράμμισε πως θα είναι ευτυχής εάν καταφέρει «μέσα από τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών, δομών και υπηρεσιών να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε συνολικά τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση τις γνωριμίες».

«Δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας όταν χρειάζεται να παρέμβει κάποιος για να μπορέσει ένας πολίτης να έχει το αυτονόητο: μια αναγκαία υπηρεσία υγείας, ένα επίδομα στην ώρα του, μια άδεια για να κάνει τη δουλειά του, μια θέση εργασίας. Στόχος είναι να καταφέρουμε να διορθώσουμε το σύστημα, σε όλους τους βασικούς τομείς, ώστε σε αυτό τον τόπο να μην χρωστάει κανένας σε κανένα και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «στόχος επίσης είναι να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας, από το κυκλοφοριακό, την απουσία σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την έλλειψη υπηρεσιών που να διευκολύνουν γονείς, εργαζόμενες μητέρες και ανάπηρους. Στόχος είναι καλύτερα δημόσια σχολεία, πράσινες πόλεις, πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με κέντρα αποκατάστασης αλλά και απεξάρτησης και ψυχικής υγείας».

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές».

«Ο πυρήνας του προβλήματος, πέραν της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από πλευράς Τουρκίας, βρίσκεται στην εντύπωση ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός και σε μια επιδοματική πολιτική που απαιτεί επαναξιολόγηση. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, με σεβασμό προς όλες τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», σημείωσε.

Send this to a friend