Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαίνια κλειστού τύπου ΜΕΘ Λάρνακας (ΦΩΤΟ)
Εγκαίνια κλειστού τύπου ΜΕΘ Λάρνακας (ΦΩΤΟ)

Εγκαίνια κλειστού τύπου ΜΕΘ Λάρνακας (ΦΩΤΟ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λάρνακα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από οποιαδήποτε μονάδα άλλης επαρχίας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της ΜΕΘ, κλειστού τύπου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, προσθέτοντας πως η μονάδα αυτή είναι άρτια στελεχωμένη με εξαιρετικούς επαγγελματίες.

Ο κ.Χατζηπαντέλα εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνηση του γιατί, όπως είπε, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αγκαλιάστηκε από τους γιατρούς και τον ΟΚΥΠΥ. «Αρχές Ιανουαρίου, όταν έπρεπε να ανοίξουμε νέες κλίνες εντατικής θεραπείας και όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η Λάρνακα αδίκως δεν είχε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια τέτοια μονάδα. Είχαμε δηλώσει, τότε, πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε τη μονάδα αυτή απλά και μόνο για τα μάτια του κόσμου.


Μπορώ να πω ότι η μονάδα στη Λάρνακα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μονάδες άλλων επαρχιών», επισήμανε. Από την πλευρά της, η δρ. Άννα Βαβλίτου, υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Λάρνακας, ανέφερε πως είναι μια συμβολική ημέρα, μια ημέρα γιορτής και αναγνώρισης των προσπαθειών που έγιναν κι εξακολουθούν να γίνονται για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και σύγχρονης μονάδας εντατικής θεραπείας.

Όπως είπε, η ΜΕΘ ήταν απαίτηση της κοινωνίας και του ιατρικού κόσμου της Λάρνακας που δεν έβρισκε ανταπόκριση για πολλά χρόνια. Χάρη, όμως, στις πρωτοβουλίες του υπουργού Μιχάλη Χατζηπαντέλα και στην πολιτική του βούληση, σε μια δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας, έχει υλοποιηθεί. «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Λάρνακας για πολλά χρόνια λειτουργούσε κάτω από δύσκολες συνθήκες, υπό την επίβλεψη των παθολόγων, χειρουργών, καρδιολόγων και αναισθησιολόγων και την πολύ σκληρή δουλεία των νοσηλευτών εντατικής που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της μονάδας και την στηρίζουν ακούραστα.

Έγινε μια τεράστια και αξιόλογη προσπάθεια από όλους, αλλά με δυσκολίες και με πολλά προβλήματα», σημείωσε η δρ.Βαβλίτου, προσθέτοντας πως οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες εντατικής κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Λάρνακα. Να σημειωθεί, ότι στις αρχές του 2022 λειτούργησε η Εντατική Θεραπεία με τους πρώτους διορισμένους εντατικολόγους και με τη βοήθεια του αναισθησιολογικού τμήματος προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες της πανδημίας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΜΕΘ στη Λάρνακα λειτούργησε ως ξεχωριστό τμήμα, αυτόνομα, με ομάδα έξι εντατικολόγων, με ομάδα εκπαιδευμένων νοσηλευτών και με την ομάδα φυσιοθεραπευτών της εντατικής. Εξάλλου, στο χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Λάρνακας – Αμμοχώστου Γιώργος Αντωνίου είπε πως η έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ αποτελεί σημείο αναφοράς και προόδου για τις προσφερόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στην πόλη κι επαρχία της Λάρνακας.

Send this to a friend