Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρέσβεις και εκπρόσωποι από 14 χώρες επισκέφθηκαν το Ουκρανικό Νηπιαγωγείο στην Πύλα
Πρέσβεις και εκπρόσωποι από 14 χώρες επισκέφθηκαν το Ουκρανικό Νηπιαγωγείο στην Πύλα

Πρέσβεις και εκπρόσωποι από 14 χώρες επισκέφθηκαν το Ουκρανικό Νηπιαγωγείο στην Πύλα

Πρέσβεις και εκπρόσωποι από 14 χώρες, διαπιστευμένοι στην Κύπρο επισκέφθηκαν το πρωί το Ουκρανικό Νηπιαγωγείο που δημιουργήθηκε στην Πύλα για να βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, την Ουκρανία, λόγω του πολέμου και να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρέσβεις και εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Ρουμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Αυστραλία και Τσεχία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρόγραμμα που παρουσίασαν τα παιδιά στους επισκέπτες, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου και δόθηκαν δώρα από και προς τα παιδάκια.

Σε δηλώσεις του ο Χριστόδουλος Έλληνας, από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας για δημιουργία ενός Νηπιαγωγείου, ανέφερε ότι «ο συγκεκριμένος χώρος δημιουργήθηκε για να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά που έχουν έρθει ως πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά και τις οικογένειες τους που κατά κύριο λόγο είναι μητέρες και γιαγιάδες».

«Οι μαμάδες πρέπει να δουλέψουν για να συντηρήσουν την οικογένεια τους στην Κύπρο και γι’αυτό υπήρχε μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιου είδους σχολείων» είπε και πρόσθεσε πως «σ’αυτά φοιτούν παιδιά κάτω των 5 ετών και δεν ήταν εύκολο για αυτά, από τη μια στιγμή στην άλλη να ενταχθούν στα δικά μας ελληνικά σχολεία».

Ο κ. Έλληνας ευχαρίστησε «από καρδιάς εκ μέρους της πρωτοβουλίας το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας και ειδικά τον Πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που είχαμε ζητήσει τη συνδρομή της Πύλας, ήταν θετικός για τη δημιουργία του σχολείου».

«Έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για την αναστήλωση του αστυνομικού σταθμού για να στεγάσει το Ουκρανικό Νηπιαγωγείο, αφού την εποχή της Αγγλοκρατίας το κτίριο ήταν αστυνομικός σταθμός και σήμερα είναι ένα στολίδι στο χωριό», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως «ένα τέτοιο σχολείο έχει δημιουργηθεί και στο Παραλίμνι, αλλά εκείνο είναι εντός υφιστάμενου σχολείου και ήταν πιο εύκολη η όλη δημιουργία του».

Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μιτίδης είπε πως «σήμερα στο χώρο που αναπαλαιώθηκε και προσφέρθηκε στα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, έχουμε τη τιμή να φιλοξενούμε άτομα από 14 πρεσβείες που εδρεύουν στην Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα παιδοκομικό σταθμό για τα προσφυγόπουλα και ένας λόγος περισσότερο ήταν ότι και εμείς ζήσαμε πόλεμο και εμείς ζήσαμε προσφυγιά και ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας και ειδικά σε ξένη χώρα».

Πρόσθεσε ότι στο Ουκρανικό Νηπιαγωγείο «φοιτούν 12 με 20 παιδιά, ωστόσο δεν είναι καθημερινά ο ίδιος αριθμός. Ωστόσο είναι μεγάλη προσφορά για τους γονείς οι οποίοι μπορεί να εργάζονται και τα παιδιά τους βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο και διαβάζουν και παίζουν ανέμελα και με ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιτίδης είπε πως «η αναπαλαίωση του αστυνομικού σταθμού στοίχισε περίπου 50 – 60 χιλιάδες ευρώ και επισπεύσαμε όλες τις διαδικασίες γιατί έπρεπε κάπου να στεγαστούν τα παιδιά. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε το κτίριο όπως ήταν γιατί έχριζε άμεσης επιδιόρθωσης και ήταν επικίνδυνο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους δασκάλους».

Εξάλλου η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την παρουσία της στη Πύλα, τις πρώτες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο και να δει, όπως είπε «τον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ειδικά τα παιδιά και να βλέπουμε πως ευημερούν εδώ στο νησί».

Ακόμα αποκάλεσε «μεγάλη τιμή» για την ίδια να παρευρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο αφού όπως εξήγησε «αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη εβδομάδα καθώς σκεφτόμαστε τις συνέπειες του απάνθρωπου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Αυτό το νηπιαγωγείο, αυτό το σπίτι για τα παιδιά που έγινε για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την ουκρανική τους ταυτότητα, είναι μια μικρή ηλιαχτίδα στην ομίχλη όλης αυτής της τραγωδίας» είπε και επανέλαβε πως «είναι πραγματικά χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Send this to a friend