Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ξεκινά και η Δ΄ φάση του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά
Ξεκινά και η Δ΄ φάση του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά

Ξεκινά και η Δ΄ φάση του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Η θετική γνωμάτευση εκδόθηκε, μετά από έκθεση προελέγχου, στις 30 Ιανουαρίου 2023 με την Περιβαλλοντική Αρχή.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για προσφοροδότηση του έργου, με την ολοκλήρωση του οποίου ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά θα επεκτείνεται προς τα βορειοδυτικά μέχρι τη Δερύνεια.

Συγκεκριμένα, η τέταρτη φάση θα ξεκινά από το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου, δίπλα από τον Λιμενικό και Ναυτικό Σταθμό Παραλιμνίου και θα καταλήγει στα διοικητικά όρια μεταξύ Δήμου Παραλιμνίου και Δήμου Δερύνειας, στο ύψος του παραλιακού φυλακίου των Ηνωμένων Εθνών.

Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια της Γ΄ φάσης διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης Παραλιμνίου και θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, μικρά πλατώματα, καθιστικά, στέγαστρα, αστικό εξοπλισμό και δενδροφυτεύσεις με επιλογή κατάλληλων ειδών χλωρίδας.

Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος θα έχουν συνολικό πλάτος οκτώ μέτρων, (πέντε μέτρα ο πεζόδρομος, τρία ο ποδηλατόδρομος). Ο χρόνος ολοκλήρωσης εκτιμάται στους 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, όπως ξεκαθαρίζουν οι μελετητές.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχοι του έργου είναι η ενίσχυση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό τοπίο και συγκεκριμένα με τη θάλασσα και την χαλαρωτική θέα καθώς και η ενίσχυση των υποδομών οικοτουρισμού και αναψυχής.

«Ο πολιτιστικός και οικολογικός τουρισμός μπορούν να επιμορφώσουν τον κόσμο σχετικά με τη σημασία της βιοπικοιλότητας. Το περπάτημα, η χρήση ποδηλάτου και τα αθλήματα στη φύση είναι καλές μορφές σωματικής άσκησης και βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

Ο τουρισμός διακοπών μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει και να ανατροφοδοτηθεί με τον οικοτουρισμό με πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες. Από την άλλη, η διαμόρφωση χώρων αναψυχής και ήπιας άθλησης στην παράκτια ζώνη απευθύνεται και στους μόνιμους κατοίκους ή ημιμόνιμους κατοίκους της περιοχής που θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», αναφέρει στην σχετική μελέτη της Δ΄ φάσης.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στην πολιτιστική αξία που προκύπτει από την έμπνευση που παράγουν τα οικοσυστήματα και τα φυσικά τοπία για μεγάλο μέρος της τέχνης και του πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών αλλά και το στάδιο της λειτουργίας του νέου πεζόδρομου, οι μελετητές εκτιμούν ότι αυτές θα είναι αμελητέες.

Με την ολοκλήρωση και της Δ΄ φάσης, το έργο του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά αναμένεται ν’ αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Send this to a friend