Ανάλογα με το τι συμβαίνει στο σώμα χρησιμοποιούμε και τις ανάλογες γλωσσικές εκφράσεις
Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ
Ανάλογα με το τι συμβαίνει στο σώμα χρησιμοποιούμε και τις ανάλογες γλωσσικές εκφράσεις. Έτσι για παράδειγμα:
✅ Στα θέματα με την καρδιά εκφράζουμε “Μου ράγισε την καρδιά “, “Έσπασε η καρδιά μου” , πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου από πληγώματα, να τον προστατεύσω, να φροντίσω τον εαυτό μου.
✅ Στις στομαχικες ενοχλήσεις , όπως γαστριτιδα, έλκη, λέμε “μου έπρηξε το στομάχι”, “το στομάχι μου έγινε κόμπος “, “μου κάθισε στο στομάχι ” , πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεται να εκφράσω περισσότερο τον θυμό και τα συναισθήματα μου.
✅ Πόνοι στην πλάτη: Εκφράσεις του τύπου “κουβαλάω φορτίο”, δηλαδή κουβαλώ περισσότερες ευθύνες…άρα να αφήσω πράγματα, έχω υπερφορτωσει τον εαυτό μου.
✅ Δερματικές ασθένειες όπως έρπης, κνιδωση κλπ εκφράσεις του τύπου “το ένιωσα στο πετσί μου” “σαν να βγαίνω έξω από τα ρούχα μου” δηλαδή να προστατεύσω τον εαυτό μου από περισσότερα πληγώματα και να οριοθετούμαι ακούγοντας τα συναισθήματα μου.
✅ Ημικρανία εκφράσεις του τύπου “Δεν το χωράει το μυαλό μου” δηλαδή να απελευθερωθώ από εσωτερικές πιέσεις.
Οι άνθρωποι με ψυχοσωματικά αποφεύγουν τις συγκρούσεις γιατί δίνουν βαρύτητα στο να τα πηγαίνουν καλά με τους σημαντικούς τους άλλους. Είναι άνθρωποι που εξαρτουν την ευημερία τους από τους άλλους και από την ευημερία των άλλων. Προσέχουν ακόμη και τις λέξεις που χρησιμοποιούν ούτως ώστε να μην προκαλέσουν οποιαδήποτε διατάραξη στις σχέσεις τους.
Που είναι όμως ο εαυτός σου; Το σύμπτωμα σου σε καλεί σε βοήθεια. Θα το ακούσεις;
Να σε προσέχεις.
Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών