Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εικονική αναστήλωση του οικισμού Καλαβασού (ΒΙΝΤΕΟ)
Εικονική αναστήλωση του οικισμού Καλαβασού (ΒΙΝΤΕΟ)

Εικονική αναστήλωση του οικισμού Καλαβασού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα ένας αρχαιολογικός χώρος στην επαρχία Λάρνακας αναστηλώθηκε εικονικά με πρωτοβουλία της τοπικής εταιρείας τουρισμού και του Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Μετά το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου, που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας, σειρά πήρε ο νεολιθικός οικισμός Καλαβασού-Τέντας ο οποίος αποτελεί, μαζί με τον Οικισμό Χοιροκοιτίας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί κατά την νεολιθική περίοδο (7.000-5.200 π.Χ.).

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο νεολιθικός οικισμός Καλαβασού-Τέντας ξαναζωντανεύει μέσω βίντεο και τρισδιάστατης απεικόνισης VR, ταξιδεύοντας τους ενδιαφερόμενους πίσω 9.500 χρόνια, στο σημείο όπου ορισμένοι εκ των πρώτων μόνιμων κατοίκων της Κύπρου δημιούργησαν ένα χωριό δυτικά της πεδιάδας του ποταμού Βασιλικού.

«Τα αρχαία ερείπια αναστηλώνονται καιπροβάλλουν το σύνολο των κτισμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την κυκλική κάτοψη, ενώ προβάλλεται και ο τοίχος περίφραξης που περίβαλλε τον οικισμό. Παρουσιάζεται,επίσης, παράδειγμα εσωτερικού οικίας και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην σπάνια διακόσμηση ενός κτηρίου, όπου διακρίνονται δύο ανθρώπινες μορφές με υψωμένα χέρια.

Το βίντεο αναφέρεται και στις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων και στη συνύπαρξή τους με τα ζώα της τότε εποχής. Παρουσιάζονται, ακόμα, αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον χώρο, όπως εργαλεία, λίθινα αγγεία και κοσμήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Να σημειωθεί, ότι ο οικισμός της Τέντας, όπως και άλλοι οικισμοί που χρονολογούνται την ίδια περίοδο, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά περί το 5.600 π.Χ., χωρίς να έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα πραγματικά αίτια αυτής της απότομης εγκατάλειψης.

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν μελέτες της ανασκαφικής ομάδας του υπό αναφορά χώρου υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου AlisonSouth.

Η εταιρεία τουρισμού και ο Οργανισμός Νεολαίας ευχαριστούν την κ.South, όπως επίσης το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη συμβολή τους στην εικονική αναστήλωση του οικισμού.Το κοινό μπορεί να βιώσει την εμπειρία της τρισδιάστατης απεικόνισης στο Youth Makerspace Larnaka, μέσω του εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει ο χώρος. Επιπρόσθετα, το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube στον σύνδεσμο https://youtu.be/pGWWbXR12_A.

Send this to a friend