Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εικονική αναστήλωση Νεολιθικού Οικισμού Καλαβασού – Τέντας Πού ζούσαν οι πρώτοι Κύπριοι πριν 9.500 χρόνια
Εικονική αναστήλωση Νεολιθικού Οικισμού Καλαβασού – Τέντας Πού ζούσαν οι πρώτοι Κύπριοι πριν 9.500 χρόνια

Εικονική αναστήλωση Νεολιθικού Οικισμού Καλαβασού – Τέντας Πού ζούσαν οι πρώτοι Κύπριοι πριν 9.500 χρόνια

Άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος στην επαρχία Λάρνακας, αναστηλώθηκε εικονικά με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Μετά το Αρχαίο Λιμάνι του Κιτίου σειρά πήρε ο Νεολιθικός Οικισμός Καλαβασού-Τέντας που αποτελεί, μαζί με τη Χοιροκοιτία, ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί κατά την ακεραμεική νεολιθική περίοδο (7.000-5.200 π.Χ.).

Ο οικισμός ξαναζωντανεύει μέσω βίντεο αλλά και τρισδιάστατης απεικόνισης VR, ταξιδεύοντας μας πίσω 9.500 χρόνια, στο σημείο όπου ορισμένοι εκ των πρώτων μόνιμων κατοίκων της Κύπρου δημιούργησαν ένα χωριό στα δυτικά της πεδιάδας του ποταμού Βασιλικού.

Τα αρχαία ερείπια αναστηλώνονται, και ξεπροβάλλουν το σύνολο των κτισμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την κυκλική κάτοψη και ο τοίχος περίφραξης που περίβαλλε τον οικισμό.

Παρουσιάζεται επίσης παράδειγμα εσωτερικού οικίας ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σπάνια διακόσμηση ενός κτηρίου, όπου διακρίνονται δύο ανθρώπινες μορφές με υψωμένα χέρια.

Το βίντεο αναφέρεται επίσης στις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων και στη συνύπαρξη τους με τα ζώα της τότε εποχής, ενώ παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον χώρο, όπως εργαλεία, λίθινα αγγεία και κοσμήματα.

Ο οικισμός της Τέντας, όπως και άλλοι οικισμοί της ίδιας περιόδου, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά περί το 5.600 π.Χ., χωρίς να έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα αίτια αυτής της απότομης εγκατάλειψης.

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν μελέτες της ανασκαφικής ομάδας του υπό αναφορά χώρου υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Alison South, στην οποία εκφράζονται θερμές ευχαριστίες.  ΕΤΑΠ Λ/κας και ΟΝΕΚ ευχαριστούν επίσης το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη συμβολή τους.

Το κοινό μπορεί να βιώσει την εμπειρία της τρισδιάστατης απεικόνισης στο Youth Makerspace Larnaka μέσω του εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει ο χώρος. Επιπρόσθετα, το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube στον σύνδεσμο https://youtu.be/pGWWbXR12_A

Send this to a friend