Ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, του American University, που εδρεύει στη Λάρνακα, Καθηγητής Ιωάννης Μιχαλούδης συμμετείχε στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με οικοδέσποινα τη Δόξα Κωμοδρόμου. Εικαστικός, ερευνητής και πανεπιστημιακός, αναγνωρισμένος διεθνώς, ο κ. Μιχαλούδης είναι ένας από τους πρωτοπόρους της διεπιστημονικής κατεύθυνσης «Τέχνη και Επιστήμη», συμμετέχοντας μάλιστα και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Συνεργάστηκε με τη ΝΑΣΑ και το ΜΙΤ
Από το 2001 ως το 2003 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου συνάντησε τη silica aerogel, (αερογέλη του πυριτίου), ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τη συλλογή αστρόσκονης. Ο κ. Μιχαλούδης κατάφερε να επεξεργαστεί αυτό το υλικό και να το μεταφέρει για πρώτη φορά, παγκοσμίως, στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στον χώρο της γλυπτικής. «Μέσα στα γλυπτά που κάνω, υπάρχουν σύννεφα που κινούνται. Την ώρα που πάει ένας θεατής μπροστά στο γλυπτό μου φανταστείτε μια Αφροδίτη της Μήλου, μπορείτε να τη δείτε να αιωρείται και φανταστείτε την ώρα που είστε μπροστά της να κινούνται σύννεφα μέσα στο γλυπτό και όταν φεύγετε να εξαφανίζονται χωρίς να αποτελεί αυτό εικονική πραγματικότητα. Ητεχνολογία αυτή λέγεται μικροκλιματική και μπορείς μέσα σε ένα δοχείο να δημιουργήσεις συνθήκες μικροκλίματος. Εγώ ως δοχείο έχω το γλυπτό και εκεί μπορείς να δημιουργήσεις micro aero steams που τα σπρώχνουν αυτά τα σύννεφα».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Μιχαλούδης, ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου της Κύπρου, το οποίο υποδέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές, από την Κύπρο και το εξωτερικό, τον Σεπτέμβριο του 2021.«Είμαστε ένα νεοσύστατο Πανεπιστήμιο μόλις δύο ετών και διαθέτουμε ήδη τρεις σχολές με έξι τμήματα και έξι προγράμματα πτυχιακών σπουδών και δυο μεταπτυχιακών https://aucy.ac.cy/.
«Ο σπουδαστής κυνηγά βαθμούς, όχι ευτυχία»
Στο ερώτημα σε τι διαφέρει από άλλα Πανεπιστήμια στην Κύπρο, ο Κοσμήτορας του AmericanUniversity απάντησε ότι διαθέτει έμπειρους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι δίνουν έμφαση στον/στην σπουδαστή/τρια. «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αξία του φοιτητή ως άνθρωπο με ήθος για ένα καρποφόρο μέλλον, όχι ως αγοραστική μονάδα καλής ή κακής ποιότητας. Ο σπουδαστής υποφέρει από γονείς που τον θέλουν να κυνηγά βαθμούς, κι όχι την ευτυχία του. Υποφέρει από ένα συνεχές παρκάρισμα στα σκουπίδια του ίντερνετ και ψάχνει ν’ ανήκει κάπου που θα υπάρχουν αξίες. Η γνώση έχει αξία, αλλά είναι κι αυτή πεπερασμένη. Προσφέρουμε στους/στις νέους/νέες μια κοινότητα ‘Αλήθειας’ και ‘Ομορφιάς’ κι αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει ως Πανεπιστήμιο».
Ο κ. Μιχαλούδης μίλησε για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του AmericanUniversity λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς διδάσκουμε το συναγωνισμό κι όχι τον ανταγωνισμό». Πρόσθεσε ότι οι ακαδημαϊκοί εφαρμόζουν καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές προετοιμάζοντας τα παιδιά του αύριο. «Δεν διδάσκω, αλλά καθοδηγώ τους σπουδαστές μου. Αυτοί διδάσκουν, εγώ τους διορθώνω. Δημιουργούμε την παιδεία του αύριο που είναι κιόλας σήμερα».
«Θέλουμε Πανεπιστήμια κι όχι Πανεπιζήμια»
Αναφέρθηκε επίσης στο προφίλ των φοιτητών και τις ευκαιρίες που τους δίνονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας, τις διευκολύνσεις που προσφέρει το Πανεπιστήμιο τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιούπολης καιστις συμμαχίες που συμμετέχει μέχρι σήμερα.
Ο Καθηγητής Μιχαλούδης ρωτήθηκε από την κα Κωμοδρόμου πώς συμβάλλει το νέο Πανεπιστήμιο στο διαχρονικό στόχο της Πολιτείας να εδραιωθεί η Κύπρος ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, απαντώντας ότι το AmericanUniversityέχει τα χαρακτηριστικά ενός νεογέννητου που χαίρονται όλοι να βρίσκονται μαζί του, γιατί αντικατοπτρίζει το μέλλον. «Στην παιδεία του μέλλοντος χρειάζονται φοιτητές/τριες που να καθοδηγούν τις σπουδές τους με γνώμονα την προσωπική τους ευημερία κι όχι την οικονομική. Θέλουμε Πανεπιστήμια κι όχι Πανεπηζήμια», είπε χαρακτηριστικά ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του American University.