Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ – Θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση
Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ – Θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση

Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ – Θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση

Ψήφο κατά συνείδηση στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Παράλληλα, το κόμμα αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με βάση τις αρχές που πρεσβεύει.

Αυτή ήταν και η πρόταση που εγκρίθηκε στην πολύωρη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και για αυτήν υπήρξε εκ των προτέρων συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το Πολιτικό Γραφείο απέρριψε πρόταση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τέθηκε από τον Ονησίφορο Ιορδάνους και έλαβε δύο ψήφους υπέρ.

Απέρριψε επίσης πρόταση που υπέβαλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε έξι ψήφους.

«Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητά μας, τις αρχές και τις αξίες μας, αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ του 1976, όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου στην καταληκτική ομιλία της συνόδου, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες.

“Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχα απέναντί μου τους αποστάτες”, είπε ο κ. Νεοφύτου. «Συνειδητά», πρόσθεσε, «έβαλα υποψηφιότητα για την παράταξη, τα πιστεύω, τις αρχές μας και για αυτό είμαστε νικητές και να το αισθάνεστε, γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει ότι τούτο το περήφανο κόμμα θα γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους».

Αν χάσουμε, είπε ακόμα, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που είχαμε επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός τους κατέταξε στην αντιπολίτευση, δεν ήταν δυνατό ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσει την απόφαση ενός κυρίαρχου λαού, ώστε να μοιραστούν υπουργεία και να σώσουν το κόμμα.

«Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, δεν το ενώνεις με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε ο ΔΗΣΥ», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφέροντας ότι είναι ίσως ο πολιτικός που έδωσε τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες, πρόσθεσε ότι αυτή την μάχη που κάποιοι θεωρούν ως αποτυχία ο ίδιος τη θεωρεί ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλες τις μάχες που έδωσε τα τελευταία 24 χρόνια, γιατί έδωσε τη μάχη «για τις αξίες και τις αρχές μας».

«Τους αποστάτες δεν είχα πρόβλημα να τους αντιμετωπίσω γιατί ήταν απέναντι μου», είπε και προκάλεσε εκείνους που τον χτυπούσαν πισώπλατα αν τολμήσουν να έρθουν απέναντί του.

Ανέφερε ακόμα ότι τελευταία δέκα χρόνια προκειμένου να σωθεί η χώρα «έπρεπε να καταπίνουμε πολλά» για να κρατήσει ενωμένη την παράταξη. Ανέφερε ότι διέπραξε δύο μεγάλα πολιτικά λάθη. το πρώτο ήταν που δέχτηκε την παραίνεση να τηρήσει αποχή στο πρώτο μνημόνιο και το δεύτερο για την Προεδρία της Βουλής το 2016. Κάποιοι, όπως είπε, «ήθελαν να διαπράξω και το τρίτο δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ».

Κάλεσε τον καθένα να ψηφίσει έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του. Πρόσθεσε ότι κι ο ίδιος έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό, αλλά θα είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε στην προεκλογική εκστρατεία, με στόχο πάνω απ’ όλα μια ενωμένη πατρίδα, μια δυνατή οικονομία και  αξιοπρεπείς πολίτες.

«Κάποιοι μας θέλανε να εξευτελιστούμε, να γίνουμε εμείς αναξιοπρεπείς είτε για τον ένα είτε για τον άλλο. Και αξιοπρέπεια είναι να μένεις στις αρχές τους και να μην κάνεις αναλύσεις, αφού θα βγει που θα βγει γιατί να μην βγούμε μαζί του. Αυτά δεν έχουν σχέση με το DNA του ΔΗΣΥ», ανέφερε

«Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποιες η ιστορία, τους προδότες ποτέ», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Στην τελευταία ομιλία του συνεδρίου την οποία επετράπη να παρακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «αργήσαμε πολύ να διαπιστώσουμε κάποια πράγματα για τον κ. Χριστοδουλίδη», ωστόσο διερωτήθηκε με ποια πολιτική αξιοπιστία μπορεί να επιλεγεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Απορρίπτεται και η μια και η άλλη υποψηφιότητα για λόγους εξόχως πολιτικούς που εκφράσαμε σε όλη αυτή την περίοδο και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ξαφνικά», ανέφερε. Ο ΔΗΣΥ είπε πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση και θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε  επίσης σφάλμα την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού όπως είπε οι θέσεις του είναι άγνωστες στο Κυπριακό.

Εκλογικό συνέδριο ανακοίνωσε ο Α. Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπο που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία. «Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο είχε γίνει δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη τελικά στη Συνέλευση του Πολιτικού Γραφείου, όπως ήταν αρχικά οι πληροφορίες.

Ένταση και αποδοκιμασία Προδρόμου

Ένταση δημιουργήθηκε έξω από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όταν κάποια στιγμή εξήλθε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και γιουχαΐστηκε από μέλη του ΔΗΣΥ που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα.

Ο κ. Προδρόμου είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παράλληλα παρευρισκόμενος έξω από την αίθουσα της συνεδρίας επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά εναντίον του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου, ο οποίος προσπαθούσε να προσεγγίσει την αίθουσα διεξαγωγής της συνεδρίας του πολιτικού γραφείου. Το γεγονός ανάγκασε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εξέλθει από την αίθουσα ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Send this to a friend