Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στα χαρακώματα συντεχνίες και Kition Ocean
Στα χαρακώματα συντεχνίες και Kition Ocean

Στα χαρακώματα συντεχνίες και Kition Ocean

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας. Σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού,Kition Ocean Port,απέρριψε την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που υποβλήθηκε τη Δευτέρα (6/2) και αφορούσε αναστολή των απολύσεων και συνακόλουθη ανάκληση των απεργιακών μέτρων εκ μέρους των εργαζόμενων, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα Τρίτη στο γραφείο του Διευθυντή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας.

Παρόλο που, όπως υποστηρίζει η εργατική πλευρά, η απάντηση της στην συνάντηση ήταν θετική, η εταιρεία τοποθετήθηκε αρνητικά. Υπενθυμίζουμε, ότι χθεσινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ανέφερε ότι ενώ εκκρεμεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, η εταιρεία Kition Ocean δεν προσέρχεται για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι συντεχνίες κάνουν λόγο για«εκδικητικέςαπολύσεις» γερανοδηγών, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «οι εργαζόμενοι αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν το δικαίωμα της οργάνωσης, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το μόνο που ζητούν είναι ν’ ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία συνομολόγησης συλλογικήςσύμβασης στη βάση των αιτημάτων που έχουν ήδη αποσταλεί από την πλευρά τους και από τις συντεχνίες τους».

Η θέση της Kition

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση της Kition Ocean Port. Υποστηρίζει ότι χωρίς προειδοποίηση οι γερανοδηγοί αποφάσισαν,το πρωί της Δευτέρας, παράτυπα να προχωρήσουν σε απεργία, αρνούμενοι να εκτελέσουν τη νενομισμένη εργασία τους. Αναφέρει, ακόμα, ότι την περασμένη εβδομάδα οι δύο εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την καθημερινή τους εργασία κατά την έλευση συγκεκριμένου πλοίου, παρόλο που, όπως σημειώνει, τους τελευταίους μήνες η εταιρεία φρόντισε για την εξειδικευμένη εκπαίδευση τους.

Εκ μέρους των γερανοδηγών χρησιμοποιήθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν αποτελούσε μέρος των καθηκόντων τους, κάτι που για την διαχειρίστρια εταιρεία δεν ισχύει, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η απαλλαγή των δύο γερανοδηγών από τα καθήκοντα τους. «Δεν είναι σκοπός της εταιρείας να γίνονται τέτοιου είδους αποδεσμεύσεις, όμως η κίνηση των υπαλλήλων να την φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων, έχει αφήσει την εταιρεία εκτεθειμένη σε συνεργάτες και πελάτες της.

Για να συνεχίσει η λειτουργία του λιμανιού,η εταιρεία προχώρησε σε αναγκαστική συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών με το ανάλογο κόστος», σημειώνει η Kition. Προσθέτει, δε, ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και στη βάση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων.

 

Send this to a friend