Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόσω ολοταχώς για κατοχύρωση της πατάτας κοκκινογής ως προϊόν ΠΓΕ
Πρόσω ολοταχώς για κατοχύρωση της πατάτας κοκκινογής ως προϊόν ΠΓΕ

Πρόσω ολοταχώς για κατοχύρωση της πατάτας κοκκινογής ως προϊόν ΠΓΕ

“Πλώρη” για κατοχύρωση της πατάτας κοκκινογής έβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την δημοσίευση της αίτησης για κατοχύρωση ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Εξηγώντας τη διαδικασία κατοχύρωσης στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αντρέας Γρηγορίου, είπε πως έχε δημοσιευτεί το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου στις 30 Ιανουαρίου και αφού παρέλθει ένας μήνας για ενστάσεις εάν υπάρχουν, θα ακολουθήσει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαρτίου εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πριν από το τέλος του 2023 η Κύπρος θα καταχωρήσει την πατάτα ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης. Αυτό, όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός προσδίδει ταυτότητα και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα της πατάτας. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή σε υπεραγορές, κυρίως της Ελλάδας, πατάτες άλλης προέλευσης βαφτίζονται πατάτες Κύπρου. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και επιτευχθεί η κατοχύρωση ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης της πατάτας τότε η Κύπρος θα μπορεί να επεμβαίνει με τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών για να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα.

Σε άλλο θέμα, χθες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, είχε συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Ακάμα. Κατά τη συνάντηση οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εάν η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να στηρίζει με τεχνική βοήθεια ή ακόμα και με χρηματοδότηση ενός διαχειριστικού σχεδίου.

Πηγή: www.alphanews.live

Send this to a friend