Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζητά τερματισμό της οδηγίας SEVESO η Λάρνακα
Ζητά τερματισμό της οδηγίας SEVESO η Λάρνακα

Ζητά τερματισμό της οδηγίας SEVESO η Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ο τερματισμός της οδηγίας SEVESO στη περιοχή του πρώην διυλιστηρίου, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν επενδυτές για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας με αντιπροσωπεία του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Το ΕΤΕΚ ζήτησε να ενημερωθεί για τα έργα που προγραμματίζονται μελλοντικά στο πλαίσιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής και ειδικά για τον σχεδιασμό που υπάρχει αναφορικά με την διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, το οποίο για δεκαετίες βρισκόταν «εγκλωβισμένο» εξαιτίας της παρουσίας των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Ανακοίνωση του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε για τις διεργασίες που απαιτούνται μετά την μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων, για τις απαραίτητες μελέτες ακτομηχανικής που πρέπει να προηγηθούν για την οριοθέτηση της περιοχής μελέτης καθώς και για τα θέματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για αποκατάσταση της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια επίχωσης και τη διαμόρφωση δημόσιου παραλιακού χώρου, ο οποίος μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχει, πέρα από την προστασία της ακτογραμμής, και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο να προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες.

Αξιοποίηση Παμπούλας

Η μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής του πρώην διυλιστηρίου και της παραλίας όπου λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις των εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου συζητήθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, της Νατάσας Πηλείδου στο Δήμο Λάρνακας ως υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η κ.Πηλείδου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης διαφόρων θεμάτων που αφορούν τη Λάρνακα και άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου της. Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος από επενδυτές για την υπό αναφορά περιοχή, ο Α. Βύρας επανέλαβε το αίτημα για τερματισμό της εφαρμογής της οδηγίας SEVESO, αφού με την αποξήλωση και των τελευταίων εγκαταστάσεων υγραερίου, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, θα τερματιστεί οριστικά η επικινδυνότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα ορθής αξιοποίησης της περιοχής Παμπούλας, στο κέντρο της Λάρνακας, μια περιοχή η οποία παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρθηκε, σύντομα προγραμματίζεται επιτόπια επίσκεψη από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας και του Δήμου Λάρνακας, ούτως ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Send this to a friend