Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Συνεργασία Υπ. Υγείας και ΠΚ για επιτήρηση Covid στα λύματα αεροσκαφών και αεροδρομίων
Συνεργασία Υπ. Υγείας και ΠΚ για επιτήρηση Covid στα λύματα αεροσκαφών και αεροδρομίων

Συνεργασία Υπ. Υγείας και ΠΚ για επιτήρηση Covid στα λύματα αεροσκαφών και αεροδρομίων

Το Υπουργείο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν συνάψει συνεργασία με στόχο την έναρξη της επιτήρησης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροσκαφών και των διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου για συνολική διάρκεια τριών μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (ΙΥ&ΥΔΥ) του Υπουργείου Υγείας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Τεχνικών Διεργασιών & Συστημάτων Νερού-ΓΑΙΑ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος / Διεθνές Ερευνητικό Κέντρου Νερού Νηρέας) του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουν συνάψει συνεργασία την 1η Φεβρουαρίου 2023, με στόχο την έναρξη της επιτήρησης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροσκαφών και των διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου για συνολική διάρκεια 3 μηνών.

Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους των ΙΥ&ΥΔΥ η Διευθύντρια, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας, Δρ. Μάριος Δημητριάδης.

Οπως αναφέρεται, η ανάγκη για την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης του SARS-CoV-2 στα λύματα των Διεθνών Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέκυψε κατόπιν της έκδοσης σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), η οποία παροτρύνει θερμά τα Κράτη Μέλη να θέσουν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, εθνικό σύστημα επιτήρησης των λυμάτων των Διεθνών Αεροδρομίων τους και λυμάτων αφιχθέντων αεροσκαφών, με στόχο τη συλλογή δεδομένων για την παρουσία του SARS-CoV-2 στα λύματα.

H Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η επιδημιολογική επιτήρηση περιλαμβάνει νέες μεθοδολογίες προσέγγισης και απόκτησης πληροφοριών μέσω της επιτήρησης λυμάτων, ως ένας έμμεσος τρόπος παρακολούθησης του επιπολασμού ιών στην κοινότητα. Με έναυσμα την επιτήρηση λυμάτων σχετικά με τον ιό  SARS-CoV-2 και της τεχνογνωσίας που θα αποκτηθεί μέσω αυτής της συνεργασίας, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, προσβλέπουν σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα επιτήρησης της κοινότητας, που θα αφορά και άλλους ιούς ή και βακτήρια.

Από την πλευρά της η Δρ. Πόπη Καραολιά, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» και ερευνήτρια στο Έργο, ανέφερε πως μέσω του προσδιορισμού των συγκεντρώσεων του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 με τη χρήση της μοριακής μεθόδου της ποσοτικής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή (RT-qPCR), θα καταγραφεί το “εισαγόμενο” φορτίο SARS-CoV-2 στο έδαφος της Κύπρου μέσα από τις πτήσεις και αεροδρόμια, ενώ μέσω της αλληλούχισης επόμενης γενιάς, θα αποτυπωθεί το περιεχόμενο των κύριων παραλλαγών του ιού που προέρχονται από άλλες χώρες.

H Καθηγήτρια Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, τόνισε ότι η υλοποίηση της συνεργασίας αυτής καταδεικνύει τη σημασία που αποκτά η ανάλυση λυμάτων στην παρακολούθηση ασθενειών/επιδημιών και ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει το δρόμο προς την περαιτέρω εξέλιξη ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, που θα λαμβάνει υπόψη περισσότερους δείκτες υγείας και συνηθειών του μετακινούμενου πληθυσμού.

H Δρ Κάσινου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, τις Eταιρείες Xειρισμού Eδάφους των αεροδρομίων (Ground Handlers: LGS Handling, Swissport, Skylink), το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λάρνακας και Πάφου, την εταιρεία παροχής ασφάλειας των αεροδρομίων ICTS Hellas, καθώς και τη διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων Hermes.

Send this to a friend