Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δ. Λάρνακας: Με σεβασμό στον χώρο η άδεια λειτουργίας καφέ στο Χαλά Σουλτάν
Δ. Λάρνακας: Με σεβασμό στον χώρο η άδεια λειτουργίας καφέ στο Χαλά Σουλτάν

Δ. Λάρνακας: Με σεβασμό στον χώρο η άδεια λειτουργίας καφέ στο Χαλά Σουλτάν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας σε σχέση με την χρήση που θα έχει μελλοντικά το υποστατικό, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, παρά την μεγάλη λίμνη της αλυκής. Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα κατεχόμενα για δήθεν λειτουργία ταβέρνας δίπλα από το τέμενος, ο κ.Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (ο χώρος ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, αλλά είναι κάτω από την διαχείριση του Κηδεμόνα) σ’ Ελληνοκύπριο επιχειρηματία, ο οποίος σκοπεύει να μετατρέψει το υποστατικό σε καφεστιατόριο με πολύ αυστηρές πρόνοιες λειτουργίας, που θα καθορίζονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Και τούτο, όπως εξήγησε, διότι ο χώρος είναι Natura(προστατευόμενος) κι επειδή το τέμενος Χαλά Σουλτάν θεωρείται θρησκευτικό μνημείο. «Ο επιχειρηματίας ήδη έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες από το Δήμο Λάρνακαςκαι ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης του υποστατικού. Δεν πρόκειται να γίνει ταβέρνα. Θα γίνει καφεστιατόριο που θα λειτουργεί με κάθε σεβασμό προς το διπλανό μνημείο καιθα συμβαδίζει με την γύρω περιοχή, με πρόνοιες που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Δήμο Λάρνακας», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης. Ο Α. Βύρας απέδωσε σε παραπληροφόρηση τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για δήθεν λειτουργία ταβέρνας με μουσική.

Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο υποστατικό έπαψε να λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όλο αυτό το διάστημα ήταν εγκαταλελειμμένο κι ερειπωμένο, προκαλώντας μια πολύ άσχημη εικόνα κι εντύπωση στους επισκέπτες του παραπλήσιου τεμένους. Ο Δήμαρχος Λάρνακας συναντήθηκε με τον Ιμάμη του τεμένους και του εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει το υπό αναφοράυποστατικό, υποδεικνύοντας τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα λειτουργήσει το καφεστιατόριο.

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Όπως αναδημοσιεύει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εφημερίδα «HalkınSesi» στα κατεχόμενα έγραψε τις τελευταίες μέρες ότι η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο που χειρίζεται δωρεές κτημάτων που έγιναν από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ) εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, αναφορικά με είδηση, σύμφωνα με την οποία είχε παραχωρηθεί άδεια για λειτουργία ταβέρνας στον κήπο του τεμένους Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα. 

Στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα χώρο που θεωρείται από τους πιο ιερούς των μουσουλμάνων και των Τούρκων, χωρίς να τύχει διαβούλευσης στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς κι έγκρισης από το EΒΚΑΦ.

Send this to a friend