Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠτΔ: Ιστορικό ορόσημο η λειτουργία Ενεργειακού Κέντρου στην Λάρνακα
ΠτΔ: Ιστορικό ορόσημο η λειτουργία Ενεργειακού Κέντρου στην Λάρνακα

ΠτΔ: Ιστορικό ορόσημο η λειτουργία Ενεργειακού Κέντρου στην Λάρνακα

Ιστορικό ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου τερματικού υγραερίου της κοινοπραξίας VLPG στο Βασιλικό.

Η λειτουργία του τερματικού υγραερίου, ανέφερε, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, πέραν των πολλαπλασιαστικών οφελών που θα επιφέρει για την οικονομία του τόπου, αλλά και την περιοχή Βασιλικού με τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, διανοίγεται και επίσημα, πλέον, ο δρόμος πλήρους αξιοποίησης μιας υποβαθμισμένης για δεκαετίες περιοχής της πόλης.

Ο Πρόεδρος μίλησε για την αποφασιστικότητα που επεδείχθη από πλευράς Κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας και της συνεργασίας με τις εταιρείες ώστε να γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η απόφαση, η επένδυση και η μετακίνηση.

Συνεχάρη την κοινοπραξία VLPG για την επένδυση, που υπερβαίνει τα 35 εκ. ευρώ, χωρίς την κρατική συμβολή λέγοντας ότι επένδυσε στην περιοχή, πάντα με πιστή εφαρμογή των όρων λειτουργίας τους με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Η ενεργειακή υποδομή είναι συνολικής χωρητικότητας 4.000 μετρικών τόνων και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αυτόματο γεμιστήριο βυτιοφόρων, εμφιαλωτήριο και μονάδα συντήρησης κυλίνδρων υγραερίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Ενεργειακό Κέντρο συγκεντρώνει πλέον σχεδόν όλες τις ενεργειακές υποδομές του νησιού μας, σημειώνοντας ότι τέθηκε ως πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού και των κατοίκων των Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σύσταση της Υπουργικής Επιτροπής με κύρια αρμοδιότητα την εποπτεία και συντονισμό της υλοποίησης των έργων και των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού, για άμεση πληροφόρηση σε σχέση με τις δράσεις και ενέργειες που λαμβάνουν χώρα.

Συστάθηκε επίσης, είπε, Συντονιστικός Φορέας Ασφάλειας του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, ο οποίος αποτελείται από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως συντονιστή, της Αστυνομίας, της Λιμενικής Αστυνομίας και της Αρχής Λιμένων Κύπρου, με σκοπό τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας στο Ενεργειακό Κέντρο.

Ο Πρόεδρος στο χαιρετισμό του είπε ότι στην περιοχή είναι υπό υλοποίηση ή έχουν τροχοδρομηθεί η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, που είναι υπό κατασκευή, η τοποθέτηση περιμετρικής περίφραξης με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα περιλαμβάνει συστήματα ασφάλειας και ελεγχόμενες πύλες εισόδου στο Ενεργειακό Κέντρο, η ανέγερση και η λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ασφάλειας της Αστυνομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το κέντρο ελέγχου της περιοχής και το ενιαίο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης της περιοχής, το οποίο θα συμπληρώσει και ενισχύσει τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτει η κάθε εταιρεία στις εγκαταστάσεις της.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, τα έργα αυτά περιλαμβανομένου και του κόστους μετακίνησης πετρελαιοειδών, στο σύνολο τους ανέρχονται στα περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά άλλων δράσεων που προωθούνται όπως η μετακίνηση της εταιρείας Economides Metal Recycling, οι δραστηριότητες της οποίας δεν συνάδουν με την περιοχή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023, η εκπόνηση Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρο το Ενεργειακό Κέντρο και θα ενεργοποιείται από τον Έπαρχο Λάρνακας σε περίπτωση συμβάντος έκτακτης ανάγκης, η λειτουργία Επιτροπής Επιτήρησης της Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής Βασιλικού και η σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για τη διακυβέρνηση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Send this to a friend