Ξένοι Διπλωμάτες κατέκλυσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκαν οι νέοι υποψήφιοι Ακόλουθοι της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους σε θέματα κλασσικών, αλλά και περισσότερο σύγχρονων μορφών διπλωματίας, όπως η οικονομική, πολιτική και η πολιτιστική, να ενημερωθούν, ανάμεσα σε άλλα, και για το Κυπριακό ζήτημα. Στις 25 Ιανουαρίου 2023 είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης από την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου και να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό ρόλο του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν παράλληλα για τις νομικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος και για τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Νομικής, κ. Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και τον Λέκτορα του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, κ. Νίκο Μούδουρο, αντίστοιχα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε τις σημαντικότερες νομικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος στις διάφορες φάσεις του, ξεκινώντας από το 1964 με την εγκαθίδρυση της UNFICYP και την ανανέωση της παρουσίας της έκτοτε με τη συναίνεση της Κυπριακής κυβέρνησης. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη Συνθήκη Εγγυήσεως και στην Τουρκική εισβολή του 1974, στην κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους κανόνες του γενικού διεθνούς δικαίου. Παρουσίασε επίσης τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απορρίπτουν λύση δύο κρατών, αλλά προνοούν λύση στη βάση δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στο Βαρώσι και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες.
Ο κ. Μούδουρος, μίλησε για τον ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο και τις πολιτικές του αποικιοκρατικού Τύπου. Αναφέρθηκε στη στρατιωτική εισβολή ως «επιχείρηση ευτυχισμένης ειρήνης» (Mutlu Barış Harekatı): κατασκευή και μετασχηματισμός του χώρου από «απειλή» σε χώρο κρατικής οικοδόμησης και την εξημέρωση του πολεμικού τοπίου και «κανονικοποίηση». Επιπρόσθετα, μίλησε για την αποικία που οντολογικά υπάρχει δυνάμει του εξαρτώμενού της καθεστώτος. Ο εκτουρκισμός, είπε, δημιουργεί συνθήκες αποξένωσης, εξορισμού. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αδυναμία κανονικοποίησης της εξαίρεσης, την ενίσχυση διαφορετικών γεωπολιτικών οραμάτων και την επιβίωση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, αλλά και τη δημιουργία του πολιτικού – οικονομικού συστήματος της κατοχής που οδηγεί σε μια «νέα πατρίδα». Ανέλυσε και τη «νέα Τουρκία» του Ερντογάν και τις τρεις «καταστάσεις» της τουρκικής δεξιάς: τη στερεά, την υγρή και την αέρια. Επιπρόσθετα μίλησε για το Στάτους Κβο, την «ΤΔΒΚ» ως εμβληματική κεμαλική ύπαρξη, και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ως «η δυτική και νοτιοανατολική Τουρκία», δηλαδή ως χώρος «υπό κατάκτηση» που δεν ολοκληρώνεται.
Επικεφαλής της αποστολής των διπλωματών ήταν ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, Πρέσβης Νικόλαος Γαριλίδης και συνοδεύονταν από τον Γραμματέα Β΄ της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Χάρη Καβέτσο.