Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Γιατί αυξηθήκαν οι ιατρικές αμέλειες στην Κύπρο – Τι λέει ο Μάριος Ματσάκης
Γιατί αυξηθήκαν οι ιατρικές αμέλειες στην Κύπρο – Τι λέει ο Μάριος Ματσάκης

Γιατί αυξηθήκαν οι ιατρικές αμέλειες στην Κύπρο – Τι λέει ο Μάριος Ματσάκης

Για τα φαινόμενα της ιατρικής αμέλειας που πληθαίνουν στην Κύπρο αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την ιατρική αμέλεια στην Κύπρο το οποίο έχει επιδεινωθεί με το σύστημα του ΓεΣΥ.

«Δεν είμαι εναντίον του ΓεΣΥ είμαι υπέρ αλλά έχουμε κάνει ένα ΓεΣΥ στα γρήγορα και κάναμε πολλά λάθη». Δεν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος, υπάρχει λίγος οικονομικός έλεγχος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν σε ένα νοσηλευτήριο οι γιατροί κάνουν καλά την δουλεία τους, δεν ελέγχονται».

Συνέχισε λέγοντας, «Έχουμε μετατρέψει τον ασθενή σε πελάτη, έχουμε κάνει τη ιατρική επιχείρηση. Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται οι ειδικοί γιατροί είναι με το κομμάτι, όσους πιο πολλούς ασθενείς δουν, όσες πιο πολλές ιατρικές πράξεις κάνουν τόσο πιο πολλά λεφτά θα πάρουν. Σαν αποτέλεσμα πολλοί γιατροί επιλέγουν να κάνουν ιατρικές πράξεις ακόμη και εκεί που δεν είναι απαραίτητο και βιαστικά γιατί απώτερος στόχος είναι το οικονομικό κέρδος. Είναι μια ανθρώπινη αδυναμία που την έχουν όλοι οι άνθρωποι και την έχουν και οι γιατροί. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα ούτως ώστε να ελέγχουμε τι ποιότητα φαρμακευτικής φροντίδας έχουμε στην Κύπρο».

Εξήγησε ότι με την αύξηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι ιατρικές πράξεις υπάρχει αύξηση και στην ιατρική αμέλεια.

«Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν ασχολείται με την ποιότητα της ιατρικής δεν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους να ελέγχονται αν ασκείτε σωστά η ιατρική.Ο μόνος τρόπος είναι ο δικαστικός που σημαίνει μια τεράστια ταλαιπωρία για ένα ασθενή. Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η ιατρική αμέλεια στα δικαστήρια της Κύπρου. Μπορεί να πάρει 8-10 για να δικαστεί και αν πάρει και έφεση θα πάρει 15 χρόνια» είπε.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend