Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 1η Φεβρουαρίου – Τα πρόστιμα
Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 1η Φεβρουαρίου – Τα πρόστιμα

Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 1η Φεβρουαρίου – Τα πρόστιμα

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Φεβρουαρίου, για ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, ο κανονισμός που καθορίζει την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους, σύμφωνα και με την Νομοθεσία.

Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι στις 30 Δεκεμβρίου, 2022, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας γνωστοποίηση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Κ.Δ.Π. 523/2022), που αφορά την έγκριση συγκεκριμένου τύπου προστατευτικού κράνους για ποδηλάτη ή επιβάτη ποδηλάτου.

Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση, ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων, έχει καθορίσει ότι ο τύπος του προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, θα πρέπει να τηρεί το πρότυπο CYS ΕΝ 1078:2012+A1, να αναφέρεται ρητά ότι προορίζεται τουλάχιστον για ποδηλάτες και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE.

Επίσης, καθορίζεται ότι εναλλακτικά, για μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρόνων, ο τύπος του προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, θα πρέπει να τηρεί το πρότυπο CYS ΕΝ 1080:2013 και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE.

Βάσει της νομοθεσίας, η υποχρέωση για χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτη και επιβάτη ποδηλάτου υφίσταται από την 1η Φεβρουαρίου, 2023. Από την 1η Φεβρουαρίου, η Αστυνομία θα πραγματοποιεί τροχονομικούς ελέγχους, καθώς και καταγγελίες των σχετικών παραβάσεων, με στόχο την εφαρμογή και τήρηση των προνοιών της Νομοθεσίας για τη χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων.

Σε περίπτωση διάπραξης του αδικήματος και καταδίκης, ο παραβάτης θα υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (€500). Το αδίκημα ρυθμίζεται εξωδίκως με το ποσό των €50.

Send this to a friend