Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Οι εκδόσεις Γερμανός και ο δημοσιογράφος Ξενής Χ. Ξενοφώντος παρουσίασαν το βιβλίο  «ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα διαλέξεων του Πολυδύναμου Κέντρου Λάρνακας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Γεωργίου. Το βιβλίο παρουσίασαν: Ο δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τέως υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης πρόεδρος του τμήματος ολυμπισμού – πολιτικού πολιτισμού του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανάσιος Χούπης παρουσιαστής της εκπομπής “Έλληνες Παντού” και ο Ανδρέας Μορφίτης πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ομιλία Έλενας Γεωργίου

Καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε στην αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού συναδέλφου και φίλου Ξενή Ξενοφώντος, υπό τον τίτλο «Τόλμη και Προφητεία». Απόψε είναι και μια γιορτή για τη δημοσιογραφία, καθώς αναδεικνύεται η δουλειά ενός άξιου υπηρέτη της. Ο Ξενής, βαθιά επηρεασμένος από την αριστοτελική φιλοσοφία υπηρέτησε με σθένος το ορθό, το ηθικό και το πρέπον. Προσωπικά, τον θεωρώ αγνό άνθρωπο, ανυπότακτο και μαχητικό. Αυτή η μαχητικότητα και η ασυμβίβαστη φύση του, αποτυπώνεται στο ανθολόγιο των αρθρογραφικών του κειμένων από το 1993 έως και τις αρχές του 2021, το οποίο αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου του, που παρουσιάζουμε απόψε.

Από το 1993 έως καισήμερα , ο συγγραφέας έχει γράψει 900 άρθρα, τα οποία αφορούν όλες τις θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής κι’ εθνικής ζωής της Κύπρου και του Ελληνισμού αλλά και σημαδιακές πτυχές της Ευρωπαικής επικαιρότητας.

Το βιβλίο περιέχει 104 επίλεκτα άρθρα, τα οποία κατανέμονται σε δύο ενότητες, κατά χρονολογική σειρά. Η Πρώτη Ενότητα, που αποτελείται από 37 άρθρα, καταπιάνεται με τα εθνικά ζητήματα και τα γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν έντονα το Κυπριακό, τον Ελληνισμό, την Παιδεία και την Ευρώπη κατά την περίοδο 1994 με 2021. Η Δεύτερη Ενότητα, αποτελούμενη από 67 άρθρα, καταπιάνεται με τα μείζονα κοινωνικοοικονομικά και εργασιακά ζητήματα, την εσωτερική διακυβέρνηση, τη φλέγουσα πτυχή της διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και τα κακώς κείμενα της πολιτικής, κομματικής και πολιτειακής ζωής.

Το βιβλίο προλογίζουν, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, ΣΕΚ, Ανδρέας  Μάτσας  και ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην προλόγιση του ο κ. Μάτσας υπογραμμίζει:«Τα κείμενα του συγγραφέα καταγράφουν έντονα την κοινωνική του ευαισθησία, την αγωνία για τον εργαζόμενο και τον απλό πολίτη της διπλανής πόρτας και διανθίζονται μέσα από την αίσθηση της ανάγκης για κάθαρση, τιμωρία της ύβρις και τη δημιουργία προοπτικής για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάταση, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς>>

Ο κ. Θεοφάνους τονίζει: «Η φιλοσοφία και το πολιτικό στίγμα του Ξενή  Ξενοφώντος επηρεάστηκε από το αξιακό σύστημα στο οποίο μεγάλωσε και γαλουχήθηκε.  Ήταν και παραμένει πολύ ευαίσθητος στα θέματα της εθνικής ταυτότητας.  Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε ιδρυτής του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου είναι Πρόεδρος.>>

Η υπό αναφορά αρθρογραφία, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Φιλελεύθερος, Σημερινή, Πολίτης, Αλήθεια, Ποντίκι,  σε αξιόπιστες ενημερωτικές σελίδες της Κύπρου και της Ελλάδαςκαθώς και στην εφημερίδα Εργατική Φωνή, της οποίας ο συγγραφέας διετέλεσε αρχισυντάκτης για 27 χρόνια. Αθλητικά άρθρα με εξειδίκευση στο Ποδόσφαιρο και  με έμφαση στον Ολυμπισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι,δημοσιεύτηκαν στα κορυφαία αθλητικά έντυπα της Κύπρου και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες.

Θα ήθελα, όμως, λόγω και ιδιότητας να σταθώ σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, που χαρακτηρίζουν έναν γνήσιο δημοσιογράφο. Τιμιότητα, αλήθεια και Τόλμη… Καθόλου άσχετη και με τον τίτλο του βιβλίου. Ο δημοσιογράφος έχει υποχρέωση ανάλογη του όρκου. Να τολμά να αποκαλύπτει την αλήθεια, ανεξαρτήτως προσωπικού και επαγγελματικού κόστους. Χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης, τεράστια αποθέματα σθένους και αυξημένες αντιστάσεις σε πιέσεις πολιτικών, μεγαλόσχημων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Όλα αυτά, τα υπηρέτησε ο Ξενής. Είναι, άλλωστε, αδιάψευστος μάρτυρας τα άρθρα του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο δημοσιογράφος πρέπει να χαρακτηρίζεται από λιτότητα, ολιγάρκεια. Ο ολιγαρκής, δεν είναι επιρρεπής σε εξαρτήσεις. Δεν εκβιάζεται. Είναι ελεύθερος. Και αυτή η ελευθερία, η μηδενική εξάρτηση του δημοσιογράφου από τα υλικά αγαθά είναι η πιο μεγάλη δύναμη και το ισχυρότερο όπλο για την αποκάλυψη σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς. Αυτή η ελευθερία, εξαλείφει τον φόβο και εδραιώνει την τόλμη. Ο δημοσιογράφος φοβάται μόνο τον Θεό και τίποτα άλλο. Αν δεν είναι εξαρτημένος και είναι ολιγαρκής δεν ανησυχεί, αντίθετα αδιαφορεί για το όποιο κόστος. Το κόστος είναι τα παράσημα του δημοσιογράφου. Είναι η δικαίωση του ισόβιου αγώνα του για το δημόσιο συμφέρον.Απόψε μέσα από την παρουσίαση του έργου του συγγραφέα, θα πάρουμε τέτοια δείγματα γραφής… και θα αντλήσουμε μηνύματα και παραδείγματα….

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Οι καταβολές και τα βιώματα έκαστου, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του. Ο συγγραφέας, μια πολυσχιδής και δραστήρια προσωπικότητα, κατάγεται από τον Πολύστυπο.  Σπούδασε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικής Μηχανικής, πτυχιούχος δημοσιογραφίας και διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου της UEFA. Εργάστηκε ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός και  Καλλιτεχνικός / Πολιτιστικός Πράκτορας  στο Γιοχάνεσμπουργκ Νοτίου Αφρική. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εισήλθε στον τομέα της δημοσιογραφίας με πρώτο του επαγγελματικό σταθμό το «Ράδιο Πρώτο>> και ακολούθωςστοντηλεοπτοικό σταθμό  « Ο Λόγος». Από το 1994 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, διετέλεσε Διευθυντής  Τύπου και Επικοινωνίας της ΣΕΚ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εργατική Φωνή». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και της Παγκύπριας Ένωσης Φίλων ΑΕΚ. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων <<Πρωτοπορία>> και πρώτος πρόεδρος της Πρωτοπορίας Αθήνας. Είναι ιδρυτής της Αθλητικής – Εκπαιδευτικής – Τουριστικής και εξειδικευμένος σύμβουλος ταξιδίων σε Ελλάδα και Κάτω Ιταλία.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ

Ο συγγραφέας, αφιερώνει το βιβλίο στους γονείς του, στους τέσσερεις  δασκάλους του στο Δημοτικό Πολυστύπου,και στην οικογένεια του.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Γερμανός, εκδότης, δημοσιογράφος και συγγραφέας διευθυντής του εκδοτικού Οίκου ΓΕΡΜΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη, σε σύντομο χαιρετισμό του στην αποψινή εκδήλωση, τονίζει: <<Από τον Ελληνικό Βορρά και την Θεσσαλονίκη και εκ μέρους των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σας στέλνω την αγάπη και τις ευχαριστίες μας, που παρευρίσκεστε και μας τιμάτε με την παρουσία σας .

Με τον Ξενή γνωριζόμαστε από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας στο χώρο της δημοσιογραφίας. Μας ενώνουν κοινοί αγώνες καιαγωνίες για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, την Κύπρο, την κατοχή, το αύριο του Κυπριακού Ελληνισμού…

Αγαπητέ Ξενή,

Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου στις εκδόσεις Γερμανός και την μακροχρόνια φιλία μας. Εύχομαι το βιβλίο σου να διαβαστεί και σύντομα η Κύπρος να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και από όλες αυτές τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις κακοδαιμονίες που καταγράφεις στο βιβλίο σου.

Αγαπητέ Νίκο Χριστοδουλίδη σε ευχαριστώ θερμά, που παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά σου, δέχτηκες να είσαι ομιλητής στην αποψινή εκδήλωση. Από καρδιάς σου εύχομαι καλή Δύναμη και καλή επιτυχία στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.

Αντιφώνηση συγγραφέα 

Το απόσταγμα των σκέψεων, των προβληματισμών,  των ανησυχιών  και της αγωνίας μου για την  Κοινωνία, την Κύπρο,  την Ελλάδα και τον Ελληνισμό ευρύτερα, εμπεριέχεται σε αυτή εδώ την έκδοση.

Στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας, χωρίς φόβο αλλά με πάθος έκρινα καλόπιστα πολιτικές πράξεις και παραλείψεις, χωρίς προκαταλήψεις και μικρόψυχες θεωρήσεις, στοχεύοντας  αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού κι εθνικού συμφέροντος. Πηγή έμπνευσης μου, οι αγωνιστές της ελευθερίας, η Γαλανόλευκη και ο κάθε τίμιος  βιοπαλαιστής.  Όραμα μου, η ελευθερία και εθνική δικαίωση  της Κύπρου. Διακαής πόθος μου, η ίδρυση της Γαλάζιας Πατρίδας με τη δημιουργία  ενός ισχυρού κράτους  ασφάλειας και ευδαιμονίας υπό τη σκέπη της δημοκρατικής  Ευρώπης της ειρήνης και της ευημερίας. Πολλά άρθρα έχουν ενοχλήσει λίγο ή πολύ, κομματικούς, πολιτικούς, και κοινωνικοοικονομικούς φορείς διαπλεκομένων συμφερόντων. Αυτό το ήξερα από την αρχή, ότι θα συμβεί.  Εν τούτοις, έπραξα αυτό που που με διάταζε το δημοσιογραφικό λειτούργημα  και το χρέος προς την κοινωνία και την πατρίδα.  Δεν είναι λίγες οι φορές που δέχθηκε προειδοποιητικές απειλές και σε μερικές περιπτώσεις  κτυπήματα  κάτω από τη μέση  για συγκεκριμένα αρθρογραφικά μου κείμενα. Ιδίως σε περιπτώσεις  που στηλίτευσα με δριμύτητα τους υπαίτιους της οικονομικής τραγωδίας  και δακτυλοέδειξα τους  νονούς βρώμικων κυκλωμάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ναι ΤΟΛΜΗΣΑ, πληρώνοντας  το ανάλογο αντίτιμο. Άλλωστε θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το πόσο ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΑ θα το κρίνει ο αναγνώστης και ο προσεκτικός μελετητής λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την ημερομηνία  που γράφτηκε το κάθε άρθρο υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες της στιγμής που συνέβαινε το κάθε γεγονός.  Οι πλείστες προβλέψεις κι εκτιμήσεις μου  για τη θλιβερή κατάπτωση του κομμματικοπολιτικού συστήματος  ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβεβαιώθηκαν,  με αποτέλεσμα ο τόπος να συρθεί σε περιπέτειες.  Καταδεικνύεται περίτρανα, η ανημποριά του πολιτικού συστήματος και της Κοινωνίας των πολιτών να διαχειριστούν ζωτικά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο.  Αποδεικνύεται η έλλειψη οράματος και η απουσία μακρόχρονης στρατηγικής  στα μείζονα ζητήματα,  σύροντας  τα πλατειά στρώματα του λαού στην κοινωνική περιθωροποίηση,  εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα  το Κυπριακό σε τραγικά αδιέξοδα.

Δεν  μπορώ να εκτιμήσω τον  βαθμό  επιρροής του δημοσιογραφικού μου λόγου  στους πολιτικούς και στους πολίτες. Αυτό που μπορώ να πώ με σιγουριά είναι ότι το παρόν πόνημα με τα 900 άλλα άρθρα μου και τη  θητεία μου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αποτυπώνουν το απαύγασμα της σοφίας και των εμπειριών των πιό παραγωγικών χρόνων της ζωής μου.

Θεωρώ χρήσιμο να σταχυολογήσω μερικές σκέψεις μου σε σχέση με την  υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και την περιρρέουσα τοξικότητα στο πολιτικό και  κοινωνικοοικονομικό σκηνικό.

ΤΙ ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ Με  εξοργιζει το χονδρό δούλεμα των Πολιτικών ταγών                                                                      

ΤΙ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ   Με ενοχλεί η απάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας  των Πολιτών 

ΤΙ ΜΕ ΘΥΜΩΝΕΙ  Με θυμώνει  η ασύδοτη κομματοκρατία και η οργιάζουσα αναξιοκρατία                                                                                                                                       

ΤΙ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ  Με πληγώνει βαθύτατα  η στάση των οργανωμένων κοινωνικών φορέων στα μεγάλα σκάνδαλα  που ταρακούνησαν τον τόπο                        

 ΤΙ ΖΗΤΩ   Ζητώ με επιμονή την αφύπνιση και κινητοποίηση των πολιτών με μπροστάρηδες τους νεολαίους μας  ενάντια στο σάπιο πολιτικό σύστημα                                                                                                                                                                             

ΤΙ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΕΙ  Με γοητέυει η σθεναρή αντίδραση μερίδας πολιτών και  κοινωνικών  ομάδων  ενάντια στα φαινόμενα διαφθοράς και  διαπλοκής, ενάντια  σε πρακτικές κοινωνικής αναλγησίας  και πολιτικές εθνικής μειοδοσίας.

ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ  Ως απαύγασμα  της  αποψινής κατανυχτικής εκδήλωσης θα ήθελα να στείλω ισχυρό μήνυμα, στους  ενεργούς κι ευποληπτους πολίτες με αιχμή  την άλκιμη νεολαία μας,  να συγκροτήσουμε όλοι μαζί  ενιαίο μέτωπο για να πετύχουμε την  κοινωνική ανασυγκρότηση και την εθνική αναγέννηση με σκοπό τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και τη διάσωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην γή των προγόνων του.  Αυτό είναι άλλωστε και το κορυφαίο επίκαιρο μήνυμα που αναδύεται μέσα απο το βιβλίο μου.                                                                                                                           

Προς τούτο, βασική προυπόθεση γιαυτό είναι η εκλογή τίμιου, άξιου και φιλόπατρη  προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επικείμενεςεκλογές. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το… υπέρτατο χρέος  που μας επιτάσσει η ρήση του Άγιου της Πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια. <<Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύσει την καρδίαν μας Θεός ζηλότυπος, μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης>>

Δεν χρειάζεται να κάνουμε  προφητεία για το ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Αυτό που απιτείται είναι η ΤΟΛΜΗ προκειμένου να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στα κάθε λογής φέουδα των βολεμένων.

Φίλες και Φίλοι,

 62 χρόνια είναι πολλά. Τώρα είναι η ώρα να αντιταχθούμε σθεναρά και αποφασιστικά  στα  κέντρα εξουσίας των πολιτικών καιροσκόπων και  των οικονομικών κερδοσκόπων. Τώρα είναι η ώρα,  να προτάξουμε  ηχηρό ΟΧΙ στους ντόπιους και ξένους έμπορους του λαού. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φρένο στις αδίστακτες πρακτικές της οικονομικής αλητείας και της πολιτικής αγυρτείας.

 Επιτέλους, ας βροντοφωνάξουμε ο καθένας  χωριστά, αλλά και όλοι μαζί.  Δεν έχω κόμμα, έχω πατρίδα.

 Και αυτή την αιμάσσουσα πατρίδα καλούμαστε να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε με  τόλμη,  παρρησία και ανιδιοτέλεια. Χωρίς κομματικές ντιρεκτίβες και αξωθεσμικές  αλχημείες.  Προχωράμε μπροστά με δύναμη, αυτοπεποίηθηση και σιγουριά. Ο ηγέτης είναι εδώ, εμείς είμαστε εδώ για να καθαρίσουμε τους σταβλους του αυγεία, εξαποστέλλοντας στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας αυτούς που πουλούν πατρίδα για να φτιάξουν περιουσία.

Χαιρετισμός του τ. Υπουργού Εξωτερικών κια υποφηφίου Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνει για μιά ακόμη φορά ο φίλος δημοσιογράφος Ξενής Ξενοφώντος, να είμαι ένας εκ των ομιλητών στην παρουσίαση του βιβλίου του «Τόλμη και…Προφητεία: Ανθολόγιο Αρθρογραφικών Κειμένων 1993 – 2021», ένα πόνημα υπό μορφή μωσαϊκού στο οποίο αποτυπώνει το αρθρογραφικό απόσταγμα της 30χρονης δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας.

Μέσα από το περιεχόμενο του θαρραλέουαυτού πονήματος, οΞενής Ξενοφώντος  τολμά και δεν διστάζει με ειλικρίνια αλλά και αμεσότητα να κοιτάξει κατάματα τα κακώς κείμενα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που είχε και συνεχίζει να έχει ενώπιόν της η Κυπριακή Πολιτεία και η ευρύτερη κοινωνία. Εμβαθύνοντας  στα αρθρογραφικά κείμενα, αυτό που έχω διακρίνει ευκρινώς είναι η μεγάλη και ανιδιοτελής αγάπη του συγγραφέα για την πατρίδα του και την ικανότητά του να αποτυπώνει την επικαιρότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί απλά και κατανοητά να την μεταδίδει στον αναγνώστη, έχοντας πάντοτε αυτό που λέμε «το θάρρος της γνώμης του». Αυτό που, επίσης, δεν κρύβεται μέσα από τα επίλεκτα άρθρα του, είναι η απεριόριστη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη του Ξενή Ξενοφώντος για την Ελλάδα, τη διαχρονικότητα και τον πολιτισμό της.Για αυτό, άλλωστε, είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικό το γεγονός ότι ο συγγραφέας επιλέγει να είναι, ως  ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, παρών στον δημόσιο διάλογο μέσα από συστηματική αρθρογραφία, αξιοποιώντας τις πλούσιες του εμπειρίες στη διαμόρφωση σύγχρονης πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας. Διότι ως γνωστό,  η ιστορία ενός τόπου δεν είναι τίποτα άλλο από τη γνώση και αυτή η γνώση εάν δεν εκλαϊκευθεί, εάν δεν βρίσκουμε τρόπους να την διοχετεύουμε εκτός των αιθουσών διδασκαλίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ώστε να περνά και να διδάσκει αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις αλλά και αυτούς που θα κρίνουν τις αποφάσεις, τότε μένει δυστυχώς αναξιοποίητη. Τότε δεν συμβάλλει στο κτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος απαλλαγμένου από λάθη του παρελθόντος.  

Φίλες και Φίλοι,

Η σημασία τέτοιων εκδόσεων είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, γιατί έχουν ως επίκεντρο τον αναγνώστη, τον ίδιο τον πολίτη η ζωή του οποίου εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από πολιτικές και πολιτειακές αποφάσεις. 

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί ένα πολύχρωμο και πολυσύνθετο ψηφιδωτό που προσθέτει στην ιστορική βιβλιογραφία, χωρίς να είναι απαγορευτικό για το σύνολο του αναγνωστικού κοινού που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις ιστορικές του γνώσεις μέσα από μια πιο σύγχρονη και εύπεπτη αποτύπωση των κρίσμων γεγονότων των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ειδικότερα, ο συγγραφέας επιχειρεί να αφήσει το πολιτικό του στίγμα μέσα από τις τεκμηριωμένεςθέσεις του σε μείζονα θέματα, οι οποίες αποτυπώνονται ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές. Μέσα από την αρθρογραφία του, ο Ξενής Ξενοφώντος τολμά να αγγίξει αμφιλεγόμενα και ευαίσθητα ζητήματα όπως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, η οικονομική αποδυνάμωση Ελλάδας και Κύπρου σε συνάρτηση με τη στάση της Ευρωπαικής Ένωσης, της Γερμανίας και της Τρόικας τις δύσκολες εκείνες στιγμές, χωρίς ταυτόχρονα να παραβλέπει τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στο νησί. Καταθέτει με γλαφυρότητα τις ανησυχίες του για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις διατυπώνοντας ξεκάθαρες θέσεις για την αναγκαιότητα χάραξηςσυγκεριμένης στρατηγικής προς αντιμετώπιση της νεοοθωμανικής  επιθετικότητας με κεντρικό άξονα την επαναλειτουργία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας και τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών με φίλες χώρες όπως η Γαλλία,  που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη θωράκιση  του Χριστιανικού Πολιτισμού στην Ευρώπη.Θεωρεί, πως ακρογωνιαίος λίθος του αγώνα μας για δίκαιη λύση του Κυπριακού  είναι η ειλικρινής σχέση Αθηνών – Λευκωσίας και η στρατηγική αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του όπου γής Ελληνισμού, μακριά από κομματικές μικροπολιτικές και ιδιοτελή συμφέροντα.

Αποκρυσταλλώνει με δραματικό τρόπο τις ανησυχίες του για την αμφισβήτηση του κοινωνικού κράτους στην Κύπρο και τα κατά καιρούς φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία ο φίλος Ξενής ασκεί έντονη αλλά καλόπιστη κριτική σε μιά συνεχή αγωνιώδη προσπάθεια του να συμβάλει εποικοδομητικά στην διόρθωση των κακώς κειμένων.Εμφανής είναι η ευσθησία του για τον νευραλγικό τομέα της Παιδείας υποστηρίζοντας πως πρέπει  ως κοινωνία και ως πολιτεία να αναζητούμε πάνω σε συστηματική βάση το δίκαιο, το ορθό, το ηθικό και το πρέπον αποσκοπώντας στην δημιουργία <<καλών καγαθών πολιτών>>, όπως την ορίζει ο φιλόσοφος Σωκράτης. Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, αναδεικνύεται η σημασία του  αρχαιοελληνικού μέτρου και η προαγωγή  πάνω σε συνεχή βάση των ακατάλυτων αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, γεγονός που οδήγησε τον συγγραφέα  στη δημιουργία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού μαζί με φίλους και συναγωνιστές των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα.

Ο Ξενής αναζητά με πάθος την  αλήθεια και με γνώμονα του τη ρήση <<Εθνικόν το Αληθές>>επιχειρεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερη τεκμηρίωση στις τοποθετήσεις και αναλύσεις των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται. Στο πλαίσιο προβληματισμού για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του  πολιτικού συστήματος και μακριά από τα όποια μικροπολιτικά διλήμματα, απευθύνει κάλεσμα για «επανίδρυση» -ουσιαστικά- του κράτους προκειμένου να εξαλειφθούν οι διαχρονικές παθογένειες του δημόσιου τομέα με σκοπό της αποτελεσματική υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας στο σύνολο της. Προτείνει, πολύ ορθά, την ανασύνταξη των δομών του δημόσιου τομέα, στοχεύοντας στην άμεση ανάγκη  για ξήλωμα  του πελατειακού κράτους, χαράσσοντας σαφή πορεία για κοινωνική ανασυγκρότηση, πολιτειακή αναδημιουργία και εδραίωση συνθηκών δικαιοκρατίας, ισοπολιτείας και αξιοκρατίας.

 Μετά παρρησίας, καλεί σε ένα αναβαπτισμό λαού και κοινωνίας σε μια νέα αρχή – ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει την ευοίωνη προοπτική, την ευημερία και την ευδαιμονία για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Επιπρόσθετα, κάτι που κρατάμε – μεταξύ άλλων πολύτιμων επίκαιρων μηνυμάτων – είναι η ανάγκη για συλλογική προσπάθεια ως προς την επίτευξη συνθηκών πραγματικής ενότητας στο εσωτερικό. Μιας ενότητας, που θα μας επιτρέψει να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση των κρισιμότερων προκλήσεων που έχει ενώπιόν της η πατρίδα μας, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας, καθώς και στην ενεργό προώθηση των καίριων στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής με την ανάδειξη της Κύπρου ως αξιόπιστου πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιφέρειά μας.

Οφείλω να ομολογήσω πως, διαβάζοντας το βιβλίο,μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η λατρεία που τρέφει ο Ξενής  στο πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια, υπενθυμίζοντας πολλές φορές μέσα από τα άρθρα του την ανάγκη επικράτησης του πολιτικού πολιτισμού, του ήθους, της αξιοπρέπειας και της φιλοπατρίας που εμπεριέχονται στη ρήση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, << προτιμώ τον θάνατο, παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχην του εις την αφωσίωσίν μου>>

Κλείνοντας, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον συγγραφέα για την ευκαιρία που μου έδωσε να απευθύνω χαιρετισμό για το πόνημα αυτό, που όχι μόνο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην καταγραφή της δημοσιογραφικής αλήθειας για τα τελευταία 28 τουλάχιστον έτη, αλλά είμαι σίγουρος πως θα συνεισφέρει στον συνεχή προβληματισμό και τον γόνιμο διάλογο της κοινωνίας μας με προσδοκία την αποφυγή των όποιων λαθών του παρελθόντος, αλλά και την επίτευξη των επιδιωκόμενων  εθνικών στόχων  με κορωνίδα τη  διάσφάλιση   της επιβίωσης του  Κυπριακού  Ελληνισμού στη γή των προγόνων του σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Φίλε Ξενή,

Το βιβλίο σου συνιστά μια σημαντική προσφορά στη βιβλιογραφία της σύγχρονης δημοσιογραφικής κάλυψης της κυπριακής επικαιρότητας, και για αυτό σε συγχαίρω θερμά. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης γνώσεων, υπενθύμισης γεγονότων αλλά και των στοιχείων εκείνων που θα κάνουν τον αναγνώστη, τον μελετητή, τον οποιοδήποτε από μας, καλύτερο γνώστη του παρελθόντος με τρόπο όμως που θα μπορέσει να κατανοήσει βαθύτερα το παρόν αλλά και να «προβλέψει», στο βαθμό του δυνατού, το μέλλον.

 Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι του θα είναι μακρύ μαζί με το δικό σου που είναι ομολογουμένως ένα ταξίδι δημοσιογραφικής και συγγραφικής προσφοράς, αφοσίωσης και αγάπης για την πατρίδα και την κοινωνία. Εύχομαι με υγεία να το συνεχίσεις για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.

Send this to a friend