Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στόχος να λειτουργήσει η δημοτική αγορά την 1η Μαρτίου
Στόχος να λειτουργήσει η δημοτική αγορά την 1η Μαρτίου

Στόχος να λειτουργήσει η δημοτική αγορά την 1η Μαρτίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ιστορική θεωρείται η σημερινή (23/1) μέρα για τη Λάρνακα. Έπειτα από καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων, παραδίδεται επίσημα από τον εργολάβο στο Δήμο Λάρνακας το κτήριο της νέας δημοτικής αγοράς, στο τέρμα της οδού Ερμού. Η παράδοση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο χώρο της αγοράς, στην παρουσία των τοπικών αρχών, μηχανικών του έργου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κι εκπροσώπων της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν για τελευταία φορά το κτήριο πριν την επίσημη παράδοσή του στο δήμο.

Έπειτα από 27 χρόνια η Λάρνακα αποκτά ξανά δημοτική αγορά, αφού η παλιά αγορά, η οποία λειτουργούσε στον ίδιο χώρο, είχε κριθεί ακατάλληλη κτηριακά και κατεδαφίστηκε το 1996. Από τα συνολικά 20 καταστήματα που θα διαθέτει η νέα αγορά, έχουν ενοικιαστεί τα 18. Επίσης, έχουν ενοικιαστεί δύο εστιατόρια και δύο καφέ. Απέμειναν ένα καφέ και δύο καταστήματα, για τα οποία ο Δήμος Λάρνακας θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοικίασή τους.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μεγάλος στόχος του δήμου είναι την 1η Μαρτίου η αγορά να είναι έτοιμη απ’ όλες τις απόψεις, ώστε ν’ ανοίξει επίσημα τις πύλες της για το κοινό. Η νέα δημοτική αγορά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα. Η λειτουργία της αναμένεται ν’ αυξήσει την επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί δυσμενώς, αρχικά εξαιτίας της πανδημίας και μετέπειτα λόγω της λειτουργίας του MetropolisMall.

Θρίλερ μέχρι την ολοκλήρωση

Η ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας μετατράπηκε… σε θρίλερ και κατάντησε «το γεφύρι της Άρτας». Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων με τον πρώτο εργολάβο (οι εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 με χρόνο αποπεράτωσης τους 18 μήνες), προέκυψαν σωρεία προβλημάτων και καθυστερήσεων.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Λάρνακας αναγκάστηκε, τον Δεκέμβριο του 2021, να πάρει στην κυριότητά του το κτήριο και ν’ αναθέσει το έργο σε δεύτερο εργολάβο, ο οποίος με την σειρά του προχώρησε στις αναγκαίες επιδιορθώσεις (σύμφωνα με τον δήμο εντοπίστηκαν πολλές κακοτεχνίες) και στην ολοκλήρωση του κτηρίου. Με την επίσημη παράδοση του κτηρίου στις δημοτικές αρχές, ουσιαστικά μπαίνει στην τελική ευθεία η πολυαναμενόμενη, για τους Λαρνακείς, λειτουργία της νέας αγοράς μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το κτήριο της δημοτικής αγοράς θ’ αποτελείται από το ισόγειο κι έναν όροφο.

Στο ισόγειο θα στεγάζονται τα καταστήματα, ενώ μία φορά την εβδομάδα θα λειτουργεί υπαίθρια λιανική αγορά (παζάρι). Στο μεσοπάτωμα θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, ενώ στην οροφή του κτηρίου θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου. Το έργο διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

Send this to a friend