Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η σημασία του Ευρωπαϊκού Στόλου και του rescEU – «Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές από μόνη της»
Η σημασία του Ευρωπαϊκού Στόλου και του rescEU – «Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει  τις φυσικές καταστροφές από μόνη της»

Η σημασία του Ευρωπαϊκού Στόλου και του rescEU – «Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές από μόνη της»

Μέσα από προσωπικές εμπειρίες για το σύστημα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής τοποθετήθηκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου έσπευσαν να τον ακούσουν νυν και πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, οι Πρυτανικές Αρχές, νυν και πρώην Προέδροι και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και προϊσταμένοι υπηρεσιών του ιδρύματος.

Παρέστησαν επίσης ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας, πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και η Διοικήτρια και μέλη της Πολιτικής Άμυνας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Σώματος Εθελοντών, ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος εξήρε το έργο του κ. Στυλιανίδη, τονίζοντας ότι από θέσεις και αξιώματα που κατείχε ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης πρωτοβουλίας του rescEU, με την οποίαν αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Πολιτική προστασία στην Ευρώπη, η σημασία του rescEU και η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, ο οποίος άρχισε να δομείται γύρω στο 2005, αφού τότε εμφανίστηκε και η ανάγκη κυρίως μετά από φαινόμενα πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη. Όταν ανέλαβε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσης το 2014, είπε, αντιλήφθηκε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης σε συλλογικό επίπεδο και δεν αποτύπωνε στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2017, υπήρξε η μεγάλη συνειδητοποίηση για δράση, ξεκινώντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού με το rescEu, σύμφωνα με τον οποίο, έπρεπε να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός στόλος, όπου αυτόματα, αεροπλάνα πυρόσβεσης (Canadaairs) θα μπορούσαν να βρεθούν στο ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύοντας έτσι και στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι γίνεται μια συνεχής μάχη για να αυξηθούν τα κονδύλια, ώστε να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της όσο μεγάλη και δυνατή κι αν είναι. Όσον αφορά την Κύπρο, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός και το rescEu είναι αναγκαίος, καθώς καθορίζει τη στρατηγική αντίληψη διαχείρισης των καταστροφών μέσα από τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας».

Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Ο Υπουργός εξήρε και τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Γαλλία με δυο αεροπλανοφόρα, τονίζοντας ότι η χώρα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Η περιφερειακή συνεργασία θα βοηθήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα θεωρείται ως κρίσιμο σημείο, καθώς θα υπάρξει επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Αν δεν κινηθούμε μαζί συλλογικά, έχοντας και την κάλυψη του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του rescEu, οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές. Με κινήσεις συντονισμένες, η Ελλάδα θα είναι ο ευρωπαϊκός κόμβος, γιατί έχει τη δυνατότητα, τον στόλο που απαιτείται και τη μεγάλη εμπειρία στις φυσικές καταστροφές. Η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση μαζί με την Ελλάδα και να συντονίζεται ως κεντρικό σημείο για να μπορέσει να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές ανάγκες και των άλλων κρατών. Τους επόμενους μήνες μάλιστα θα υπογραφεί συμφωνία της πυροσβεστικής Ελλάδας και Κύπρου που θα είναι ο μοχλός για αυτή την περιφερειακή σημασία». Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μεγάλες επιπτώσεις στο πώς σκεφτόμαστε και πώς διαχειριζόμαστε τα θέματα κλιματικής κρίσης, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.

Αναφέρθηκε και στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημειώνοντας ότι νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για ό,τι έχει επιτύχει, για τα προγράμματα που έχει εξασφαλίσει, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Υπογράμμισε δε, ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη μάχη της Ευρώπης, αφού μέσα από τους επιστήμονες και τις προσπάθειές τους κτίζονται συλλογικές δομές για να αντιμετωπιστεί συλλογικά και η πρόκληση των φυσικών καταστροφών που αποτυπώνεται καθημερινά μέσα από την κλιματική κρίση.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Επικεφαλής του, Δόξα Κωμοδρόμου να αναλαμβάνει και χρέη συντονισμού της συζήτησης.

Send this to a friend