Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πλωτές πολιτείες Πρωταράς, Αγ. Νάπα, Μενεού-Δρομολαξία και Κίτι
Πλωτές πολιτείες Πρωταράς, Αγ. Νάπα, Μενεού-Δρομολαξία και Κίτι

Πλωτές πολιτείες Πρωταράς, Αγ. Νάπα, Μενεού-Δρομολαξία και Κίτι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε υδάτινη κόλαση μετατράπηκαν κατά το Σαββατοκύριακο οι περιοχές Παραλιμνίου-Πρωταρά, Αγίας Νάπας, Δρομολαξιάς-Μενεού και Κίτι στην Λάρνακα, εξαιτίας των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων και των ραγδαίων βροχοπτώσεων. Δεκάδες καταστήματα, ξενοδοχεία, οικίες και υποστατικά πλημμύρισαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός οδηγών εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.

Τεράστια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο οδικό δίκτυο, αφού δρόμοι πλημμύρισαν, μετατράπηκαν σε «ποτάμια» κι έκλεισαν για την τροχαία κίνηση. Εικόνες χάους παρατηρήθηκαν και στις δύο επαρχίες, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες να μην προλαβαίνουν να ανταποκρίνονται στις συνεχείς εκκλήσεις πολιτών για βοήθεια. Οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 48ωρο στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην πόλη κι επαρχία Λάρνακας ήταν εκατοντάδες. Τα περιστατικά αφορούσαν άντληση νερών από υπόγεια σπιτιών και ξενοδοχείων, άνοιγμα οχετών ομβρίων, διάσωση παγιδευμένων προσώπων και ρυμούλκηση οχημάτων.

Την Κυριακή, ραγδαίες βροχοπτώσεις έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού. Όπως ανακοινώθηκε, κλειστή για την τροχαία κίνηση ήταν η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Μενεού, λόγω συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού. Για τον ίδιο λόγο ο δρόμος κάτω από την ανισόπεδη διάβαση παρά το κέντρο «Πανόριο», στη Δρομολαξιά, κατέστη επικίνδυνος. Πυκνή ομίχλη παρατηρήθηκε στις περιοχές Βαβατσινιάς, Οδού και Λευκάρων.

Μετρούν πληγές στον Πρωταρά

Στο μεταξύ, στην πολύπαθη, εξαιτίας των πλημμυρών, ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετρούν πληγές, αφού ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Μέχρι το βράδυ τουΣαββάτου (14/1) είχαν ανακοινωθεί 35 διασώσεις ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα νερά, ενώ ρυμουλκήθηκαν από πλημμυρισμένους δρόμους πέραν των 60 αυτοκινήτων που κινδύνευσαν λόγω του υψομέτρου του νερού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις, πέραν των 200, για παροχή βοήθειας, αριθμοί που καταδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος που παρατηρήθηκε.Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεργεία της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, του Δήμου Παραλιμνίου(επιστράτευσε όλο το προσωπικό) και η Αστυνομία ήταν επί ποδός.Βοήθεια προς τους πληγέντες παρείχαν κι εθελοντές.

Δρόμοι πλημμύρισαν και γέμισαν(κόκκινη) λάσπη. Για αρκετές ώρες η κυκλοφορία απεκόπη σε βασικές οδικές αρτηρίες της περιοχής λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερών. Κάτοικοι της επαρχίας δήλωσαν ότι πρώτη φορά αντίκρισαν τέτοιο κακό.Οι επιχειρηματίες ήταν απαρηγόρητοι κι έκαναν λόγο για φραγμένα φρεάτια που δεν καθαρίστηκαν.Κατήγγειλαν, επίσης, την πολιτεία και τις τοπικές αρχές για ελλιπείς υποδομές

Επί τόπου ο Νουρής

Την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου επισκέφθηκε εκτάκτως το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες από τις καταρρακτώδεις βροχές περιοχές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην οποία συμμετείχαν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. Ο κ.Νουρής έκανε λόγο για «εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα» και αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό διασώσεων και ρυμουλκήσεων οχημάτων που έγιναν στην περιοχή.

Ανέφερε, ακόμα, ότι όλες οι διασώσεις ήταν εξαιρετικά επιτυχείς, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση της θάλασσας στον Πρωταρά, η οποία έγινε κόκκινη με την μετακίνηση τόνων χώματος.Η ακτή του Πρωταρά έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, αφού τα νερά κατέβηκαν ορμητικά από την οροσειρά του Προφήτη Ηλία.

Οι εκκλήσεις προς τον κόσμο να περιοριστεί στα σπίτια του και να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις ήταν συνεχείς. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολή κατάσταση, λέγοντας ότι καταρτίστηκαν συνεργεία για να βοηθήσουν τον κόσμο και για να καθαρίσουν τους δρόμους από τα νερά και τις λάσπες. Όπως είπε, σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή κοντά στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου.

Σημείωσε, επίσης, πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν τόσο ακραία, που εάν δεν είχαν ληφθεί στο παρελθόν πολλά μέτρα προστασίας, τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.Υπενθύμισε, δε, πως ο Δήμος Παραλιμνίου είναι σε πορεία ολοκλήρωσης του masterplan για τα όμβρια ύδατα, ένα έργο που θα κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και θα ξεκινήσει εντός του 2023. Πάντως, κάποιοι θέλησαν ν’ αντιμετωπίσουν χιουμοριστικά την κατάστασημε τους πλημμυρισμένους δρόμουςστον Πρωταρά, κάνοντας κανό και waterski…

Στην Αγία Νάπα

Ούτε η Αγία Νάπα γλίτωσε από τη δύνη της κακοκαιρίας. Ο τοίχος του δημοτικού γηπέδου απεκόπη, ενώ, όπως κατήγγειλαν πολίτες, καταστροφές παρατηρήθηκαν και σε παραλίες του τουριστικού θερέτρου, ειδικά στην ακτή «Πανταχού». Αδιάβατη μετατράπηκε η λεωφόρος Κρύου Νερού, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης νερού, παρά το μουσείο «Θάλασσα».Το χρώμα της θάλασσας σε αρκετά σημείαέγινε… καφέ λόγω των τεράστιων ποσοτήτων λάσπης που κατήλθαν από το βουνό.Υπόγεια ξενοδοχείων και υποστατικών πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Επικίνδυνος κατέστη και ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αγίας Νάπας, παρά την έξοδο Αγ. Νάπας, λόγω συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα.

Send this to a friend