Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Όμορφες γνωστές και άγνωστες εκκλησίες του νησιού μας
Όμορφες γνωστές και άγνωστες εκκλησίες του νησιού μας

Όμορφες γνωστές και άγνωστες εκκλησίες του νησιού μας

Στην Κύπρο, η αλήθεια είναι, υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες σε σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε πως σχεδόν κάθε γειτονιά έχει τη δική της.

Παρ’ όλα αυτά συμφωνούμε πως οι εκκλησίες της πόλης έχουν πάνω – κάτω ίδια όψη και επιβλητικό μέγεθος. Αν βγούμε λίγο έξω από τις πόλεις, όμως, συναντάμε τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες πιο μικρές, με ιδιαίτερους τρούλους ή εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει.

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε 10 όμορφες και διαφορετικές εκκλησίες που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου για να επισκεφτείς το συντομότερο.

Παναγία Ασίνου

Περίπου 3 χιλιόμετρα από το χωριό Νικητάρι, επαρχίας Λευκωσίας, συναντάς μια μικρή πετρόχτιστη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία των «Φορβίων», που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα UNESCO και χρονολογείται από τον 12ο με 17ο αιώνα. Πέραν όμως το ενδιαφέρον που προκαλεί η εκκλησία, η τοποθεσία της συντελεί στην όμορφη εικόνα. Το όνομα Ασίνου, θεωρείται πως προέρχεται από τον αρχαίο οικισμό της Ασίνης, στην Αργολίδα. Μέσα στο πράσινο, περιτριγυρισμένη από δέντρα και λόφους, απομονωμένη και απομακρυσμένη από κεντρικούς δρόμους, με το που αφήνεις το αυτοκίνητο νιώθεις την απόλυτη ηρεμία.

Άγιοι Σαράντα

ekklisia.jpg

Το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα που συναντάμε στο νησί αφού βρίσκεται σε σπηλιά. Αφιερώθηκε στους Άγιους Σαράντα πιθανόν λόγω των σαράντα, περίπου, σταλακτιτών που υπάρχουν στην οροφή. Για να την βρεις πρέπει να οδηγήσεις σε χωματόδρομο που σε απομακρύνει από τον κύριο δρόμο, αλλά όταν φτάσεις, το θέαμα θα σε δικαιώσει.

Αγία Θέκλα

Μερικά χιλιόμετρα νότια της Σωτήρας, στα σύνορα του χωριού με την Αγία Νάπα, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας. Με χρώματα που παραπέμπουν στις εκκλησίες που συναντάμε στα ελληνικά νησιά, αυτό που θα σε ελκύσει είναι οι λευκές καμάρες, μέσα από τις οποίες βλέπεις τη θάλασσα που βρίσκεται στο φόντο.

Παναγία Σεμιστρέλια

Στο χωριό Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας συναντάς την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας Σεμιστρέλιας. Κτίστηκε από τη Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον λαό της Κύπρου να αντέξει τις δοκιμασίες αλλά και να του μεταφέρει την ελπίδα που φέρει μαζί της η ανάσταση, αφιερώνοντάς την στην Παναγία των 7 Ρομφαίων (Σεμιστρέλια). Ο δρόμος που σε οδηγεί σ’ αυτήν είναι, εν μέρη, απομονωμένος, ωστόσο η καμαρωτή είσοδος στο προαύλιο βρίσκεται δίπλα από σπίτια.

Εκκλησάκι Αποστόλου Πέτρου και Αγίας Ελένη της Μάρτυρος

IMG_20200613_164733.jpg

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Κύπρου βρίσκεται σε μια συνηθισμένη γειτονιά της Πάφου, αυτή του Αγίου Θεοδώρου. Αν και είναι γνωστή ως “Το Φουτουριστικό Εκκλησάκι” λόγω του μοντέρνου σχεδιασμού του, είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Πέτρο και την Αγία Ελένη την Μάρτυρα και μπορείς να βρείς την ακριβή τοποθεσία στο Google Maps. Το εκκλησάκι σχεδιάστηκε από τους Κύπριους, Οδυσσέα Γεωργίου και Μιχάλη Γεωργίου, και ολοκληρώθηκε το 2015.

Τίμιου Σταυρού

Την εκκλησία στον Πεδουλά, επαρχίας Λευκωσίας, θα την λατρέψεις για πολλούς λόγους. Αφενός ο πανύψηλος λευκός σταυρός 25 μέτρων κόβει την ανάσα, και αφετέρου τα υπέροχα, πολύχρωμα βιτρό που σε μαγνητίζουν όταν περνά το φως του ήλιου από μέσα. Επιπλέον όμως, βρίσκεται σε λόφο, επιτρέποντάς σου να έχεις πανοραμική θέα με πράσινο. Μπορείς να την βρεις εύκολα, σε ανηφόρα δίπλα από εστιατόρια και καλό θα ήταν να ανέβεις τον δρόμο με αυτοκίνητο.

Εκκλησία Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής και Αγίου Ιωάννη Χοζεβίτη

IMG_20201018_120527.jpg

Ίσως γνωρίζεις την μεγαλοπρεπή ρωσική εκκλησία στο χωριό Επισκοπειό της επαρχίας Λευκωσίας. Μιλάμε για αυτή με τους χρυσούς τρούλους που εντυπωσιάζει με την πρώτη κιόλας ματιά, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής και συχνά γίνεται viral στα κοινωνικά δίκτυα. Δίπλα, ωστόσο, σε δικό της κλειστό χώρο, θα βρεις μια μαύρη, ξύλινη, ρουμανική εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή και στον Άγιο Ιωάννη Χοζεβίτη, που επίσης εντυπωσιάζει αν μη τι άλλο για την αντίθεση που δημιουργεί.

Το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου

Αν αποζητάς έναν χώρο όπου θα ηρεμήσεις πλήρως και θα καθαρίσει το μυαλό, αυτό είναι το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου, στη Δρομολαξιά. Πρόκειται για έναν κήπο, στο χωριό της επαρχίας Λάρνακας, με ξύλινα κιόσκια – το ένα εκ των οποίων έχει πουλιά – στάβλο με πόνι και πάπιες, παγκάκια και, φυσικά, πολλά δέντρα αλλά και παιδότοπο, σε μια αρκετά μεγάλη έκταση όπου μπορείς να περπατήσεις χαλαρά απολαμβάνοντας το τοπίο. Παρότι βρίσκεται σε γειτονιά, δίπλα από σπίτια, η ηρεμία της περιοχής είναι ασύλληπτη.

Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Μία ακόμα εκκλησία σε σπηλιά, αυτή τη φορά στην επαρχία Λευκωσίας και πιο συγκεκριμένα στη Δευτερά. Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία στην Κάτω Δευτερά, λαξευμένο μέσα σε βράχο σε ύψος περίπου 50 μέτρων και αφότου ανέβεις τα σκαλοπάτια (υπάρχει επιλογή για ανελκυστήρα) μπορείς να ατενίσεις όλη τη γύρω περιοχή. Η ιστορία του σπηλαίου βασίζεται κυρίως στην παράδοση, με ελάχιστες γραπτές πληροφορίες που θέλουν τον χώρος αυτό να αποτέλεσε, στο μακρινό παρελθόν, ασκητήριο.

Παναγία Ποδίθου

IMG_20201228_135644.jpg

Τέλος, στη Γαλάτα της επαρχίας Λευκωσίας, σε ένα σημείο μέσα στη φύση, συναντάς την πετρόκτιστη εκκλησία της Παναγίας Ποδίθου, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εκκλησία κτίστηκε το 1502 με δωρεά του Δημητρίου ντε Κορόν και της συζύγου του Ελένης και, κάποτε, άνηκε σε μοναστήρι. Η μονή λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά το 1821. Βρίσκεται στο τέλος του πανέμορφου μονοπατιού της Γαλάτας (αν το ξεκινήσεις από τον μύλο, από την είσοδο που βρίσκεται μέσα στο χωριό) και δεν έχει τίποτα γύρω της παρά μόνο εικόνες και ήχους της φύσης.

Πηγή: CheckIn

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου

Send this to a friend