Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μόνιμη αστυνόμευση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων ζητά ο Δήμος Λάρνακας. Ένα αίτημα που τέθηκε επί τάπητος από τις τοπικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό κι έγινε ακόμα πιο επιτακτικό μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα από αλλοδαπούς το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιποιούν τιμή για κανένα, ιδιαίτερα για τη Λάρνακα, με δεδομένο ότι Φοινικούδες είναι η «βιτρίνα» της πόλης.

«Σίγουρα είναι εικόνες που δεν πρέπει να βλέπουμε στην παραλία μας», δήλωσε στην εφημερίδα μας ιδιαίτερα προβληματισμένος ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας και πρόσθεσε: «Ως δήμος, εδώ και καιρό έχουμε προβεί σε παραστάσεις για μόνιμη αστυνόμευση στην παραλία.

Έχω αποστείλει σχετική επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις για το θέμα αυτό στα γραφεία του δήμου πριν από μερικούς μήνες.

Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι οι Φοινικούδες δεν είναι γκέτο, ούτε τόπος απροσπέλαστος. Το 2022 το παραλιακό μας μέτωπο είχε αυξημένη επισκεψιμότητα, είναι ο καθρέφτης της πόλης, γι’ αυτό θα πρέπει να προστατευτεί. Και την ευθύνη γι’ αυτό έχει η Αστυνομία».

Ο Α. Βύρας είπε, ακόμα, ότι το τελευταίο διάστημα συνομίλησε με αρκετούς ιδιοκτήτες κέντρων και καφεστιατορίων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, οι οποίοι του ανέφεραν πως ο κύκλος εργασίας τους ανέβηκε κατά 20%-25% το 2022.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συμπλοκές δεκάδων αλλοδαπών τη νύχτας της Πρωτοχρονιάς στη παραλία των Φοινικούδων. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο νεαροί ηλικίας 29 και 26 ετών, από τρίτη χώρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Από εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ο 26χρονο βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρήστο Ανδρέου, περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 1ης Ιανουαρίου η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι υπήρχε συμπλοκή κάποιων προσώπων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Η Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα και περίπολα της δύναμης μετέβησαν στην περιοχή, ωστόσο μόλις οι αλλοδαποί αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, εγκατέλειψαν τρέχοντας την περιοχή κι εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι.

«Η Αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ από την σκηνή παραλήφθηκαν ορισμένα τεκμήρια, τα οποία θα σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις με στόχο να εντοπιστούν τα άτομα που είχαν εμπλοκή στα επεισόδια.

Ανακοίνωση για τα επεισόδια στις Φοινικούδες εξέδωσε η ΕΔΕΚ, η οποία τονίζει ότι η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και πως η σύλληψη και η απέλαση όσων εμπλέκονται στα έκτροπα είναι επιβεβλημένη. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα λύσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

Σε πληθώρα πολυδιάστατων και ουσιαστικών δράσεων προέβη κατά το 2022 η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), με κύρια στόχευση την ποιοτική αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας και την προώθηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε στοχευμένες αγορές.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς που απαρτίζουν την εταιρεία τουρισμού.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΕΤΑΠ, στα πλαίσια του προγράμματος «Εμπλουτίζοντας και πρασινίζοντας τις παραλίες της Λάρνακας», το οποίο υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια και έχει φέρει σταδιακά πολύ θετικά αποτελέσματα, τη χρονιά που πέρασε αναβαθμίστηκαν πλήρως τα γήπεδα beach volley-tennis στην παραλία των Φοινικούδων, δημιουργήθηκε παιχνιδότοπος στην παραλία Ορόκλινης και φυτεύτηκαν φοινικόδεντρα στον παραλιακό πεζόδρομο της κοινότητας καθώς και στην παραλία αετοσανίδας στο Κίτι.

Όσον αφορά τον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος, τα εγκαταλελειμμένα σκαλιά υπερχείλισης στο μονοπάτι της αλυκής βελτιώθηκαν με ξύλινο deck και μετατράπηκαν σε ενημερωτική εξέδρα, ενώ στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης βρίσκεται και το Θεματικό Μελισσοκομικό Μονοπάτι στην ορεινή κοινότητα της Βαβατσινιάς.

Επιπρόσθετα η ΕΤΑΠ Λάρνακας συνεισέφερε στη δημιουργία μελισσόκηπου στο Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος στον Κάτω Δρυ.

Όσον αφορά, δε, τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Λάρνακας, μέσα στο 2022 τοποθετήθηκαν αμφορείς κοντά στο ναυάγιο LEF1 με στόχο την αύξηση της βιοποικιλότητας του βυθού και την ενίσχυση του καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εταιρεία τουρισμού, στα πλαίσια της βελτίωσης του προϊόντος σε κοινότητες της επαρχίας τοπιοτεχνήθηκε πάρκο στο κέντρο των Λευκάρων, τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός στην Τόχνη και προστέθηκαν instagrammable παγκάκια στα Περβόλια και τη Χοιροκοιτία.

Επιπρόσθετα, για το Ζύγι ετοιμάστηκε παραδοσιακή ψαρόβαρκα που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του υπό κατασκευή Μουσείου Αλιείας, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή αντίγραφου του σημαντικότατου αρχαιολογικού ευρήματος της ταφικής στήλης από τους Γόλγους για το Καλλινίκειο Μουσείο Αθηένου.

Εξάλλου, στο Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λειβαδιών έχει τοποθετηθεί θεματικό παγκάκι-έκθεμα εξωτερικού χώρου, όπου το καλάμι «παγώνει» συμβολικά στον χρόνο και στη φθορά μέσω της ρητίνης.

Τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση των τουριστικών εργαλείων.

Ως εκ τούτου, το 2022 επέκτεινε το καινοτόμο πρόγραμμα «Larnaka Storytelling Statues» με νέα αγάλματα που διηγούνται την ιστορία τους και προστέθηκαν άλλα έξι μουσεία στην πλατφόρμα διαδραστικής περιήγησης «360° Larnaka Virtual Museums».

Επιπλέον, ετοιμάστηκε βίντεο και VR360 τρισδιάστατης εικονικής αναστήλωσης του αρχαιολογικού οικισμού της Καλαβασού, που τελεί υπό την τελική έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εντατικό ήταν και το πρόγραμμα μάρκετινγκ της ΕΤΑΠ τον χρόνο που πέρασε. Περιλάμβανε διαδικτυακή καμπάνια σε στοχευμένες αγορές, συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, φιλοξενία δημοσιογράφων και οργανωτών ταξιδίων από το εξωτερικό, συνεχή ανανέωση της ιστοσελίδας-portal για την τουριστική Λάρνακα, προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκδοση τριμηνιαίου e-Newsletter, προβολή μέσω νέων βίντεο και reels, branding της αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λάρνακας και στελέχωση κι επιτόπιες εκπαιδεύσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Στις δράσεις του έτους περιλαμβάνονταν, ακόμα, η στήριξη αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας μ’ έμφαση σε αθλήματα στα οποία η Λάρνακα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ενέργειες που στόχο είχαν την βελτίωση της εικόνας της πόλης αφορούσαν, μεταξύ άλλων, η εκστρατεία καταπολέμησης της ταμπελορύπανσης στα όρια των Δήμων Λάρνακας, Λειβαδιών και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης.

Συνεχή, επίσης, ήταν τα διαβήματα του Προέδρου και του δ.σ. της εταιρείας για επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την τουριστική βιομηχανία της πόλης κι επαρχίας. Τέλος, η ΕΤΑΠ Λάρνακας, συμμετείχε σε πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και σε άλλα δίκτυα που αφορούν ψηφιακό τουρισμό, ενδυνάμωση επιχειρήσεων φιλοξενίας στην μετά-πανδημική εποχή, τουρισμό για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες και για πολιτιστικό τουρισμό.

 

 

 

Send this to a friend